Hulp gevraagd bij kleurbeheer
8 januari 2020 - 12:02   
geplaatst door: mackelijk
Het lukt maar niet om uit mijn printer (Canon Pro-10S) min of meer dezelfde kleuren te krijgen als op m'n scherm (Eizo CS2730). Om het scherm te kalibreren gebruik ik een i1Display Pro. En om het verhaal compleet te maken: MacMini 2018 met Mojave.

Aan de spullen ligt het dus niet. Het probleem ben ik zelf. Er zijn kennelijk teveel factoren waar mijn beperkte denkraam geen weg mee weet.

Vandaar mijn vraag: is er een MacFreaker met ervaring bereid een keer (tegen vergoeding) bij mij langs te komen om orde op deze kleuren-zaken te stellen? Ik woon in Zaltbommel. Dat is naast de A-2 tussen Utrecht en Den Bosch.

Wat zou het een mooi begin van het nieuwe jaar zijn als eindelijk de juiste kleuren uit m'n printer rollen.
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
8 januari 2020 - 16:23    reactie #1
geplaatst door: anraadts
Je hebt je scherm gekalibreerd met i1Display Pro, is het profiel wat daardoor gegenereerd is ook geselecteerd in Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Kleur?

Welke software gebruik je voor het verwerken van je foto's?
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
8 januari 2020 - 17:09    reactie #2
geplaatst door: Kapotlood
Even voor de volledigheid:
- Je hebt je scherm gecalibreerd dus?
- Je hebt je printer ook gecalibreerd?
- En welke programma's gebruik je, en zijn je bestanden in CMYK of RGB? Met (en welke) of zonder kleurprofiel?

Het is misschien een beetje vloeken in de kerk, maar het is ook sterk afhankelijk van wat je probeert te doen, en met welk type bestanden, of kleurbeheer ook van daadwerkelijk toegevoegde waarde voor je is. Voor (semi)professionele fotografie kan het zeker van toegevoegde waarde zijn bijvoorbeeld. Maar voor veel drukwerk is het met regelmaat absurd veel koffiedik kijken... dat komt voornamelijk omdat er teveel factoren zijn waar je geen of te weinig controle over hebt, nog naast dat een (professionele) printer en een offset-drukpers (laat staan een gravure-pers of flexo-pers) vaak totaal verschillende kleuren laten zien. Denk aan:
- soort druktechniek
- materiaal waarop gedrukt gaat worden
- het wel of niet drukken van een dekwit
- wel of geen Pantone kleuren
- wel of geen lithograaf
- Nederlandse drukker of een buitenlande drukker (maakt ook veel verschil)
... en ga zo maar door.

Heb je daarom misschien wat meer informatie voor ons m.b.t. wat je precies wilt doen? :)
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
9 januari 2020 - 11:23    reactie #3
geplaatst door: mackelijk
Anraadts@ en Kapotlood@ dank voor jullie reacties. Een paar antwoorden op jullie vragen.

Ja, het gekalibreerde scherm profiel is in de systeemvoorkeuren geselecteerd.
M'n printer kalibreren? Geen idee hoe dat zou moeten.
Ik gebruik het meest: InDesign, Pixelmator Pro, Foto's en soms Photoshop.
Een belangrijk ding wat ik doe is het printen van foto's, vaak voor eigen gebruik, soms voor anderen. Mijn vrouw schildert. Van haar werk maak ik vaak foto's die gebruikt worden voor kunstkaarten, visitekaartjes etc. Dat doe ik soms ook voor bevriende kunstenaars. Die print ik doorgaans zelf. Min of meer juiste kleuren zijn daar belangrijk.

Verder maak ik regelmatig posters en flyers die ik bij een drukker laat printen (dan zijn de kleuren wel goed), Ik heb ook een paar boeken opgemaakt en uitgegeven. Die zijn in Polen en Hongarije gedrukt. Ook daar waren de kleuren van de covers helemaal goed.
Kortom wat ik extern laat printen/drukken klopt wel; wat ik zelf print klopt niet. (Hoewel, laatst bij Albelli was alles te donker...)

