Overige zaken > MacFreak-Café

Wie heeft er hier ook zonnepanelen?

<< < (2/52) > >>

MacMiep:
Ik heb bij Ikea/SolarCentury gekocht. 1620Wp (6x Canadian Solar 270Wp) met Goodwe 1500-ns omvormer. 2300 Euries ex btw. Op de offerte staat een terugverdientijd van 8,7 jaar.

Daarnaast is mijn dak met PUR geïsoleerd en heb ik spouwmuurisolatie (piepschuim bolletjes). Verwarming wordt verzorgd door een Barbas Unilux houtkachel* (rendement 75-80% - een open haard heeft maar 20%) en een Remeha Calenta 28C.

Sinds vorige week ook een Trotec TIH 300 S infrarood - verwarmingsplaat (90 Euries) en een 2 x 400W keramisch kacheltje (tientje) in huis gehaald.

Mijn panelen hebben namelijk overcapaciteit. Zoals ik het nu heb berekend mag ik 700-800kWh elektrisch bijverwarmen. Dus zo'n zes uur per dag gedurende zes maanden. Dit zal van invloed zijn op mijn terugverdien tijd.

Sinds 11 augustus heb ik 310 kuub gas verbruikt. Helaas kan ik er niet vanaf, maar ik ben tevreden.

Overal LEDjes, A++ koelkast, A+++ wasmachine, ik kook op inductie (geweldig!). iMac 27" 2011 is de grootste dagelijkse slurper. Verder is energiezuinig leven een sport voor mij. Sinds ik hier woon (augustus vorig jaar) hou ik iedere zaterdag bij wat ik verbruik. Ook vanwege de nieuwe slimme meter, die willen nog wel eens verkeerd meten.

Ja Rudolf, ik ken de verhalen: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/181887/Wij-zitten-op-de-gasbel-maar-in-Amsterdam-krijgen-ze-subsidie

Volkomen belachelijk!  En nog even en ze gaan de houtkachels aanpakken. Wat willen ze nu? Wij moeten zo snel mogelijk van de olie en het gas af. En dat kan ook, maar de overheid maakt het gewoon veel te moeilijk. Want dan verdienen ze niks meer. Ben benieuwd hoe het na 2023 (of was het '21) gaat met de saldering. Zie het nog gebeuren dat we over gratis zonlicht belasting moeten betalen.

Hier in de buurt (Harpel) willen mensen een zonnepark tegenhouden vanwege hun uitzicht. Ze wonen er 750 meter vanaf en er komen struiken omheen zodat je niks meer ziet. Windmolens? Die hoge elektriciteitsmasten die er al jaren staan daar hoor je niemand over klagen (Meeden), maar de windboer heeft beton met spikes op zijn land liggen om zijn machines te slopen. Zo hard om hard gaat het daar. En nee, ze komen midden in het veld dus alleen "landschapsvervuiling" en geen herrie of geflikker in het dorp zelf.

Een buurman wil geen zonnepanelen 'want ik vind het niet mooi'. Ja, zo komen we er nooit.

*Voor de milieufreaks beginnen: deze astmatische dame stookt keurig met droog hout, niet met windstilte of mist en volgens de Zwitserse Methode in een moderne houtkachel.

Heeft er al iemand een warmtepomp installatie?

Oh ja: ik ben sinds 2014 met zonne-energie bezig. 740Wp met drie paneeltjes en twee mini-omvormers. Kon ik de helft van mijn verbruik mee opwekken. Ongeveer, want ik had in mijn vorige huis nog een good-old analoge Ferraris meter. Mooi laten zitten Anraadts!!!

Mijn Pa is nu de trotse bezitter van die drie panelen op zijn tuinhuis. Hij kwam glunderend vertellen dat de meter terugdraaide...  :biggrin:

@Alvinus: ik ga naar de Goodwe site in China en krijg keurig alle info in een grafiek. Er is ook een app, maar die heeft zeer slechte reviews sinds de laatste update. De website werkt ook op de iPhone. Er staat zelfs bij hoeveel Euries je verdiend hebt...

MacMiep:
Zoals jullie kunnen zien was het hier in het Noorden een zonnige dag!  :cool:Brinky:
Zonnepanelen komen er hier ws ook, maar Macmiep even een andere vraag. Dak met pur geïsoleerd? hoe heb je dat gedaan?

ChrisG:
Ik heb op mijn Kaco omvormer gekeken en heb 3,7 kw op de 16e binnen gehaald. Niet een beste dag. Wij hebben 12 x 285 Wattpiek panelen liggen en ons dak is zuid/west gericht. Ze liggen er nu voor het tweede jaar. We zijn heel tevreden.

MacMiep:
@Brinky: dat hebben mannetjes in ‘ruimtepakken’ gedaan en je mag dan een paar uur de woning niet in.
Toen er sneeuw lag was ik de enige in de rij met een sneeuwdak aan het eind van de middag. Werkt uitstekend!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie