Supportvragen Mac > macOS (en OS X) en software daarvoor

Heeft de App Shredder nog zin?

(1/2) > >>

macsiem:
Op mijn iMac staat uit 'vroegere tijden' nog steeds het program Shredder. De oude iMac had toen een Harddisk. Mijn huidige iMac heeft een SSD.
Shredder zou een file dat je weggooit verschillende malen overschrijven, dit voor de veiligheid.
Klopt het dat dit niet meer werkt bij een SSD?
Dan een aanvullende vraag: Is een file dat je in de prullenbak stopt (bij een SSD schijf) en dan deze ledigt toch nog terug te halen door slimme techneuten?

orange:

--- Citaat ---Can files deleted from SSD be recovered?
Yes, SSD data can be recovered—even from SSDs that have the TRIM command enabled, in many cases.
--- Einde van citaat ---

boiing:
Ik meen me te herinneren dat ik ooit eerder vroeg of je bij de AIVD werkt.. (EDIT: hier :wink:)

Ja, die bestanden zijn terug te halen. Nee, niet doen bij een SSD! De levensduur van een SSD wordt bepaald door het aantal lees/schrijfoperaties. Als je bij elk verwijderd bestand nog eens 5x overschrijft is dat niet bevordelijk. Ze gaan héél lang mee en het zal wel loslopen, maar waarom zou je ‘m met opzet extra verslijten?

Als het zo belangrijk is dat een bestand onmogelijk terug te halen is dan zou zo’n bestand niet eens leesbaar op je schijf moeten staan. Met andere woorden: zet je gevoelige data in een Password Manager en gebruik niet dat soort tools.

Een APFS schijf is standaard versleuteld tegenwoordig, dat geeft misschien ook een geruster gevoel. Aan de schijf alleen heeft een kwaadwillende dus niets, hij zal ook je inloggegevens moeten hebben. Als de schijf er al uit kan, want tegenwoordig is het vastgesoldeerde opslag.

Kortom: zorg dat er niemand in je Mac komt, dat is veel zinvoller.

macsiem:
Nee, nooit bij de AIVD gewerkt. Het pensioen, dat ze daar geven is veel te laag!
Maar ik vind 'security' altijd wel interessant, lees ook graag detectives. Maar dat is uiteraard verder niet interessant voor dit forum. Wel vind ik het leuk de technische achtergronden te lezen over SSD en data. Het program Shredder gaat hier nu zelf de Shredder in. Toch weer wat geleerd van jullie.

boiing:
:thumbs-up:

Had nog een zinnetje toegevoegd hierboven. Met vastgesoldeerde opslag en APFS versleuteling hoef je je weinig geen zorgen te maken. Sterk wachtwoord om in te loggen is het allerbelangrijkst. Eventueel een password manager met z’n eigen ww als extra barrière.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie