geplaatst door: andre_mikkers
Dag,

Medio jaren tachtig was ik fervent Mac gebruiker. Daarna overgestapt naar Windows en nu sinds een paar jaar weer terug. Heb een iMac 27 (Retina 5K, 27-inch, 2017; 4,2 GHz Quad-Core Intel Core i7; 64 GB 2400 MHz DDR4). Erg blij mee! En bijna alles wat ik onder W10 had werkt weer.
Wil MS Flight Simulator proberen. Voor gewone W10 toepassingen gebruik ik VMWare. Werkt prima en snel genoeg. Voor FS leek het mij handig een USB opstartschijf met W10 te maken.
Heb een Samsung T5 1TB aangesloten. Rechtstreeks op de Mac, dus niet via een USB Hub. Heb vanuit de gevirtualiseerde W10 omgeving W10 op die externe schijf geïnstalleerd.
Als ik in systeemvoorkeuren kijk, kan ik die schijf selecteren als opstartschijf. Nog niet geprobeerd.
Als ik de Mac opstart en tijdens het starten op Option druk, krijg ik een opstartmenu. Daarin is alleen mijn normale interne HD als opstartpartitie weergegeven, en opstarten via netwerk natuurlijk.
Het verbaast mij dat ik in MacOS de USB HD wel als opstartschijf kan aangeven, maar bij het koud opstarten niet.
Wat doe ik verkeerd?!
Bootable USB SSD met W10 op Mac (Big Sur 11.2.3)
23 maart 2021 - 22:26    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Windows booten vanaf een externe schijf wil niet. Het kan alleen wanneer je er een VM op zet. Zelfs Boot Camp met een externe schijf werkt niet.
Bootable USB SSD met W10 op Mac (Big Sur 11.2.3)
24 maart 2021 - 08:18    reactie #2
geplaatst door: doctor_apple
Het boot (opstart) process van besturingssystemen op Intel/AMD systemen, en dus ook Macintosh Computers met Intel processor, is eigenlijk bijzonder eenvoudig:

- Microcode in de chip
- EFI partitie op de schijf met noodzakelijkheden om het besturingssysteem te kunnen laden
- Bootloader (opstart programma van het OS)
- Operating System

Natuurlijk iets versimpeld, maar in grove lijnen is dat de gang van zaken.

Of het nu Linux, Windows of macOS is, pratkisch alles kan vanaf elke schijf opgestart worden. Waar het alleen in zit is "hoe je het installeert". Bootcamp doet eigenlijk vijf zaken:

- Klaarmaken van een installatieschijf
- Downloaden van Drivers en deze op de installatieschijf zetten
- EFI partitie van het installatiemedium aanpassen
- EFI partitie van de interne schijf aanpassen
- Partitioneren van interne schijf ("Bootcamp Modus")

Op een externe Windows partitie zijn een aantal stappen (mogelijk) niet gedaan. Daarnaast kent Windows 10 een verschijdenheid aan modi en ondersteuningen en installaties vanuit een givirtualiseerde omgeving geven dus geen representatie van "de werkelijkheid" voor Windows 10.

Voorbeeld:

Virtualisatie Software emuleert de grafische kaart, de IO-controllers, het BIOS en vele zaken meer. Windows 10 detecteerd bij de installatie de "hardware", maar zal niet zondermeer werken op de Mac.

Reden? MBR partitionering in plaats van GPT bij installatie, BIOS of niet volwaarde UEFI implementatie gedetecteerd, gevirtualiseerde processor = niet de eigenlijke processor van de computer, er zijn talloze redenen te noemen.

Hoe dit het beste op te lossen? Ik heb het volgende gedaan op de Mac: Windows 10 64bits installatie downloaden (dus niet de hybride versie 32/64-bits). Deze op een USB Stick zetten. Dit mag zeer zeker onder virtualisatiesoftware, als het maar gebeurd met een USB schijf waar de virtualisatiesoftware toegang heeft deze te mogen formatteren, enz. MediaCreator tool gebruiken is hierin het makkelijkst.

https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Externe schijf opnieuw formatteren ONDER WINDOWS (mag onder Virtualisatiesoftware) !!!!! Maar dan wel als GPT schijf! Er zijn verschillen in NTFS-bestandssysteem versies en ondersteuning. macOS kan ermee overweg, maar beschikt niet over alle "low level" toeters en bellen.

Externe schijf aankoppelen aan de Mac
USB Stick aankoppelen aan de Mac
Windows 10 Installatie opstarten
Aangepaste Installatie kiezen
Externe schijf selecteren
Partities allemaal verwijderen totdat alles leeg is
Nieuwe Partities aanmaken kiezen
Installatie opstarten
en vervolgens een VOLLEDIGE installatie uitvoeren op de externe schijf NATIVE (dus zonder virtualisatie) op je Mac.

Mocht je de Bootcamp drivers hebben dan kun je die handmatig installeren op Windows 10. Werkt per ongeluk je WiFi direct onder Windows 10 na een schone installatie dan kun je Windows 10 ook zelf alle drivers laten zoeken. Geen Bootcamp voor nodig.

Wat doet Windows 10 dan anders in zo'n geval? UEFI partitie aanmaken, de juiste bestanden plaatsen, MBR op de juiste manier alloceren en aangeven dat het om UEFI gaat, de juiste bitjes en bites zetten om te kunnen werken.

Met dergelijk handelen heb ik nog nooit macOS "beschadigd" gedurende installatie.

En eigenlijk is dat de modus die ik heb om zo Windows 10 op m'n Mac te gebruiken, met dien verschil dat ik een NVMe SSD heb (Samsung) in een USB Case. Maar verder eigenlijk hetzelfde principe.

Tot slot nog een tip dat je onder Windows 10 de interne macOS schijf volledig kunt uitschakelen zodat nooit meldingen gegeven zullen worden over "niet leesbare schijven". Maar goed, je hebt met Windows gewerkt in het verleden dus (hoogst)waarschijnlijk je weg kennen.

Groet!

Doctor :apple:
Bootable USB SSD met W10 op Mac (Big Sur 11.2.3)
24 maart 2021 - 08:52    reactie #3
geplaatst door: andre_mikkers
Dank jullie wel voor uitleg en toelichting! Ik ga er mee aan de slag. Gr A