Overige zaken > MacFreak-Café

Wie heeft er hier ook zonnepanelen?

(1/53) > >>

MacMiep:
Gisteren 1620 Wattpiek* laten plaatsen op mijn dak. Mijn dak wijst precies naar het zuiden, en heeft een hellingshoek van zo'n 30 graden.
De Goodwe omvormer gaf vandaag om 13.10 uur als hoogste vermogen aan: 1473 Watt.  :cool:

* https://nl.wikipedia.org/wiki/Wattpiek

Alvinus:
Hoeveel en welke panelen heb je precies? Ik zie door veel bomen het bos niet meer! En wat heb je totaal betaald voor de hele plaatsing? Tenslotte: kun je fatsoenlijk op een Mac aan monitoring doen, of weten die installateurs alleen van Windhoos?

majorB:
Ik heb ze ook al een aantal jaren op mijn dak. Ik heb de omvormer met een utp-kabel aan de router hangen en kan zo online monitoren. WIFI deed het niet (goed)!

Rudolf:
Heel goed MacMiep!

Ik ben ermee begonnen in 1999. Toen met een set van drie Greenpeace paneeltjes. Wie kent ze nog? Die draaien overigens nog steeds lekker mee. Daarna in twee volgende fasen uitgebreid naar volledige zelfvoorziening. Dat bereikte ik in 2006. Ik heb nu in totaal 25 panelen.

Mijn oude gammele huisje met het bouwjaar van 1906 heb ik gaandeweg deels zelf en deels laten isoleren. Vooral de dakisolatie werkt verbluffend goed. Het is ware theemuts! Sinds 2006 houd ik jaarlijks rond 500 tot 600 kWh stroom over. Dat gebruik ik in het voor- en naseizoen om bij te verwarmen. Douchewater wordt overigens ook met elektra verwarmd. Omdat ik al 35 jaar een tegelkachel heb voor de hoofdverwarming kon ik in 2006 een begin wagen om mijn gas te laten afsluiten. Koken, bakken en douchen doen we eveneens op elektra.

Het laten afsluiten van het gasnetwerk kostte mij overigens een kleine oorlog met NUON. Men weigerde  kortweg. Het kon niet, het mocht niet omdat het bij wet verboden was en ik weet niet wat nog meer voor onzin. Na maanden gaven ze ten slotte toe om te willen afsluiten maar eisten dat de gasleidingen en de gasmeter ook zouden worden verwijderd. Dat heb ik geweigerd en als waanzin verklaard. Mocht ik verhuizen dan zouden de nieuwe bewoners eerst gasleidingen moeten laten aanleggen. Dat is toch krankzinnig? Ik stond er op dat ik alleen verzegeld afsluiten wilde toestaan en de zaak per direct als afgesloten beschouwde en geen betalingen meer zou verrichten.  Opeens klaarde de boel op. Zij gaven toe, verontschuldigden zich zelfs voor het aangedane ongerief en boden mij tot mijn stomme verbazing aan een financiële schadevergoeding toe te kennen… Daarna hebben ze in de grond bij mijn huis een stoeptegel gelicht waaronder zich een gaskraan bleek te bevinden. Die hebben ze keurig dichtgedraaid. Dat duurde nauwelijks 20 minuten waarmee de kwestie eindelijk was gerealiseerd. geloof het of niet: NUON is daarna nog drie keer langsgeweest om de gasmeter op te nemen… Na de derde keer geloofden ze eindelijk dat ik inderdaad geen aardgas meer wilde…

Gas gebruik ik dus niet meer, stroom maak ik zelf, en het huis verwarmen doe ik met mijn 35 jaar oude tegelkachel. Op een normale winterdag brand deze tweemaal 45 minuten en verwarmt aldus de ruimte. Alleen beneden, boven is verwarming door de zeer goede dakisolatie overbodig.

Overigens, zo is mijn opvatting, komt het van twee kanten. Alléén zonnepanelen is te mager. Je huishouden gaandeweg navlooien op energievreters loont enorm. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat destijds onze koelkast alleen al tegen de 600 kWh verbruikte. Omdat dat ding uit de zestiger jaren stamde, maar overigens uitstekend werkte, het was nog zo’n oerdegelijk model met een soort ‘kluisdeur’, heb ik die vervangen door de zuinigste koelkast die ik maar kon vinden. Dat ding doet het perfect met zo’n 125 kWh per jaar. Verder was ik er als eerste bij om alle verlichting door LED’s te vervangen. In het begin was dat nog niet zo eenvoudig, nu zijn er werkelijk geen beperkingen meer aan. Het zal je verbazen hoe slecht sommige apparaten met energie omgaan. Er komt nu geen apparaat meer in huis dat gecheckt is op (onnodig) energieverbruik. Maar ook dit aspect hebben de meeste fabrikanten tegenwoordig prima onder de knie.

Het resultaat is dat wij nu al jaren energieneutraal zijn en na de aanschafinvestering ook geen energiekosten meer hebben. De aanschafinvestering is al lang twee keer terugverdiend. Kortom: het kan allemaal prima, maar je moet een goed en logisch programma uitstippelen om je doel te bereiken.

anraadts:
Ik ga binnenkort mijn dak ook zo vol mogelijk leggen (het is jammer genoeg  alleen niet heel erg groot), als het eenmaal zover is dan laat ik hier ook mijn ervaringen weten.

Van de mannen die het gaan doen begreep ik dat ik in ieder geval een omvormer van SolarEdge moet hebben, en een zoekactie op het internet bevestigde dat dat inderdaad een erg goede is, die ook door veel gerenommeerde bedrijven gebruikt wordt.

@ Rudolf: interessant en ook erg grappig verhaal (vooral dat ze nog drie keer langskwamen om de meter op te nemen!  :happy:).

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie