Heeft er nog iemand tips voordat ik er een nieuwe installatie op zet? Alvast dank!
Er is eigenlijk maar één belangrijke vraag: staat er op die schijf nog data / wachtwoorden die ze nog nodig heeft en die ze nu niet heeft uit een andere bron / backup?Je zult er maar bitcoins op hebben staan ....
Je moet nu dus een beslissing nemen:- datarecovery uit de andere bronnen / backups (bv. meteen naar een SSD die je in plaats van de huidige harddisk monteert ) - herinstallatie vanaf nul waarbij alle data verloren gaat (bv. meteen naar een SSD die je in plaats van de huidige harddisk monteert )
Het voordeel van die SSD is dat je de harddisk en de nieuwe SSD gewoon kunt verwisselen en daarna alles installeert alsof de harddisk er nog in zit (maar dan sneller). Enige voorwaarde om dat soepel te laten verlopen is dat de accu nog goed genoeg is om van op te starten zonder aangesloten voeding (vanwege datumproblemen bij de online-installatieprocedure).
De harddisk die eruit komt, gaat niet verloren: die kan je via een USB2-case weer aansluiten op de MacBook en die gewoon verder gebruiken of de data er later zo vanaf halen. (Als je niet schrijft naar die harddisk, kan je hem altijd terug inbouwen waarna de oude situatie weer geldig is en er niets verloren is geraakt.)
dank voor je feedback. Het is niet duidelijk wat er op staat aan data, mogelijk wat foto's maar geen bitcoins in ieder geval. Kan ik niet via target mode bij de disk om er zo data af te halen? Mijn andere vraag was eigenlijk: kan ik een installatie van het OS doen zodat de bestaande data bewaard blijft (en ik er dus weer bij kan) of ben ik verplicht om een clean install te doen?
Als ik de bovenstaande posts zo doorlees, worden nergens backups genoemd en is het bronprobleem een te kleine APFS partitie. De oplossing om die te "vergroten" is om de bestaande partitie te deleten (wqarbij je alle data verliest) en daarna op een nieuwe APFS-partitie van het gewenste formaat (grootte) een clean install te doen. En daaarbij heb je dus je data niet meer.
Je komt dus m.i. momenteel niet verder zonder iets nieuws te kopen: óf een nieuwe interne harddisk waarop je het OS vers installeert, óf een externe harddisk waarop je een backup maakt (waarbij je eerst nog moet uitzoeken hoe je aan die data kunt komen).Of je monteert meteen een nieuwe SSD en je verschuift het data-probleem naar later.Dan kan ze de McBook in elk geval gebruiken en wellicht kan je later dan nog de data terug krijgen?Het lijkt mij dus dat je kennis je moet vertellen of er data-backups zijn én even moet beslissen of die data nog terug moet komen. En de MacBook loopt op elke SATA-SSD, dus je kan op Tweakers.net in de Pricewatch kijken wat een SATA-SSD van welke gewenste grootte kost ...
MacMaarten om 11:51, 4-01-2018Ik kan dan naar schijfhulp maar zie daar niets raars: er is een HD en er is een diskimage waarop het OS staat.
Fijn, je bent nu opgestart van een extern systeem (Recovery partitie), dus zou je perfect via diens Schijfhulp en de quasi vergeten "Recovery" functie van Schijfhulp het oude systeem kunnen terugzetten. Op een opslagmedium van jouw keuze.
Méér nog: bekijk die Disk Image eens terdege. De kans is groot dat daar nog een gebruikersfolder of meer opstaat.
Mijn voorstel: neem een externe schijf, en "recover" via Schijfhulp die disk image eens daarop.Zo raak je generlei data kwijt.
Probeer vervolgens eens te altstarten van die nieuwe kopie. Lukt dat? Vind je mogelijk nog andere data/ apps/ whatever?
Ik heb voor beide een EHBO actie gedaan zonder zichtbaar resultaat. Als ik de hulpprogramma's afsluit kan ik kiezen "kies opstartschijf'. Hier is alleen de mac HD te zien waarbij staat dat deze gecodeerd is. Als ik deze wil ontgrendelen geef ik een password op maar de start up disk verdwijnt dan.
Lopen we hier misschien tegen Filevault aan? Daar heb ik geen ervaring mee.Enig idee, collega's?
En nog: bij een niet gelukte installatie van High Sierra is de kans groot dat die disk image enkel de installer daarvan zal blijken. We zien wel.
