antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
31 juli 2020 - 22:31    reactie #125
geplaatst door: Alvinus
We kunnen er maar beter vast aan wennen om tijdens zonne-uren ook tegelijkertijd de wasdroger aan te zetten, dat is straks na 2023 waarschijnlijk het voordeligst. De energieleverancier zal ons dan minder verbruik in rekening kunnen brengen en vooral minder bijkomende kosten. De stroom die je ontvangt is namelijk duur door de netwerkkosten en belastingen, de stroom die je levert, kent alleen een nettovergoeding. Het wordt straks interessanter om zo weinig mogelijk (dure) stroom geleverd te krijgen en dus je eigen opgewekte stroom te benutten. Voor velen vereist dat omdenken: overdag wassen en drogen inplaats van 's nachts.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
6 augustus 2020 - 00:45    reactie #126
geplaatst door: petermr
per 1 aug al weer van 6 jaar zonneopbrengst genoten, totaal al 35495Kwh
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
14 september 2020 - 12:58    reactie #127
geplaatst door: Nitro
Iemand nog een site waar een vergelijking op staat wat goede panelen zijn en bij wie af te sluiten?
Ik had zelf een aanbieding gehad van Duranet, +/- 5500 voor 6 AEG panelen, dat is naar mijn idee best veel, AEG is vorig jaar gehackt las ik en aardig wat klant gegevens buit gemaakt.
Zelf was ik aan het kijken naar LG of Canadian panelen,
Canadian dan via energiedirect, LG via Vattenfall.
MacBook Pro 2,5 Ghz, MacBook 2 Ghz, Mac Mini 2 Ghz, Newton 120, Newton 110, Apple PowerCD, iMac G3 266, PowerMac G3 350, PowerMac G4 MDD, Apple Quicktake 100, Apple eMate.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
15 september 2020 - 22:16    reactie #128
geplaatst door: jaco123
Nitro: Mijn tip is om vooral niet naar de energie-leveranciers te gaan. Die willen er vooral aan verdienen.
Zoek een partij waar je een goed gevoel bij hebt. De zonnepanelen-markt is nogal een cowboy-markt: heel veel bedrijven komen niet eens langs om te kijken en sturen offertes op basis van een satellietfoto. Ook zit er veel verschil in de kwaliteit van de installateurs.
Hangt er ook een beetje van af wat belangrijk voor je is: Wil je de laagste prijs of wil je iets goeds hebben liggen waar je de komende 20 jaar geen omkijken meer naar hebt? Wil je de kosten van je energierekening verlagen of doe je het voor het milieu? Wil je in de nabije toekomst van het gas af of niet? Installatiekosten zijn duur, dus om ze na 3 jaar terug te laten komen om er wat panelen bij te laten leggen is een heel veel minder goed idee dan het dak in 1 keer vol leggen.

Als je de techniek en keuzes wil begrijpen en geen bezwaar hebt om je stevig in te lezen kan ik je de openingspost van dit forum aanbevelen:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1982964
Eigenlijk kun je offertes alleen beoordelen als je zelf de basis snapt. 6 panelen voor 5500 klinkt wel heel extreem. Zelfs de nieuwste Sunpower-panelen (de Rolls-Royce onder de zonnepanelen) heb je voor minder dan dat bedrag op je dak liggen...

antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
8 oktober 2020 - 16:15    reactie #129
geplaatst door: Jako
Leuk zo'n onderwerp over zonnepanelen en andere energiebewuste zaken!

Ik ben in februari naar mijn huidige huis verhuisd en heb dat flink verduurzaamd.
Sinds half mei ligt er 3200 Wp, 10 JA-Solar-panelen van 320, op mijn dak (Z/ZO) met een SolarEdge omvormer die je continu in de gaten kan houden, vooral de eerste week is dat leuk ;-)

Mijn dak is geïsoleerd met Icynene; dat spuiten ze aan de binnenkant tegen het dak en het zet op als een suikerspin, het geurt niet dus dat is fijn. gipsplaten er tegenaan en alles is netjes weggewerkt.

Ook alle kozijnen vervangen door kunststof met HR++ glas, de muren waren al geïsoleerd.

