Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:08   
geplaatst door: iSan
Het grote Monterey topic.
Hoe zijn jullie ervaringen met macOS 12.0.x Monterey?

Hier: Alles werkt gewoon goed, maar de documenten in Finder worden niet altijd meer met inhoud voorvertoond. Dus nu zie ik blanco iconen met enkel plaatje van bijhorende applicatie zoals bijv. Voorvertoning. Hebben jullie dat ook?

voorbeeld.pngErvaringen met macOS Monterey
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:17    reactie #1
geplaatst door: Welldone
Nee, dat heb ik niet.
Wat ik wél heb: een hele kleine ruimte tussen de menubalk en een venster. Het venster kan niet verder meer naar boven (zie afbeelding).

Schermafbeelding 2021-11-02 om 10.55.17.pngErvaringen met macOS Monterey


Maar of dat aan Monterey ligt of aan mijn nieuwe MBP 16" M1 kan ik niet zeggen.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:18    reactie #2
geplaatst door: iSan
Dat heb ik ook, zie ik nu pas. (iMac 27", Late 2015) Een pixel-foutje...
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:23    reactie #3
geplaatst door: wullie
Bij mij doet het scrollen met de magicmuis het niet altijd. Er verschijnt dan ook geen scrollbar aan de zijkant. maak ik hat venster iets groter/kleiner dan verschijnt de scrollbar wel.
"Never underestimate the predictability of stupidity!"
iMac Retina 5K, 27", 2017 | iMac-Alu 20"/2,4 | retired: Powerbook G4 12"/1,3 | |iMac-bolletje 17"/1000 | Cube g4/450 | iMac rev B/233  | Quadra 475 68040 | Classic 6800 (RIP)
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:23    reactie #4
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Op mijn MacBook Pro 2015 heb ik voorlopig geen last van memory leaks. Opstarten gaat redelijk vlot en de finder is "snappy". Affinity Photo start bij mij wel traag op, niet zoals bij een Silicon Mac. Jammer dat mijn HP printer niet meer wordt ondersteund, er is geen driver. Maar dat kan ik oplossen met bonjour en connectie met een oudere Mac. Kan iemand mij vertellen of bij mijn intel MBP Carbon Copy Cloner een bootable backup kan maken van Monterey? Ik weet dat dit op Silicon Macs niet lukt.
Bewerkt: 2 november 2021 - 13:47 door Mac Hammer Fan
2x Mac Pro 2009 Hex 3.33 + OWC SSD + Radeon 580 / Geforce 980; MacBook Pro 2015 QC 2.2; MacBook 2007 DC 2.2; G5 2005 Dual Core 2.3: iPhone SE, iPad 2018
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:26    reactie #5
geplaatst door: Flix
Wat ik wél heb: een hele kleine ruimte tussen de menubalk en een venster.
Grappig, ik zie het nu ook. Zou ook zomaar 'by design' kunnen zijn, lijkt me.

Maar verder geen probleem tegen gekomen, zowaar. Monterey er vanaf dag 1 op staan. Probleemloos.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:36    reactie #6
geplaatst door: Flix
Jammer dat mijn HP printer niet meer wordt ondersteund, er is geen driver.
Volgens mij is dat al een 'Catalina-probleem'.
Ik heb het opgelost voor mijn Epson via AirPort door
het gebruik van CUPS+Gutenprint v5.3.3.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:46    reactie #7
geplaatst door: boiing
https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/update-macos-12-monterey-brengt-veel-maar-nog-niet-alles-is-er/msg607246/#msg607246

Inmiddels ook de iMac geüpgraded vanuit Catalina, zonder issues. Alle software draait probleemloos. Ik heb een paar minuscule Safari hickups gezien maar die liggen niet aan Monterey maar aan Safari 15.

Monterey voelt als een van de beste .0 (.01 eigenlijk) releases van de laatste jaren.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:56    reactie #8
geplaatst door: Flix
Monterey voelt als een van de beste .0 (.01 eigenlijk) releases van de laatste jaren.
Dat is ook precies mijn gevoel. En daar ben ik wel tevreden over.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 11:57    reactie #9
geplaatst door: boiing
Je kunt pech hebben natuurlijk (lees ik net) :music:...

https://arstechnica.com/gadgets/2021/11/why-macos-updates-might-brick-your-mac-and-what-you-can-do-about-it/

Citaat
Anecdotal reports from over the weekend indicate that the macOS Monterey update may be bricking some Macs during installation, leaving the machines unresponsive. MacRumors has rounded up a representative swath of complaints from the Apple Support Communities forums and Twitter, mostly describing the same symptoms: unresponsive Macs that can't be revived using the typical SMC and NVRAM diagnostic catch-alls.

The reports rounded up by MacRumors mention multiple Intel Mac models, ranging from the 2015 model year all the way up to 2020, but don't mention Apple Silicon models—this makes some sense, since they update a bit differently than Intel Macs and may not be susceptible to the same problems.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 12:08    reactie #10
geplaatst door: GeorgeM
Hier: Alles werkt gewoon goed, maar de documenten in Finder worden niet altijd meer met inhoud voorvertoond. Dus nu zie ik blanco iconen met enkel plaatje van bijhorende applicatie zoals bijv. Voorvertoning. Hebben jullie dat ook?
Geen problemen met voorvertoning van icoontjes in de Finder (staat bij mij altijd uit maar heb het even aangezet om te kijken of dat problemen gaf).

En wel grappig day je het over Voorvertoning hebt, en dan icoontjes van Affinity Photo laat zien. :)

@boiing: was hier ook al voorbij gekomen.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 12:15    reactie #11
geplaatst door: boiing
Ah dank, die had ik gemist GeorgeM. De ArsTechnica link legt voor die specifieke problemen een mogelijk verband met een firmware update die ook in Monterey zit. Afwachten of dit een groot probleem is.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 12:16    reactie #12
geplaatst door: Max Gaav
Monterey loopt als een zonnetje op mijn Macbook Pro 15" 2015, 2,8 GHz i7 (DG) 16GB/1TB. En ook op de M1 iMac van mijn vriendin. Die is zelfs 'snappier' geworden dan met Big Sur.

NB. de Public Beta van 12.1 is op 29-10 uitgebracht en schijnt de memory leaks te verhelpen. En heeft ook SharePlay aan boord.
My Mac is my second brain.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 13:31    reactie #13
geplaatst door: MacFrankie
Ik draai Monterey op een MacBook Air die "over" is, in één keer van Mojave naar Monterey gegaan, en dat ging eigenlijk probleemloos. Toen ik (op een andere MBA) ooit van Mojave naar Catalina ging, had ik veel meer problemen.

Ook printen en scannen op en van een Epson multifunctional werkt goed via AirPrint.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 14:11    reactie #14
geplaatst door: iSan
Geen problemen met voorvertoning van icoontjes in de Finder (staat bij mij altijd uit maar heb het even aangezet om te kijken of dat problemen gaf). En wel grappig dat je het over Voorvertoning hebt, en dan icoontjes van Affinity Photo laat zien. :)

Klopt, mijn fout, maar PDF/EPS laten wel icoon van Voorvertoning zien. (dus blanco Voorvertoning icoontje ipv pagina zelf) De .afpub, .afphoto en .afdesign documenten laten wel previews zien in icoon, maar waarom dan ook niet meer bij de geëxporteerde SVG/PNG/JPG/PDF? 

Correctie: Na herstart is dit opgelost.  :thumbs-up:

Ander probleem van andere gebruiker:
Screensaver werkt nu niet meer met Foto's. Bij jullie ook niet?
Bewerkt: 2 november 2021 - 14:30 door iSan
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 15:24    reactie #15
geplaatst door: anraadts
Ik heb geen enkel probleem met Monterey tot nu toe. Maar had dat ook niet met Catalina en Big Sur, terwijl ik mijn Mac toch echt intensief gebruik (en ook Pro-programma's gebruik).

Wat betreft de screensaver heb ik geen oplossing, maar wel een vraag: waarom gebruiken mensen die nog? Ik laat het scherm van mijn Mac al jaren na vijf minuten automatisch op zwart gaan.

Niet alleen goed voor het scherm, maar ook veel beter voor het milieu.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 16:12    reactie #16
geplaatst door: iSan
Mee eens.
Maar ik ga niet over andermans besluit over het gebruik van screensaver. Dit issue viel hen pas op na de upgrade naar Monterey.
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 17:09    reactie #17
geplaatst door: anraadts
Is wel een beetje 'de MacFreak-manier'.  ;)

(niet alleen een directe oplossing aandragen, maar ook meteen andere oplossingen ter overweging meegeven)
Ervaringen met macOS Monterey
2 november 2021 - 20:00    reactie #18
geplaatst door: Robert
Ik kom net een bug (of anders, nieuw gedrag) tegen.

Als ik Automator gebruik om een heleboel Finder-items te hernoemen dan verdwijnt even het venster met de items daarin, om daarna weer opnieuw tevoorschijn te komen. Daarbij is het geluid waarmee het script laat weten dat het klaar is ook anders.

Leek in eerste instantie op een soort crash, maar het hernoemen blijkt iedere keer ook op deze manier goed te gaan. Dus voor het moment neem ik maar aan dat het nu zo hoort te werken in Monterey.
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
Ervaringen met macOS Monterey
5 november 2021 - 14:03    reactie #19
geplaatst door: B-Box A
Zou het problemen kunnen geven om nog even bij Big Sur 11.06 te blijven? :dontgetit:
Ervaringen met macOS Monterey
5 november 2021 - 14:08    reactie #20
geplaatst door: anraadts
@B-Box A: nee hoor, geen enkel probleem.

Bij de eerste versie instappen is vooral voor de avonturiers, even wachten tot de ergste bugs er uit zijn is helemaal geen slecht idee, in tegendeel.
Ervaringen met macOS Monterey
5 november 2021 - 14:13    reactie #21
geplaatst door: Max Gaav
 @ Online B-Box A en anraadts ; Ik denk dat je Monterey 12.0.1 kunt opvatten als BS 11.7. En ik vind '11.7' beter dan 11.6.
My Mac is my second brain.
Ervaringen met macOS Monterey
5 november 2021 - 14:42    reactie #22
geplaatst door: metoalent
Als de Magic Mouse van mijn iMac moet worden opgeladen gebruik ik de Magic Mouse van mijn MacBook Pro.
Nu met Monterey kan ik niet meer zien hoever de Magic Mouse van mijn iMac is opgeladen.
Er wordt geen percentage aangegeven...

Schermafbeelding 2021-11-05 om 14.33.50.pngErvaringen met macOS Monterey
Ervaringen met macOS Monterey
5 november 2021 - 15:27    reactie #23
geplaatst door: Flix
Hij zal toch eerst verbinding moeten maken voordat je deze info krijgt?
Ervaringen met macOS Monterey
5 november 2021 - 15:33    reactie #24
geplaatst door: metoalent
@ Flix
Hij is rechtstreeks verbonden met de lightning kabel aan de iMac.
Maar klopt, dat zie je dus niet onder de Bluetooth menu knop...