(Bewerkt door HEXDIY om 23:55, 4-01-2018)
HEXDIY om 23:51, 4-01-2018CitaatAls ik de hulpprogramma's afsluit kan ik kiezen "kies opstartschijf'. Hier is alleen de mac HD te zien waarbij staat dat deze gecodeerd is. Als ik deze wil ontgrendelen geef ik een password op maar de start up disk verdwijnt dan.Lopen we hier misschien tegen Filevault aan?
Als ik de hulpprogramma's afsluit kan ik kiezen "kies opstartschijf'. Hier is alleen de mac HD te zien waarbij staat dat deze gecodeerd is. Als ik deze wil ontgrendelen geef ik een password op maar de start up disk verdwijnt dan.
Maar het verdwijnen van de gemounte disk op de desktop, is dat niet normaal/ Mac OS(X) default sinds Lion of zo, tenzij je het verschijnen ervan expliciet aangeeft in Finder Voorkeuren > Sidebar? (Bewerkt door HEXDIY om 2:36, 5-01-2018)
(Bewerkt door HEXDIY om 2:36, 5-01-2018)
MacMaarten om 15:46, 4-01-2018Het is niet duidelijk wat er op staat aan data, mogelijk wat foto's maar geen bitcoins in ieder geval. Kan ik niet via target mode bij de disk om er zo data af te halen?
Het is niet duidelijk wat er op staat aan data, mogelijk wat foto's maar geen bitcoins in ieder geval. Kan ik niet via target mode bij de disk om er zo data af te halen?
Als je FireWire connectiviteit het toelaat is Target Mode zeker een valabele optie.
Mijn andere vraag was eigenlijk: kan ik een installatie van het OS doen zodat de bestaande data bewaard blijft (en ik er dus weer bij kan) of ben ik verplicht om een clean install te doen?
Kijk bij de buren:
https://www.appletips.nl/os-x-opnieuw-installeren-zonder-je-gegevens-te-verliezen/
Succes!
https://support.apple.com/en-us/HT201462
Sorry, geen Nederlandstalige versie beschikbaar.
HEXDIY om 3:19, 5-01-2018Sorry, geen Nederlandstalige versie beschikbaar.
(Tip: Om te bepalen of er een NL versie is, vervang de tekst en-us in de link door nl-nl of nl-be)
(Bewerkt door Paul Sondervan om 19:42, 5-01-2018)
te gebruiken vanuit de 'Recovey Mode'. Hierbij wordt een nieuwe installatie van macOS gedaan, maar blijft de overige data intact (ervan uitgaande dat deze nog steeds intact op de schijf of ssd staat). Deze procedure werkt ook met een, met Filevault encrypted disk. Tijdens de herinstallatie-procedure wordt gevraagd om de doelschijf te ontgrendelen (heb ik net gecheckt bij m'n Macbook Pro, waar ook Filveault actief is).
(Bewerkt door fbakker om 12:48, 5-01-2018)
Is deze disk gewoon stuk en moet ik er een nieuwe inzetten en dan de data die ik eerder er af heb gehaald er weer opzetten?
Update: heb via ' zet terug' de disk image met 'OS X Base System' teruggezet naar de HD. Nog steeds kom ik niet verder dan recovery menu. aangezien alle data nu gewist is van de HD zit er denk ik niks anders op dan er een nieuwe disk in te zetten
(Bewerkt door MacMaarten om 22:07, 5-01-2018)
Dus weer eens High Sierra dat de boel om zeep helpt...
Installeer een ouder systeem op een externe schijf, of gebruik een Mac met een ouder systeem en verbindt via Target mode. Formatteer de hele schijf als MBR. Zet de Mac uit. Herstart en formatteer nu GUID. Daarna zou de schijf ook met High Sierra moeten werken.
cyrano om 22:44, 5-01-2018Als die disk via Target mode werkt, is die niet stuk.Dus weer eens High Sierra dat de boel om zeep helpt..
Paul Sondervan om 10:51, 5-01-2018CitaatHEXDIY om 3:19, 5-01-2018Sorry, geen Nederlandstalige versie beschikbaar.Echt wel. https://support.apple.com/nl-nl/HT201462(Tip: Om te bepalen of er een NL versie is, vervang de tekst en-us in de link door nl-nl of nl-be)(Bewerkt door Paul Sondervan om 19:42, 5-01-2018)
Sorry Paul, weet ik wel maar ik had een underscore geprobeerd ipv. een dash( nl_nl ipv. nl-nl.), en dat werkt niet altijd, blijkbaar.
