Dit is geen probleem of bug in FileMaker. Het komt door MacOS.
Sinds jaar en dag neemt FileMaker in een nieuw aangemaakt bestand het datum en tijd formaat en nog wat instellingen (decimale komma, duizendtallen) van het systeem over en slaat dit op in het bestand.
Dus wanneer een FM bestand op een systeem met Nederlands datumformaat wordt aangemaakt is dat het in dat bestand opgeslagen formaat.
Wanneer zo'n bestand op een computer met Amerikaans formaat wordt gebruikt heb je de keuze om of het opgeslagen formaat te gebruiken of het formaat van het systeem. Dit kun je instellen onder File Options -> Text - onderaan: Systeem formaat, opgeslagen formaat of vragen wat de gebruiker wenst wanneer deze twee verschillen. Standaard staat deze optie op Systeem formaat.
Op een computer met Engelstalige instellingen voor de datum en tijd betekent dit dat het Engelstalige formaat standaard wordt gebruikt. Wanneer het bestand ook nog eens op een engelstalig systeem is aangemaakt zul je geen keuzemogelijkheid hebben.
Het probleem is gekomen sinds je in MacOS de datum en tijd formaten niet meer onafhankelijk van de taalinstelling kunt kiezen. Wanneer je een engelstalig systeem draait zijn ook de datumformaten Engelstalig.
Het probleem is soms simpel op te lossen: Kies in de bestands opties -> tekst - onderaan voor 'altijd opgeslagen instellingen van bestand gebruiken'. Wanneer het bestand op een Nederlandstalig systeem was aangemaakt zullen de Nederlandse instellingen, dag en maandnamen worden gebruikt.
Wanneer het bestand niet op een Nederlandstalig systeem was aangemaakt moet je wat meer doen: Zet je systeem op Nederlands; dit doe je in de systeemvoorkeuren 'Language & Region" en start even opnieuw op of log uit en weer in. Je hebt dan een Nederlandstalig systeem met ook nederlandse datum formaten.
Maak nu een kloon van je bestand. Dit is een kopie zonder records en importeer je records vanuit het originele bestand terug in de kloon. Nu heb je een bestand dat is aangemaakt op een Nederlandstalig systeem. Je moet wel een kloon maken, met simpelweg een kopie lukt het niet. Het vervelende is dat je alle records terug moet importeren in de kloon.
Zet je systeem weer terug naar Engelstalig en zet in het bestand dat je de opgeslagen instellingen wilt gebruiken. Voila, probleem met MacOS is opgelost met een techniek uit het vorige millenium!