Supportvragen Mac > macOS (en OS X) en software daarvoor

Sleutelhanger overzetten naar nieuw systeem

<< < (3/3)

Jakko W:

--- Citaat van: Flix,  5 december 2021 - 21:32 ---Die begrijp ik niet, want in het hier door jou aangehaalde Apple Support artikel hebben ze het niet over exporteren
--- Einde van citaat ---
Wacht, wat? O ja … zucht Ik zie al waar dat misging: verschillende artikels en pagina’s over dit onderwerp gelezen, en dan de inhoud ervan door elkaar halen wanneer je een vraag plaatst.

Flix:
Het is idd wel een boel gedoe geworden, die Keychain overzetten.
'Vroeger' was het idd een kwestie van zo'n bestandje overzetten. Misschien niet heel veilig, maar wel makkelijk.

Ook bij het uitzetten van iCloud lukte het mij niet om het -als experiment- de bestanden bruikbaar over te zetten. Omdat die iCloud sleutelhangers dan veranderen in 'Lokale onderdelen', en ook deze zijn niet te kopiëren, volgens dat Apple Support document (Sleutelhangers naar een andere Mac kopiëren). Dan heb er weinig aan, want in dat bestand staan de meeste inlogs.

Verder vind ik dat Apple doc heel onduidelijk; wat is de bedoeling van het gekopieerde bestand? Op dezelfde plek in de Finder neerzetten? Op Sleutelhangertoegang.app slepen? Dubbelkikken? Mij is het niet duidelijk.
In het doc waar ook naar verwezen wordt (Sleutelhangeronderdelen importeren en exporteren...) zeggen ze ook dit:
Opmerking: Je kunt geen wachtwoorden exporteren uit Sleutelhangertoegang.
Huh? Wat heb je er dan aan? Het gaat toch om de inlogs, met ww? Of begrijp ik het verkeerd?

Nou ja, een boel gedoe dus. Behalve als je iCloud hiervoor gebruikt, dan is het allemaal heel simpel.
Is het jou al gelukt, Jakko W?

Jakko W:
Nee, ik ben er nog niet uit. Maar tegelijk zit ik ook met andere dingen te vechten bij dit handmatig overzetten, dat ik het amper meer uit elkaar kan houden wat er nu precies alweer goed werkt, en wat ik nog voor elkaar moet zien te krijgen

Bijvoorbeeld: "ronde" aanhalingstekens verdommen het te werken in Safari (zie begin van deze zin: ik wil „ronde” aanhalingstekens) maar doen het wel goed in andere programma's. World of Warcraft weigert te updaten of te herinstalleren. Foto's is de locaties kwijtgeraakt van alle foto's waar ik die handmatig heb opgegeven, maar niet die waar het apparaat (iPad e.d.) ze zélf toegevoegd had. En nog meer van dat soort dingen waar ik niet uitkom, ondanks dat ik de inhoud van mappen in ~/Bibliotheek overgezet heb precies zodat programma's weer net zo zouden moeten werken als vroeger :(

Flix:
Klote voor je.

Inmiddels ben ik zelf ook van overtuigd dat het overzetten van de ~/Bibliotheek én de bij programma's behorende mappen (bv Mail) in de thuismap, niet meer de oplossing is, helaas. Dat lukte misschien tot OS X Mountain Lion of zo, maar is die mooie optie met de introductie en later verregaande intergratie van iCloud, vermoed ik, verloren gegaan. Daarvoor heeft Apple blijkbaar een perfect werkende Migratie Assistent gemaakt, maar als je deze niet kunt gebruiken, én je hebt geen iCloud in gebruik, dan ben je nu in de aap gelogeerd, helaas.

Waarom kun je eigenlijk je TM backup niet op 'de normale' wijze terug zetten; weet je dat?

Jakko W:

--- Citaat van: Flix,  7 december 2021 - 11:17 ---Klote voor je.
--- Einde van citaat ---
Dat klinkt minder sympathiek als het wellicht bedoeld is ;)


--- Citaat van: Flix,  7 december 2021 - 11:17 ---Inmiddels ben ik zelf ook van overtuigd dat het overzetten van de ~/Bibliotheek én de bij programma's behorende mappen (bv Mail) in de thuismap, niet meer de oplossing is, helaas. Dat lukte misschien tot OS X Mountain Lion of zo, maar is die mooie optie met de introductie en later verregaande intergratie van iCloud, vermoed ik, verloren gegaan.
--- Einde van citaat ---
Ik denk het ook. Vroeger heb ik ook wel eens vanalles op deze manier overgezet, en dat werkte keurig. Nu lijken allerlei programma's veel eigenwijzer geworden te zijn en lukt het gewoon niet meer :(


--- Citaat van: Flix,  7 december 2021 - 11:17 ---Waarom kun je eigenlijk je TM backup niet op 'de normale' wijze terug zetten; weet je dat?

--- Einde van citaat ---
Omdat die schijf óók kapot aan het gaan is. Nadat de computer niet meer opstartte van de interne schijf heb ik een tijdelijke gemaakt (een 500 GB die ik had liggen, met een USB-adapter aan de computer gehangen en er 10.14 opgezet) en DriveDX naar zowel de interne als de back-upschijf laten kijken. Bij allebei waren er fouten met als waarschuwing "Back up your data now", dus ik heb niet één maar twee schijven moeten vervangen.

M'n eerste zet daarna, voordat ik een SSD in de computer bouwde, was om een kopie van de back-up te maken op de nieuwe schijf. Met de Finder is dat geen doen, want 4 TB aan backups overzetten gaat letterlijk dágen duren, en bijna elke andere (lees: snellere) optie ook niet want dan loop je tegen het probleem van harde links naar directories aan — Unix cp en rsync herkennen die bijvoorbeeld niet. Gelukkig kan het ook met het Schijfhulpprogramma vanaf de herstelpartitie, wat veel korter zou moeten duren dan de Finder én alles goed over zou moeten zetten. Dus dat geprobeerd. Resultaat: een na iets van een uur vastgelopen computer die nergens meer op reageerde. Poging twee: eerst schijf-EHBO gedaan, dan weer kopiëren, maar op precies dezelfde manier liep de computer weer vast. Dit terwijl de TM-schijf wel gewoon vanaf de computer te benaderen en navigeren is, en ik er alles met de hand af kan kopiëren dat ik tot nu toe geprobeerd heb.

Dan maar andersom: macOS op de nieuwe interne SSD installeren en dan, bij de eerste keer opstarten, de backup van de originele Time Machine-schijf terugzetten — met het plan om die schijf te vervangen zodra de backup goed en wel op de computer teruggezet is, en dan een geheel nieuwe backup te beginnen op de nieuwe externe schijf. Dit liep echter ook spaak, want de Migratie-assistent kon geen back-upschijf vinden: het radertje bleef draaien, en meer gebeurde er niet. Een stap terug, opnieuw proberen, zelfde resultaat.

Volgende stap dan maar, geen back-up terugzetten maar eerst de systeeminstallatie helemaal afmaken en dán met de hand de Migratie-assistent draaien om de back-up terug te zetten. Zoals ik zei is de schijf vanuit de Finder gewoon te gebruiken, maar ook hier vond de assistent geen back-upschijf, hoe lang ik ook wachtte …

Daarna ben ik dus maar begonnen met de hand alles over te zetten.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie