Sommige vragen komen vaker voorbij, daarom vind je in dit Sticky Topic een langzaam groeiend aantal van antwoorden daarop. Deze oplossing komen allemaal van leden van MacFreak, door de weinige ruimte hier worden die niet vermeld.


Clamshell (= "gesloten klep") modus

 • Let op, Clamshell (= "gesloten klep") modus op een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air werkt alleen maar als een externe adapter aangesloten is.

  Meer info van Apple hierover is te vinden op deze pagina.


Terug naar een oudere versie van macOS?

 • Dit heet "macOS Recovery" en dat werkt met de volgende toetscombinaties:

  Citaat
  Command (⌘)-R: Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was.

  Option-⌘-R: Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac.

  Shift-Option-⌘-R: Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

  Wel geduld hebben, want zo'n download kan behoorlijk groot zijn.


Een lokale momentopname van Time Machine terugzetten

 • Heb je een Mac waarvan de SSD geformatteerd is met APFS dan is er altijd de mogelijkheid om terug in de tijd te gaan met een locale momentopname, ook als jouw Time Machine backup niet aangesloten is. Meer info in dit draadje, deze pagina van Apple of de video hieronder.Twee Macs verbinden met Doelschijfmodus

 • Wil je data overzetten of een fout op een andere Mac lokaliseren? Als je tijdens het opstarten de letter T op je toetsenbord ingedrukt terwijl beide Macs verbonden zijn met een FireWire of Thunderbolt kabel krijg je verbinding via deze Doelschijfmodus.

  Meer hierover op deze en deze support-pagina's van Apple


Gewiste data terughalen'Schoonmaken' van je Mac

 • Een vaak terugkerende vraag is of het nodig is om je Mac schoon te houden met apps van derden, die komt vaak van mensen die gewend waren om dat bij Windows te doen.

  Voor macOS is dit zelden of nooit nodig. Maar als je Mac wel merkbaar trager wordt, gebruik dan eerst de door Apple niet voor niets ingebouwde veilige modus. Daarbij worden een aantal caches geleegd, als een corrupte cache de oorzaak van de vertraging was zal dat waarschijnlijk het probleem oplossen.

  Verwijder je graag ook alle bijbehorende bestanden als je een app verwijdert, dat kan gratis met AppTrap of App Cleaner. De eerste kan dat ook automatisch voor je doen.

  Let op, in de praktijk zijn er geen problemen met deze apps bekend, maar het is altijd mogelijk dat ze niet goed zullen werken met een nieuwe versie van macOS.
.


Malware verwijderen

 • Malware is de verzamelnaam voor software die er expres voor zorgt dat je Mac niet goed meer werkt of onveiliger wordt. Denk je dat je malware op je Mac hebt dan zijn er meerdere apps die dat kunnen opsporen en mogelijk verwijderen, Malwarebytes for Mac is daarvoor een prima optie, ook omdat je het de eerste 14 dagen gratis kan gebruiken.

  Denk je dat je malware op je Mac hebt, dan kan je dat ook eerst hier aan het forum voorleggen. Want in de praktijk blijkt het vaak om iets heel anders te gaan.


Beta-versies van besturingssystemen

 • Het uitproberen van een beta-versie van een besturingssysteem brengt altijd risico's met zich mee, en zou eigenlijk alleen gedaan moeten worden met een device dat je verder helemaal niet nodig hebt. Niet alleen is de kans heel erg groot dat apps er nog niet goed mee zullen werken, je kan er data door kwijt raken en in zeldzamen gevallen kan het zelfs leiden tot een devices die daarna niet meer werken (dit gebeurde bijvoorbeeld bij de beta-versie van watchOS 5.1).

  Dat Apple bij de beta-software van bijvoorbeeld macOS 10.15 (Catalina) zelf hiervoor waarschuwt leest de enthousiaste gebruiker waarschijnlijk helemaal niet. Maar als je daarna je bijvoorbeeld data van je iCloud backup kwijt bent (Apple waarschuwt daarvoor bij de beta) dan is dat toch zonde.
geplaatst door: Robert