Om de snelheid van het systeem te verhogen heb ik een externe thunderbolt SSD aangesloten en gedefinieerd als opstartschijf.Dit heeft een aanzienlijke snelheidsboost opgeleverd: het opstarten gebeurt vanaf de externe SSD.
Maar ... af en toe gaat er iets niet goed bij het opstarten. In plaats van op te starten vanaf de SSD, kom ik in het schijfhulpprogramma terecht.Hier kies ik dan de SSD als opstartschijf, en dan start de iMac weer gewoon op vanaf de SSD.
Heeft iemand dit ook voor gehad, wat zou de oorzaak kunnen zijn, en hoe kan dit opgelost worden?Bedankt voor jullie reacties.
Omdat het soms wel en soms niet goed gaat denk ik aan een slecht verbonden Thunderbolt kabel of een beschadigde connector. Hoe je vanzelf in Schijfhulpprogramma terecht komt is me een raadsel.
Voor meer hulp is het nuttig als je iets meer vertelt over je configuratie (OS X versie, SSD model, heb je alleen de SSD als startschijf of ook de HDD nog, andere externe apparaten/verbindingen, ...).
Je kunt het probleem omzeilen door je iMac niet uit te zetten maar in plaats daarvan sluimerstand te gebruiken.
@jtkIk heb de thunderkabel gecontroleerd, en deze is correct verbonden en niet beschadigd.De configuratie is als volgt:- iMac 27-inch, mid 2011- OS X Yosemite 10.10.3- Interne HDD van 1TB met 2 partities: * Macintosh HD, 7366,63 GB, data opslag, structuur Mac OS uitgebreid * Interne opstartschijf, 262,58 GB, kloon (via superduper) van SSD opstartschijf, Mac OS uitgebr meid (journaled)- Externe SSD, aangesloten via Thunderbolt * Opstart SSD, 255,2 GB, Mac OS uitgebreid (journaled)- Time Capsule * 2TB voor Time Machine backups- Samsung Xpress C410W netwerk printer- Epson Perfection V330 Photo scanner
@HEXDIYIk heb zojuist het "bless" commando uitgevoerd.Ben erg benieuwd of dit commando het probleem heeft opgelost.
Ter informatie, de externe HDD is niet via USB aangesloten, maar via Thunderbolt.En dat is echt een wereld van verschil, vergeleken met de HDD.Ik besef dat een interne SSD nog sneller zal zijn, maar via Thunderbolt is de snelheid al erg goed: 287 MB/s vs 79 MB/s (Blackmagic speedtest)
Ik hou jullie op de hoogte of Bless commando geholpen heeft.Dat zal pas volgend weekend zijn, want door de week ben ik in het buitenland.
(Bewerkt door Jantje B om 10:04, 17-05-2015)
Jantje B om 10:02, 16-05-2015Ik ben in het bezit van een iMac 27, mid 2011, met een een interne HDD van 1TB.Om de snelheid van het systeem te verhogen heb ik een externe thunderbolt SSD aangesloten en gedefinieerd als opstartschijf.Dit heeft een aanzienlijke snelheidsboost opgeleverd: het opstarten gebeurt vanaf de externe SSD.knip
Om de snelheid van het systeem te verhogen heb ik een externe thunderbolt SSD aangesloten en gedefinieerd als opstartschijf.Dit heeft een aanzienlijke snelheidsboost opgeleverd: het opstarten gebeurt vanaf de externe SSD.knip
Ik denk dat het door HEXDIY "bless" commando de oplossing is geweest.
Bedankt aan jullie alle vier voor jullie hulp en suggesties!
@ HEXDIY: Inderdaad was het 'blessen' van je systeem vroeger vaak iets wat belangrijk was (meestal was de systeemfolder even dubbelklikken genoeg), maar dat had toch niks met Unix te maken?
OS X heeft Unix onder de motorkap, maar bij het oude Mac OS was dat toch niet zo?
Tot OS X vond ik MacOs dan ook niet echt interessant (poe poe, nu ik er aan terugdenk krijg ik weer nachtmerries: ik had het al weer een beetje verdrongen, maar als ik daar aan terug denk alleen al: geen echte (pre-emptive) multi-tasking, als je in iMovie een filmpje exporteerde liep zelfs het klokje in de menu-balk niet door.... En dan ook nog handmatig geheugenbeheer, als je programma's niet lekker liepen hielp het soms om ze meer geheugen te geven.... zucht, wat een geklooi was dat)
Pas nadat Apple naar OS X overging was de basis solide en stabiel. (en ik ben dan ook vanaf 10.0 helemaal om....)
jaco123 om 22:03, 26-05-2015Pas nadat Apple naar OS X overging was de basis solide en stabiel. (en ik ben dan ook vanaf 10.0 helemaal om....)
Serieus?
Ik heb tot 10.2 gewacht, want daarvoor was het veelbelovend, maar allemaal veel teveel beta voor mij.
Je hebt helemaal gelijk dat het pas een beetje lekker begon te werken bij 10.2, maar ik verkoos toch echt de 10.0/10.1 boven OS9. Ondanks dat 10.0/10.1 niet erg snel en soepel werkte, werkte het wel stabiel en betrouwbaar. Misschien was OS9 wel ok als je maar 1 ding tegelijk deed, maar ik als heavy-multi-tasking gebruiker werd echt knettergek van het gebrek aan multitasking in OS9....