Verder koken op induktie, douchen met een Clage doorstromer (elektrische geiser zeg maar), in de keuken een Grohe Red. Alle lampen zijn LED en apparaten zijn zo zuinig mogelijk.

Tenslotte overal thermIQ-InfraRood-panelen als verwarming, dus geen gas meer.
Nog geen idee of mijn zonnepanelen genoeg stroom produceren voor mijn totale verbruik, maar ik kan eventueel volgend jaar nog een veranda plaatsen met zonnepanelen als dak.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
10 oktober 2020 - 12:08    reactie #130
geplaatst door: jaco123
Lekker bezig om gelijk bij de verhuizing je nieuwe huis zo te verduurzamen!

Maarre... Doorstroomverwarmer en IR-panelen zijn allebei wel enorme stroomvreters.
Heel betaalbaar in aanschafkosten, maar ontzettend duur in gebruik, omdat er uit 1 kwh elektrische energie maximaal 1 kwh aan warmte-energie komt.

Weet je iets van historisch gas-verbruik voor de woning? Zelfs als dat al zuinig is, dan ben je denk ik al zo'n 4-5000 kWh aan verwarming en warm water kwijt als je het puur elektrisch doet.

Een warmtepomp is een stuk duurder qua aanschaf, maar verbruikt een factor 3-4 minder stroom voor dezelfde energie-productie als de oplossingen die je nu hebt.

Ben overigens wel benieuwd naar je energieverbruik en of het bevalt met alleen IR-panelen. Als je er een jaar woont, heb je in ieder geval een beter beeld van je jaarverbruik.

(zelf heb ik nog wel een gas-aansluiting, het opzeggen van de gas-aansluiting scheelt je ook weer aardig in de vaste lasten, zo ver ben ik helaas nog niet)
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
12 oktober 2020 - 13:47    reactie #131
geplaatst door: janbergstra
Wij gaan binnenkort ook over op zonnepanelen. Eerst komt binnenkort de aannemer om het dak op het zuiden van nieuwe pannenlatten en dakpannen te voorzien, huis is al uit de jaren dertig. We verbruiken weinig stroom, ondanks dat ik bijna altijd vanuit huis werk, slechts 1570 kWh op jaarbasis. Dat komt voornamelijk door alle LED-lampen enzo, mijn grootste verbruiker is waarschijnlijk mijn oude trouwe macpro :-) .

Uiteindelijk ben ik ook bij een lokale installateur terechtgekomen, de zonnepanelen-cowboys wilden niet eens komen kijken voor een offerte. Eén bedrijf wilde al € 80 euro voor de offerte hebben.

Ik wil persé geen slimme meter, dus dat zal nog wel enigszins gedoe geven vermoed ik. Verder staat op de site van milieucentraal een goed stappenplan om de BTW terug te vragen:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
23 januari 2021 - 16:05    reactie #132
geplaatst door: anraadts
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
15 maart 2021 - 21:24    reactie #133
geplaatst door: Lt. Acid
Interessant topic! Blijf ik zeker volgen :thumbs-up:

Zelf heb ik momenteel 2 installaties in werking: ze dekken samen het totaalverbruik op jaarbasis, maar zoals door velen al aangegeven...op de verkeerde uren  :sigh:
Het net wordt dus nog steeds gebruikt als 'batterij' en dit zal waarschijnlijk zo blijven tot dat een digitale meter (verplicht) geïnstalleerd wordt.
Dan zou het misschien wel interessant worden om in een thuisbatterij te investeren...
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
26 juli 2021 - 12:17    reactie #134
geplaatst door: trabant
Zonnepanelen of koeien?
Nee, zonnepanelen èn koeien!
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/duitse-zonneweide-maakt-ruimte-voor-koeien-en-tractoren~b02c78d4/

Nu die boeren nog zover krijgen dat ze het vee niet het hele jaar op stal laten staan.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
26 juli 2021 - 12:26    reactie #135
geplaatst door: petermr
ook bij verticale plaatsing wordt het landschap langdurig (min 25 jaar) verpest. het is veel beter om de daken van al die distributiecentra eens verplicht van zonnepanelen te voorzien.