Flix om 1:44, 6-01-2018Citaatcyrano om 22:44, 5-01-2018Als die disk via Target mode werkt, is die niet stuk.Dus weer eens High Sierra dat de boel om zeep helpt..Niet te snel hè. Dat je data van een disk kan halen die niet meer geschikt is om te booten, laat staan een nieuw OS erop te installeren, komt mij niet vreemd voor.
Dat klopt als een bus, Flix.
En geldt zelfs voor NTFS schijven. Zo deed ik eens een data recup van een Windows schijf van mijn zus, en deed het bijna in mijn broek toen ik achteraf mijn Macje hoorde opstarten in... Windows
MacMaarten om 20:56, 5-01-2018OK, ben een stap verder. Ik kon via target mode bij de disk. Heb de data van de kennis gekopieerd naar 1 van mijn macs (foto's, documenten, etcetera). Vervolgens heb ik via recovery menu > reinstall OS gedaan. Ik krijg dan de melding "volume ' Macintosh HD is gecodeerd met Filevault. Je wachtwoord is vereist om door te kunnen gaan met de installatie nadat de installatiegegevens zijn gevalideerd". Ik geef een password op en installatie begint. Na ongeveer 45 minutes krijg ik de home account van mijn kennis te zien en er wordt gevraagd om een password. Als ik dat opgeef krijg ik 'MacOS kan niet op je computer worden geinstalleerd. Volume kan niet worden gedeactiveerd om te worden hersteld. Stop het installatieprogramma om de computer opnieuw op te starten en probeer het opnieuw'.Is deze disk gewoon stuk en moet ik er een nieuwe inzetten en dan de data die ik eerder er af heb gehaald er weer opzetten?Update: heb via ' zet terug' de disk image met 'OS X Base System' teruggezet naar de HD. Nog steeds kom ik niet verder dan recovery menu. aangezien alle data nu gewist is van de HD zit er denk ik niks anders op dan er een nieuwe disk in te zetten(Bewerkt door MacMaarten om 22:07, 5-01-2018)
Niet zo vlug, Maarten.Welke installer draai je precies?
Op een gegeven moment zijn namelijk de certificaten van Mac OS vervallen, en dien je dus even vals te spelen met de datum van het te installeren Macje.
Of nog beter, nu je toch aan Target Mode blijkt te kunnen:download de installer op je eigen Mac ( mogelijk van je eigen "aankopen" in de Appstore), hang de te installeren Mac in Target aan jouw Mac en installeer daarop, als ware het een externe HDD.
Nu ja, we horen je nog wel mocht dit niet lukken.Er zijn nog andere truukjes die naar Cupertino leiden...
Paul Sondervan om 10:51, 5-01-2018(Tip: Om te bepalen of er een NL versie is, vervang de tekst en-us in de link door nl-nl of nl-be)
cyrano om 22:44, 5-01-2018Als die disk via Target mode werkt, is die niet stuk.Dus weer eens High Sierra dat de boel om zeep helpt...Installeer een ouder systeem op een externe schijf, of gebruik een Mac met een ouder systeem en verbindt via Target mode. Formatteer de hele schijf als MBR. Zet de Mac uit. Herstart en formatteer nu GUID. Daarna zou de schijf ook met High Sierra moeten werken.
Dit was de oplossing, dank daarvoor! Overigens werd na deze actie Mountain Lion geinstalleerd en nu zet ik El Capitan terug via Target mode.
Update: El Capitan werkt nu. Heb de user data teruggezet in documenten. Ik ga de kennis maar aanraden om een losse disk aan te schaffen voor een time machine back up.
Dank voor jullie input!
(Bewerkt door MacMaarten om 14:00, 6-01-2018)
Zit met een soortgelijk probleem: met alt-key opstarten gaf hoop, maar .... toen liep het weer niet goed af.
Het probleem is dat de iMac na het invoeren van het wachtwoord terug komt met het wachtwoord-veld.
Weer een poging later en de avatar+naam komen in beeld - het wachtwoordveld ontbreekt dan volledig.
EDIT
Ondertussen weer de alt-key startup gedaan en van een back-up aan het opstarten.... Es kiekn wat wot...
Ik krijg het hulpprogramma-menu. Ik krijg net te horen dat de problemen zich voordeden vanaf de installatie van High-Sierra
Kan ik nu macOS opnieuw installeren zonder dat ik data wis? (Ik wil géén ruzie met mijn schoonmoeder... 't is haar iMac.)
(Bewerkt door Nicle om 22:33, 19-01-2018)