Op de Mini heb ik diverse programmas die geld kostten - dat geef ik liever niet 2 x uit. Maar kan ik dan geen problemen krijgen als dat ene programma (wat dus op mijn naam staat) de ene keer op de Macmini wordt gebruikt, en even later op de MBA? Tegelijkertijd zal (vrijwel) nooit het geval zijn.
Het gaat om bijvoorbeeld Filezilla, Mamp Pro, Pixelmator, RapidWeaver, Affinity Designer, misschien Office (2011), SuperDuper, Snapheal. Van diverse programmas weet ik niet meer of ik er ooit voor betaalde.
Bij een kopie via SuperDuper of TimeMachine zouden beide apparaten toch ook dezelfde naam krijgen? Kan dat niet lastig zijn?
Ik zou Migratie-Assistent gebruiken, die vind in de map Programma's -> Hulpprogramma's En als je niet alles wilt overzetten, Airdrop.
Volgens mij hoef je niet twee keer te betalen. Sommige programma's staan hier ook op 2 á 3 computers. Tot nog toe heeft dat geen problemen veroorzaakt. Maar ik gebruik niet de programma's die jij opnoemt.
groetjes
Mathy
Ik zou juist SuperDuper gebruiken, dan weet je zeker dat de MacBook Air een exacte kopie van je Mac mini is, alle licenties zullen dan ook op de MacBook Air werken.
De naam van de MacBook Air kan je daarna zelf aanpassen in Systeemvoorkeuren > Delen.
Licenties worden vaak centraal gecheckt, dus een exacte kopie maken werkt dan niet. Maar volgens mij is de standaard MS Office thuis-licentie een family-licentie, waarbij je het op een paar computers mag installeren.
Haal dingen selectief over, en installeer Office gewoon opnieuw met dezelfde code.
Of een kopie maken officieel niet mág, vind ik een minor problem, omdat het absoluut niet de bedoeling is dat er twee personen op die apparaten gaan werken. Vraag is of het kán. Dus of de programmas zullen werken. Misschien moet ik dat dan maar (mede voor de MF-gemeentschap) gaan uitvogelen.
Dat MS Office ga ik waarschijnlijk niet overnemen. We hebben toch Pages en zo. En inderdaad @Frankie, is zal niet alles van de TM-kopie overnemen, bijvoorbeeld mn Photo biebs niet.
GeorgeM om 0:24, 1-03-2017Ik zou juist SuperDuper gebruiken, dan weet je zeker dat de MacBook Air een exacte kopie van je Mac mini is...
Het wordt pas een probleem als je een OS X versie kopieert die de hardware van de nieuwe computer niet meer ondersteunt. Of natuurlijk als je zelf drivers hebt geïnstalleerd voor specifieke uitbreidingen.
MacWim om 10:59, 1-03-2017Of een kopie maken officieel niet mág, vind ik een minor problem, omdat het absoluut niet de bedoeling is dat er twee personen op die apparaten gaan werken. Vraag is of het kán. Dus of de programmas zullen werken.
De reden waarom ik ervoor waarschuwde, is dat er programma's zijn met een runtime licentie controle.
Applicaties die je via de Mac App Store hebt gekocht zou ik sowieso niet via SD kopiëren, maar gewoon weer uit de App Store halen.
Hardwareproblemen verwacht ik niet. Gaat van een MacMini i5 naar een MBA met een iets nieuwere i5.
Ik moet nu eerst de Mini upgraden van Capitan naar Sierra. Dat duurt eindeloos - na 5-10 minuten is er telkens 1 minuut af van de 'resterende tijd'.
Mijn oorspronkelijk vraag is wel beantwoord. De boel kopiëren is geen probleem.
het clonen van de HDD/SSD van de Mini via Schijfhulpprogramma: recover.Start je MBA op in Recovery modus, je Mac Mini in target ("doelschijf") modus en verbind de 2.Dat ging vroeger via FireWire erg makkelijk, nu heb je wellicht een boel verloopkabeltjes nodig.
Gebruik Schijfhulpprogramma op je MBA Recovery partitie om de opstartpartitie van je Mini te clonen naar de gewone opstartpartitie van je MBA.
Vergt enige studie/ voorzichtigheid, maar het gaat. Sleur & pleur, eigenlijk.
Ik heb hier bv. een schijf met een naakte Mavericks installatie (géén installer) die ik zo al op een MacBook Pro en een MacBook heb gezet met behulp van een externe bootable schijf (i.p.v. de Recovery partitie, om de interne schijf te kunnen formatteren).
Werkt probleemloos. Ik tik er nu op.
MacFrankie om 13:28, 1-03-2017( knip)De reden waarom ik ervoor waarschuwde, is dat er programma's zijn met een runtime licentie controle.Applicaties die je via de Mac App Store hebt gekocht zou ik sowieso niet via SD kopiëren, maar gewoon weer uit de App Store halen.
Dat is natuurlijk een terechte opmerking, een ander paar mouwen, MacFrankie!
Die runtime licentie, waar controleert die op? UUID van je Mac of serienummer van de sofware?
(Bewerkt door HEXDIY om 1:34, 2-03-2017)
Dat gedoe met opstarten in recovery modus heb ik lekker niet gehad. Mijn TM-kopie staat op een externe HD (die ik zo eens in de week aankoppel; op een andere externe HD staat een doorgaans nog wat minder actuele SD-kopie).
Wel vond ik het verrassend dat diverse programmas pas begonnen te werken nadat ik iCloud had geactiveerd. Pixelmator bijvoorbeeld kwam pas tot leven nadat ik een eerder gemaakt document uit de cloud had opgepikt.
En pas toen ik via Syteemvoorkeuren de onderdelen stuk voor stuk doornam en de Internetaccounts checkte, ontdekte ik dat ik al mijn mailaccounts nog moest activeren. Op zich niet zo gek, en misschien heel veilig, maar alles in ene keer overzetten is er dus niet bij.
MacWim om 9:59, 2-03-2017maar alles in ene keer overzetten is er dus niet bij.
Dat was wel zo geweest als je voor overzetten met SuperDuper gekozen had.
Maar deze manier is ook prima, en je weet nu wel zeker dat je met een 'schoon' systeem werkt, en daar is ook wat voor te zeggen.