Bootable back-up niet meer mogelijk?
10 augustus 2021 - 06:28   
geplaatst door: alfasud1972
Hallo Allemaal,


Ik werk zelf nog met macOS Sierra (10.12.6) en een back-up maken doe ik altijd met Carbon Copy Cloner. Nu is er een macbook van een familielid stuk gegaan en moet deze worden opgestuurd om na te laten kijken, deze mac draait op macOS 11 (Big sur).

Toen ik probeerde van de (uitgebouwde) HD een opstartbare kloon te maken via CCC lukt dit niet, in eerste instantie begreep ik niet goed waarom, maar ik kwam er achter dat op de nieuwere systemen een ander bestandsstructuur wordt gebruikt (APFS).

Dus toen heb ik een andere macbook geleend en na een hoop gedoe (volledige schijftoegang verlenen) met een nieuwere versie van CCC deze schijf gekopieerd naar een externe HD, maar nu is deze nog steeds niet opstartbaar.

Op de site van CCC staat een heel verhaal maar dat begint mij een beetje te duizelen, als ik het goed begrijp schijnt  het niet meer mogelijk te zijn om een opstartbare kloon te maken, maar ze beweren dat de gekopieerde data terug is te zetten via migratie assistent.

Klopt dit ? Iemand die dit al eens heeft gedaan?
Bootable back-up niet meer mogelijk?
10 augustus 2021 - 07:31    reactie #1
geplaatst door: Feek
Dat klopt,
sinds Big Sur is het nogal lastig om een bootable backup disk te maken. Ik gebruik CCC niet, maar zij hebben vast een workaround hiervoor. Meestal moet je eerst Big Sur schoon installeren op de externe schijf, zodat de twee partities (systeem en data) zijn aangemaakt. Vervolgens wordt de dataschijf gebackup-ed

zie hier

Zelf gebruik ik ChronoSync, die wel in staat is een bootable disk te creëren via bovenstaande methode, zie hier

Maar eenvoudig is het niet meer 🙁
Bootable back-up niet meer mogelijk?
10 augustus 2021 - 08:30    reactie #2
geplaatst door: nnsa
Hier de ‘workaround’ van CCC. Het kan dus wel, maar resultaten zijn onvoorspelbaar.

Een andere methode die je zou kunnen overwegen is het gebruik maken van een ‘reserve’ exemplaar voor de Mac die gerepareerd moet worden. Verbind beide Macs met een Thunderbolt (of FireWire) kabel, al of niet met de nodige kabel-converters/adapters. Start de reserve Mac normaal op. Start de defecte Mac op in ‘Target-mode’, dus met de T-toets ingedrukt tot Target-logo op beeldscherm verschijnt. Maak eventueel een extra beheerders account aan op de reserve Mac en schakel om op dit account. Start nu daar de Migratie-assistent op en kies voor de migratie van de defecte Mac.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchlp1443/mac

https://support.apple.com/nl-nl/HT204350

Ik besef dat deze methode niet in alle gevallen mogelijk zal zijn (als de Mac bijvoorbeeld niet meer wil opstarten. Maar dit werkt bijvoorbeeld wel bij een defecte scherm/video-kaart.
Bootable back-up niet meer mogelijk?
10 augustus 2021 - 10:51    reactie #3
geplaatst door: alfasud1972
Ik bedenk mij ineens, als ik een schone installatie van Big Sur op de externe schijf zet, en dan via migratie assistent alles overzet van de oude schijf, naar het systeem op de externe schijf, dan ben ik er toch ook? Kan ik later weer te omgekeerde truc uithalen toch?
Bootable back-up niet meer mogelijk?
10 augustus 2021 - 11:04    reactie #4
geplaatst door: nnsa
Kan ik later weer te omgekeerde truc uithalen toch?

Yep.