Voor de boeren is een zonnpanelenweide erg lucratief. het levert al snel meer dan 5x zoveel op als agrarische pacht.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 04:04    reactie #136
geplaatst door: MacMiep
@petermr: Juist! En om te beginnen alle geschikte daken van overheidsgebouwen.
Overigens valt dat 'verpesten' van het landschap wel mee als je er bosjes omheen zet. Hier in Harpel provincie Groningen hebben mensen bezwaar die er 700 meter vanaf wonen. Zevenhonderd meter!
Ik weet het, het is de tijd. Mensen lijken tegenwoordig overal last van te hebben.

Maar er is iets anders wat er niet deugt aan zonneweides.
Wanneer een boer biologisch wil boeren, heeft hij voor dezelfde opbrengst veel meer land nodig. En nu ga je het volgooien met panelen, terwijl nog niet ieder dak in NL vol ligt?
Dit is zo idioot. Wat willen we nou? Beter milieu met minder gif en diervriendelijker? Dan moet je toch echt boerenland behouden.
Die boer die wil wel hoor, geen werk maar toch centen. Maar eigenlijk is het van de zotte.

Dat van het gas af om CO2 is gekkenwerk zolang ze hier over de grens 900 euro subsidie krijgen om op het schone gas over te gaan. En wat scheelt het als 0031 gasloos wordt? Niks nakkes nada. Duizendste graden gaat het over. En China bouwt vrolijk 600 kolencentrales erbij.
En... ssst... Russisch gas is hier allang hoor. In Zuidbroek bouwen ze een tweede stikstof fabriek om hoogcalorisch gas geschikt te maken voor onze toestellen. Politiek wil zogenaamd geen Russisch gas want Poetin is een cleautsaque. Maar intussen is het hier al en straks met die tweede pijpleiding nog meer. Want wat als die strenge winter toch nog eens komt...
Bewerkt: 27 juli 2021 - 04:21 door MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 08:43    reactie #137
geplaatst door: iSan
+1. (petermr en MacMiep)

Ik ben heus wel milieubewust, scheid mijn afval, rijd netjes, heb wat zonnepanelen op onze dak enzovoorts, maar ik weiger voorlopig van gas af te gaan (woning van 1997). Dat is echt een prijzige gekkenwerk, terwijl de Oosterburen idd net op gas zijn overgegaan.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 09:52    reactie #138
geplaatst door: Corvara
Zoals wel vaker geldt voor China: Zeg "A" (Centrale regering --> We willen akkoord van Parijs nakomen) en doe "B" (Laat de provincies zelf beslissen over hoe ze electriciteit opwekken).

Wat betreft onze oosterburen, voor hun geldt dat ze 'x' procent CO2 reductie moeten halen, en dat kunnen ze vrij eenvoudig doen (= zonder grote investeringen), door steenkool en bruinkool te vervangen door schoner aardgas. Vandaar hun keuze.

Wij kunnen onze 'x' procent reductie alleen halen door ons schone aardgas te vervangen door iets anders dat nog schoner is (zon, wind, aardwarmte, ...?).
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 10:41    reactie #139
geplaatst door: petermr
Nee  wij kunnen onze co2 reductie ook halen als we niet op biomassa stoken maar op aardgas voor onze elektriciteitscentrales. Aardgas is een van de schoonste brandstoffen.
maar op biomassa (gekapt hout dus veel co2) stoken is door de  idiote milieue rekenregels weer beter.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 11:56    reactie #140
geplaatst door: Corvara
Het oorspronkelijke idee van biomassa en hoe dat toe te passen, is allang overboord gegooid.

Bossen aanplanten met snelgroeiende bomen, zodat we er over 10 jaar biomassa van kunnen maken, om bij te stoken in kolencentrales, is natuurlijk gekkenwerk.

Kolencentrales vervangen door aardgascentrales levert een CO2 reductie op (zie de oosterburen), maar ik heb geen idee hoeveel kolencentrales (of olie gestookte) er nog zijn in Nederland.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 14:06    reactie #141
geplaatst door: trabant
Het is natuurlijk veel goedkoper in de aanleg om die panelen in een weiland te prikken dan met een laddertje en arbo-regels het dak op te sjouwen.

Bossen aanplanten met snelgroeiende bomen, zodat we er over 10 jaar biomassa van kunnen maken, om bij te stoken in kolencentrales, is natuurlijk gekkenwerk.
Te meer omdat het in essentie gewoon een versnelde versie is van fossiele brandstoffen. Het verschil is hooguit dialectisch.
Ik zie meer heil in de (gemotoriseerde) vervoersbehoefte beperken en producten weer duurzaam maken in de oude betekenis: dat ze langer meegaan EN REPARABEL ZIJN.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 juli 2021 - 18:30    reactie #142
geplaatst door: MacMiep
Het is wel zo dat brandhout eerst CO2 heeft opgenomen uit de atmosfeer, en bij stoken weer vrijgeeft.
Fossiele brandstoffen voegen alleen maar toe, die CO2 komt uit de tijd van de dino's ofzo.
Het lijkt mij veel verstandiger om in te zetten op biologisch boeren en minder milieuvervuiling in plaats van CO2 reductie. Dat eerste zal voor onze eigen leefomgeving veel effectiever zijn.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
28 juli 2021 - 09:57    reactie #143
geplaatst door: Corvara
In de oertijd (500 miljoen jaar en langer geleden) was de aarde warmer dan nu. Geologisch onderzoek heeft bewezen dat er in die tijd ook veel meer reuze planten en bomen waren. Die hebben inderdaad heel veel CO2 uit de atmosfeer gehaald en opgeslagen. Resultaat: een planeet die langzaam afkoelde (de CO2 deken werd dunner) en leefbaar werd. Die oer planten zijn uiteindelijk vergaan en onder druk veranderd in fossiele brandstof.
Wat we nu doen is die voorraad (van een paar honder miljoen jaar) CO2, in een paar eeuwen tijd weer de atmosfeer injagen. Resultaat: een planeet die vrij snel opwarmt en onleefbaarder wordt.

De versnelde CO2 circulatie die plaats vindt bij biomassa, zal weinig effect hebben op de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Het draagt dus ook niet bij aan een reductie van die hoeveelheid (wat vaak wordt beweerd). Dus waarom zou je het dan doen, het kost immers handen vol geld. Dat kun je beter gebruiken om bv de landbouw milieuvrienelijker te maken of om zonnepanelen op daken te plaatsen.

Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
28 juli 2021 - 10:13    reactie #144
geplaatst door: iSan
Ik zie meer heil in de (gemotoriseerde) vervoersbehoefte beperken en producten weer duurzaam maken in de oude betekenis: dat ze langer meegaan EN REPARABEL ZIJN.
+1

Toch ergerlijk hoe snel mensen hun voorwerpen / kleren vervangen en ook hoe snel electra kapot gaat ten opzichte van oude generatie apparaten die handige knapen ook zelf konden oplossen.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
28 juli 2021 - 13:12    reactie #145
geplaatst door: trabant
In de huidige race-to-the-bottom, waarbij voor het gewone volk de inkomsten steeds verder achterblijven bij de kosten van levensonderhoud, hebben steeds meer mensen geen andere keuze dan goedkope inferieure troep te kopen.
The boots of Sam Vines. (korte uitleg)


Dus waarom zou je het dan doen, het kost immers handen vol geld.
Juist. Daar is hard voor gelobbied om die subsidie gestalte te geven zodat je die kunt opstrijken.
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
2 augustus 2021 - 14:19    reactie #146
geplaatst door: petermr
per 1 augustus al weer 7 jaar zonneplezier.
 totaal 40780 KWh (=gemiddeld per jaar 5826KWh voor 6760Wp)
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
2 augustus 2021 - 14:35    reactie #147
geplaatst door: MacMiep
Netjes!
Ik zit nu - sinds het starten van dit draadje - op 5860 kWh. Heb 1620Wp liggen.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
2 augustus 2021 - 16:29    reactie #148
geplaatst door: gPod
Hier na 3 jaar 21,4 MWh gehaald uit een installatie met een piekvermogen van 6,2kWp. Ben benieuwd of 2021 weer zo dichtbij in de buurt komt als 2020 (6,62 MWh) en 2019 (6,64MWh). Neem aan dat dit op langere termijn wat meer schommelt.
g i d e on
Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
2 augustus 2021 - 17:52    reactie #149
geplaatst door: petermr
Bij mij was de spreiding (1-8-2014 tot 1-8-2021) van 5600 tot 6100KWh per periode van 12 maanden.