Ik ben absoluut geen professional. Ik vind het gewoon leuk dit soort dingen te doen en hoef er niets aan te verdienen.
Maar het is wel frustrerend als ik heel precies een foto bewerk en dat dan niet goed op papier krijg.
En inderdaad, er zijn zoveel variabelen dat ik daar niet goed uitkom. Daarom lijkt het mij ook het beste als iemand met verstand van zaken me helpt, liefst 'op locatie' (bij mij thuis dus). Ik heb het vermoeden dat daar al snel veel mee te winnen is. Het hoeft allemaal niet perfect, maar het zou fijn zijn als het een beetje beter klopt.

Nou, een heel verhaal als antwoord op de vragen van Kapotlood@ Hoop dat dat helpt bij het helpen :smile:


antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
9 januari 2020 - 14:22    reactie #4
geplaatst door: x7
Om een voorspelbare geprinte weergave van kleuren te krijgen moeten van alle elementen in de keten de eigenschappen bekend zijn, en moet de hard- en software deze gegevens kunnen gebruiken.

1. De kleurruimte van het beeldbestand. Vrijwel alle camera's en scanners voorzien de output van een (al dan niet instelbaar) kleurruimteprofiel. Meestal is dit sRGB of AdobeRGB. Zo'n profiel definieert precies welke kleur elke pixel zou moeten krijgen in de output. Het kleurruimteprofiel maakt deel uit van het beeldbestand; als je het zou willen veranderen krijgen alle pixels nieuwe RGB-waarden.

2. Als het beeld bewerkt moet worden moet ook het beeldscherm zo worden afgesteld dat het deze kleuren nauwkeurig kan weergeven. Jij hebt dat gedaan met je i1Display Pro.
Goedkope beeldschermen geven sRGB vrijwel altijd redelijk weer; AdobeRGB is alleen op duurdere beeldschermen goed te beoordelen.

3. Alle (semi-)professionele software houdt rekening met het kleurruimteprofiel; dus daar is eigenlijk geen omkijken naar.

4. Als je wilt gaan printen heb je een profiel nodig van de printer/inkt-combinatie en het papier. Vrijwel alle leveranciers van kleurenprinters leveren printprofielen mee of je kunt ze downloaden van hun site.
Zo'n printprofiel heeft twee kanten: enerzijds bevat hij de eigenschappen van de printer en de inkt, anderzijds die van het papier. Je maakt het jezelf dus het gemakkelijkst om het papier te gebruiken dat Canon adviseert en waar het een profiel voor heeft. Tijdens het printen worden de keuren van elke pixel zo aangepast dat op dit specifieke papier de kleuren gelijk zijn als ze bedoeld zijn in het oorspronkelijke kleurruimteprofiel (zie punt 1)
 
Je hebt gemerkt dat 'buiten de deur printen' meestal goed gaat; dat komt doordat de betreffende bedrijven deze zaken netjes hebben ingeregeld, en omdat jij je beeldscherm hebt gekalibreerd.

Als je papier van andere fabrikanten wilt gebruiken kun je op hun site kijken of ze een profiel hebben voor dat papier in combinatie met jouw printer. Als dat niet het geval dan is het enige wat rest een ander papier zoeken, of zelf een profiel (laten) maken. Dat gaat ongeveer op dezelfde manier als het kalibreren van het beeldscherm; de benodigde apparatuur is echter kostbaar. Sommige fotozaken kunnen het voor je doen tegen vergoeding.

