Inmiddels heb ik de “echt schone installatie” uitgevoerd; hieronder een klein verslag.
Beginsituatie- MacPro 5.1, 24GB RAM, 1TB HD (ca 50% gebruikt), OS X.13.6.
- ca. 100 programma’s
- thuismap 406 GB (ca. 40.000 foto’s; beetje muziek; heel veel tekstdocumenten).
Alles deed het, en de thuismap was goed geordend, maar het systeem was behoorlijk l-a-n-g-z-a-a-m geworden: tijd tussen opstarten en gebruiksklaar zijn van computer was ca. 10 minuten. Ook Apple Mail zeer langzaam; het weggooien van veel mails had daar geen verbetering in gebracht. De library in thuismap bevatte een onvoorstelbare hoeveelheid documentjes; van het meerendeel viel niet vast te stellen wat het precies was; mede daarom was ordenen en weggooien geen optie.
Daarom besloten op nieuwe Mac mini een geheel schone installatie uit te voeren.
Een paar tipsMocht je situatie lijken op bovenstaande, en mocht je ook plan zijn ook zoiets te gaan doen, dan een paar tips:
- probeer als het enigszins kan te werken met
twee beeldschermen: een beeldscherm voor de oude computer, en een voor de nieuwe. Bij een dergelijke klus werken met twee computers en één beeldscherm is de kortste weg naar het gekkenhuis (althans voor mij).
-
take your time. Denk niet: “een leuk karweitje voor deze vrije zondag, dan kan ik morgen weer lekker aan het werk op een verse computer”, want dat gaat dus niet lukken. Mij heeft het drie volle dagen gekost, en aan het eind van de eerste twee was ik redelijk uitgeput.
- (waarschijnlijk ten overvloede) houd je oude computer te allen tijde gebruiksklaar, zodat je gewoon weer op de oude manier verder kunt als het tegen mocht vallen en je even een ‘time out’ nodig hebt.
- controleer vóór je begint, of je van de meeste/belangrijkste programma’s de licentie-code onder handbereik hebt, want die heb je nodig bij herinstallatie. Heb je die niet onder handbereik, verzamel ze dan eerst alvorens te beginnen.
Een paar ervaringen- bij bepaalde programma’s is het essentieel dat ook de preferences / settings / templates worden overgezet. Soms is het even zoeken waar die zich precies bevinden. En bij sommige programma’s heb ik de voorkeurinstellingen handmatig opnieuw ingevoerd.
- ontwikkelaars/eigenaars van programma’s zijn, vooral als het kleine ondernemers betreft, vaak buitengewoon aardig en behulpzaam, en werken vaak efficiënt. Twee voorbeelden.
VueScan, gekocht in maart 2006, licentienummer niet meer te vinden: alleen even emailadres en postcode intypen op de site, en het licentienummer verschijnt direct in beeld.
SizeUp, gekocht in maart 2009, met een license-code in de vorm van een attachment bij een email die ik niet meer had: even een berichtje naar de ontwikkelaar, en binnen twaalf uur arriveerde het bericht dat mijn aankoop was getraceerd; een nieuwe code was bijgevoegd. Klasse!
- voordeel als je de tijd voor zoiets neemt, is ook dat je je gedachten kunt laten gaan over hoe je bepaalde dingen hebt georganiseerd, en desgewenst dingen kunt aanpassen. Tot nog toe bestond de map “Documenten” in de thuismap uit een lange reeks mappen die weer onderverdeeld waren in mappen enzovoort. Maar vanaf nu geen losse mappen meer meer; alle documenten gaan nu óf in een database van
DevonThink óf in een project van
Scrivener. Ik denk dat dat de overzichtelijkheid ten goede komt en versnippering tegengaat.
TegenvallersEentje maar; en een die te voorzien was. Het overzetten van Adobe Lightroom lukte niet: mijn keurig aangekochte versie werd op de Adobe-site aangemerkt als een piratenkopie, en mij werd aangeraden een legale versie aan te schaffen. Bij andere programma’s stuur je dan gewoon een mailtje waarin je de zaak uitlegt (zie boven), maar bij Adobe werkt dat niet zo. Ik heb nergens een email-adres kunnen ontdekken waar ik naar toe kon schrijven.