Als je alles netjes hebt ingeregeld moet je alleen nog bij het printen in de printdialoog aangeven welk papier/printerprofiel je gebruikt.
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
9 januari 2020 - 17:26    reactie #5
geplaatst door: mackelijk
@x7 Dank voor je uitleg. Dat ziet er overzichtelijk en simpel uit.
Ik heb bij Canon op de site gekeken maar vindt geen profielen. Misschien kijk ik niet goed. Wat ik wel zag is dat m'n i1Display One wel printbare kleurenkaarten met 1600 patches produceert. Helaas om met die kaarten dan een profiel te maken voor de combinatie printer/papier heb je  een apparaatje nodig dat ik niet bezit Is dat waar je naar verwijst als kostbaar, maar misschien bij een fotozaak? Oftewel zou ik met die geprinte kleurenkaarten (11 in getal) naar een fotozaak moeten gaan?  En als daar dan een profiel uitkomt, waar moet ik dat dan invoeren? :wacko:
Zo'n geprinte kleurenkaart ziet er trouwens wel gezellig uit.
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
9 januari 2020 - 18:06    reactie #6
geplaatst door: Bestek88
Volgens mij is dit wat je zoekt.
https://www.canon.nl/printers/inkjet/pixma/professional_photo_printers/icc_profiles/

Maar als je een 'oude' printer bezit gaat het er weer anders uitzien. Dit is de pagina waar jouw printer bij staat.
https://www.canon.nl/search?q=canon%20pixma%20pro%2010s

Even bellen/mailen met Canon kan natuurlijk ook...
Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
9 januari 2020 - 18:07    reactie #7
geplaatst door: x7
Ik vond deze pagina van Canon.

Daar staat ook: De ICC-profielen voor Canon-papiersoorten worden samen met een printerstuurprogramma geïnstalleerd. Ik neem dus aan dat je, als je gaat printen op Canonpapier, je het betreffende papier gewoon in de printerdialoog moet kunnen kiezen.

Overigens hebben programma's als Photoshop aangepaste printerdialogen; het is dan soms even zoeken waar je het betreffende Canonpapier kunt kiezen.

Ik heb zelf geen Canonprinter; kan je dus niet helpen met Canonspecifieke zaken...
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
10 januari 2020 - 08:17    reactie #8
geplaatst door: McLoe
Zo te zien zijn je RGB-instellingen juist, maar check toch even de NIDF-norm want dat is een goede basis, https://focusmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/11/NIDF-norm-2018.pdf. De auteur van die PDF is Eduard de Kam, ik denk dat hij je waarschijnlijk wel verder kan helpen met de printer-instellingen tegen heel redelijke kosten. https://nidf.nl/.

Nog een zeer uitgebreid artikel over kleurmanagement in Photoshop, incl printen: http://www.computer-darkroom.com/ps19_colour/ps19_1.htm
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
11 januari 2020 - 12:31    reactie #9
geplaatst door: mackelijk
Ik ga met jullie suggesties aan de slag. Zien wat daar uit komt. Zal wel even duren want ben de komende week niet thuis. Kan dus niets testen. Daarna laat ik hier weten hoe het verder is gegaan.
Mocht iemand intussen nog suggesties hebben of op een andere manier kunnen helpen, dan is dat natuurlijk heeeel welkom!
antw: Hulp gevraagd bij kleurbeheer
11 januari 2020 - 13:01    reactie #10
geplaatst door: RudyE
O.a. Datacolor heeft een calibrator voor een printer/inkt/papier combinatie. Vanuit hun app print je een aantal pagina's met kleurblokken (waar je het al over had) en met een bijgeleverde spectrometer meet je blokje voor blokje de geprinte kleuren.
Een heel karwei, maar dat levert een ICC-profiel op dat je daarna gebruikt bij het printen. Scherm en printer zijn nu gecalibreerd en horen dus een redelijk lijkende afdruk te geven.
Maar... schermachtergrond-verlichting is iets heel anders dan opvallend licht op papier! Daarom is de regel dat je de schermhelderheid vóór het printen heel erg moet terugschroeven tot bijna donker, geen omgevingslicht op het scherm, dan daaraan een tijdje wennen en dan door je oogharen naar het scherm turen. Als het beeld er dan nog goed uitziet (de donkerste delen b.v. nog genoeg doortekening hebben), dàn heb je kans dat de afdruk er straks goed uitziet. Pfff.