Dat probleem moet ik dus nog oplossen. Maar de kunst is belemmeringen om te zetten in nieuwe kansen, en dus ben ik inmiddels aan het uitkijken naar een vervanging voor Lightroom, dat alleen nog in de vorm van een abonnement van 144 euro per jaar te verkrijgen is; en daar heb ik (voorlopig) geen trek in.
Het resultaatDe snelheidsmanco’s zijn opgelost; ook Mail voelt nu weer lekker snel aan. Het is dus de moeite waard geweest; en het was achteraf bezien ook leuk om te doen.
ProgrammatuurDit zijn nu mijn belangrijkste programma’s (universeel gebruikte programma’s, zoals Firefox en Mail, laat ik hier weg):
Werken met teksten: Scrivener (geen echte tekstverwerker, eerder een ‘schrijfomgeving’; ten dele ook database) - Nisus (traditionele maar zeer krachtige en betrouwbare tejkstverwerker) - PDF Expert (heel handig voor lezen en becommentariëren pdf’s) - Typinator (correctie veel gemaakte typefouten).
Databases: Devonthink Pro (alles) - Bookends (bibliografie) - 1Password (wachtwoorden).
Scannen: ScanSnap (voor Fujiscan) - VueScan (voor Epson flatbed-scanner).
Andere belangrijke programma’s: 2Do (spreekt voor zich) - Aeon Timeline (chronologische groepering van allerlei dingen) - Chronosync (kopiëren) - HoudahSpot (zoeken) - Keynote (presentaties).
Handige kleine programma’s: EasyCrop (snel op maat snijden afbeeldingen) – iFlash (woordjes leren) - Quitter (sluit automatisch programma’s indien een bepaalde tijd niet gebruikt) – SaneDesk (multiple destops) - SizeUp (indeling beeldscherm).
Onderhoud en controle systeem: Etrecheck - Tinker Tool System.
Dat zijn er dus ruim twintig, die ik allemaal heel fijn vind, doorgaans al vele jaren gebruik, en die ik allemaal zou missen als ik ze niet meer had.
Niet meer geïnstalleerd- alles van Microsoft. Ik ben geen Microsoft-hater (voor mij is het een multi-national als alle andere), maar heb Word nooit een prettig programma gevonden, Keynote altijd geprefereerd boven Powerpoint, en Mail boven Outlook. Word-documenten open, lees en bewerk ik met Nisus; dat gaat heel goed. Ik hoef ook geen Office-substituut zoals Libre Office meer: ik heb het gewoon niet nodig.
- een paar programma’s die zonder meer waardevol zijn, maar die geen deel meer uit maken van mijn huidige manier van werken. Daaronder de tekstverwerker
Mellel: een programma dat ik lang heb gebruikt, en dat mij zeer dierbaar is; maar zijn plaats is sinds jaren volledig ingenomen door Scrivener.
- een hele reeks programmaatjes die vooral candy zijn, en niet echt voor iets belangrijks dienen.
Goede voornemensDie horen ook bij een onderneming als deze. Tot nog toe twee:
- de inboxen van Apple Mail waren vaak overvol: 5000 mails voor mijn drie mail-adressen samen was geen uitzondering; en voor de sent-boxen gold hetzelfde. Dat wil ik niet meer. Ik heb nu een smart mailbox aangemaakt voor alle mails die ouder zijn dan één week, en besloten dat die leeg moet blijven. Berichten van meer dan een week geleden moeten óf worden opgeborgen in een van de mailboxen óf worden weggegooid. We zullen zien wat ervan terecht komt.
- nieuwe programma’s die ik uit wil proberen open ik alleen nog op mijn oude computer, en pas op mijn nieuwe computer als ik besloten heb ze te kopen en te gaan gebruiken. Dit om te voorkomen dat de library van mijn thuismap opnieuw dichtslibt met van alles en nog wat.
Het verslag is langer geworden dan de bedoeling was; maar misschien dat iemand hier iets van zijn / haar gading in vindt.