geplaatst door: JuJuhan
OWC is een merk, besef ik nu pas...  :withstupid: haha

Oké, ik ga maar es op zoek naar goed materiaal:
- Wat betreft SSD : dat merk Crucial wordt gebruikt door ifixit dus = zeer goede keuze kwa prijs/kwaliteit?

- Ik zag dat op ifixit in een bundel die ze aanbieden voor mijn model iMac, toch ook een IcyDock 2.5" to 3.5" Adapter wordt bijgevoegd (zie https://nl.ifixit.com/Store/Mac/iMac-Intel-21-5-Inch-and-27-Inch-Mid-2011-SSD-Upgrade-Bundle/IF174-032?o=2), maar die heb ik dus echt niet nodig???

- Verder lijkt me dat onderdoorsnijden van die sensor en opnieuw vastlijmen (hoe dan, gewoon een prop lijm erover?), me te veel werk in het 1st en vooral zoeken en bekijken van DIY videos, en met ook een grote kans op falen en dus nog meer werk, dus ik denk dat ik daar maar voor een nieuw setje ga. Zou via ifixit kunnen voor een 40 EUR. (https://nl.ifixit.com/Store/Mac/iMac-Intel-21-5-Inch-and-27-Inch-Mid-2011-SSD-Temperature-Sensor/IF173-044?o=1)

- Ik zou in de keuze grootte opslagcapaciteit van de SSD indien mogelijk willen rekening houden met de mogelijkheid tot doorverkopen als binnenkort mijn GPU het zou begeven. Geldt hier dat hoe groter (tem 2TB) de capactiteit van je SSD, hoe makkelijker later door te verkopen?


Ik lees trouwens nu pas de reactie van HEXDIY van 02u11. Hij heeft het over een eventueel falende schakelende voeding (met name drooglopende afvlak electroliet condensators). Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben, want mijn probleem blijft zich ook voordoen in Safe Boot. Maar aangezien hij aangeeft dat het testen van de voeding het voor een aantal dagen niet gebruiken van de iMac impliceert - hetgeen nogal moeilijk is - kan ik dus maar beter beginnen met het vervangen van de HDD door een SSD. Die HDD is toch rijp voor de sloop volgens DriveDX.

Maar, kan ik diagnose van DriveDX hierin eigenlijk wel vertrouwen?
geplaatst door: Sypie

3. Temperatuurcontrole-sensor: bij de Apple harddisks wordt die temperatuurwaarde nog niet uitgelezen op de harddisk zelf, maar middels een separate sensor. Als je die sensor intact (aangesloten) laat, en lospulkt van de harddisk (evt. er onder door snijden met een mesje tussen sensor en harddisk) zodat de sensor intact blijft, kan je die op de SSD lijmen, waardoor de iMac niet merkt dat er iets is veranderd. Je krijgt in dat geval geen problemen met fancontrol omdat de harddisk temperatuur niet meer zou worden gemeld: die waarde blijft nu intact.
(4. G-kracht sensor: het kan zijn dat die nog los is uitgevoerd. hiervoor geldt hetzelfde als bij 3.)

- Als je de harddisk laat zitten en de SSD er achter steekt (tussen harddisk en achterkant iMac) of in de kabelboom-ruimte), kan je kabel 1 en 2 zo oversteken en 3+4 laten zitten op de harddisk: de SSD wordt toch niet te heet.   
- Als je de harddisk verwijdert, kan je 1 en 2 oversteken en 3 en 4 overplakken op de SSD.
De SSD is zo licht en solide dat hij met een tie-rap ergens aan kan worden vastgemaakt, bv. aan het harddiskframe in de ruimte die de verwijderde harddisk overlaat: De 3,5" harddisk is véél groter dan de 2,5"SSD.
Over punt 3: In een 27" model uit 2011 zit de temperatuursensor IN de schijf en NIET OP de schijf, zoals bij de oudere modellen. Wil je dit netjes oplossen dan zul je dus een aangepaste kabel van OWC (Macsales.com) moeten hebben. Wil je het op een niet nette manier oplossen dan doe je het met software óf koppel je de HDD fan af van het logic board wanneer op die plaats een SSD komt. Dit maakt voor de verdere werking geen verschil.

Over punt 4: De G-kracht sensor zit ook in de schijf verwerkt als die er al in zit. In deze machines zit een volwaardige HDD en niet een laptopschijfje, zoals in de nieuwste iMacs.

Verder zet je een schijf natuurlijk niet met een tiewrap vast maar netjes met het originele bracket óf dubbelzijdig tape wanneer die achter de DVD-speler komt. Bij de kabels die je kunt kopen om een extra SSD in je iMac te doen krijg je namelijk dubbelzijdig tape geleverd, uiteraard wel wat dikker foamtape en niet de standaar dunne tape.

Dit zijn wel even zaken om te overwegen voordat je zomaar een SSD in die iMac drukt.

Ik heb nog 1 kabel liggen om een 2e schijf in deze iMac te kunnen zetten. Deze kost je €17,50 excl verzending (past door de brievenbus), het gaat hier om een originele OWC kabel zonder temperatuursensor.

Mijn idee: wanneer je de iMac toch open maaakt om de schijf te vervangen haal dan meteen alles uit elkaar... En dan bedoel ik ook écht uit elkaar. Alles er uit zodat je met de stofzuiger en tandenborstel de boel schoon kunt maken, komt de levensduur ten goede. Daarna de GPU en CPU voorzien van nieuwe koelpasta, ventilatoren uit elkaar halen en helemaal schoonborstelen etc... Dit is bij mij een standaard behandeling bij een upgrade. Vergeet niet dat die machine 9 jaar oud is en in alle uren dat die draait al aardig wat stof bij elkaar gezogen heeft. Zie ook de foto's op mijn website wat je zoal tegenkomt in deze machines.
geplaatst door: JuJuhan
- Oke, dus een temp sensor heb ik niet nodig, want die ssd schijf wordt toch niet te warm, maar dan moet ik wel de HDD fan verwijderen?

- Een bracket heb ik wel nodig (zo'n IcyDock 2.5" to 3.5" Adapter eventueel), niet omdat er een 2.5" moet worden geadapteerd naar een 3.5", maar vooral om de SSD mooi stabiel in de machine te monteren?

- En die kabel van jouw Sypie, da's om een 2e schijf in de iMac te kunnen zetten, maar kan ook nog worden gebruikt als de originele HDD werd verwijderd?
geplaatst door: Sypie
De fan hoef je niet te verwijderen, gewoon het stekkertje niet op het logic board aansluiten is voldoende.

Voor een bracket kun je de meest eenvoudige nemen. Ik gebruik altijd die van Corsair: https://azerty.nl/product/corsair/560159/cssd-brkt1-storage-bay-adapter-3-5-tot-2-5-  Daarna even een 6,5mm gaatje boren in de metalen beugel die nu op de HDD zit en je kunt de SSD op dezelfde plek weer terug monteren.

De kabel die ik heb kun je ook gebruiken wanneer de originele schijf verwijderd is. Het is een speciale kabel omdat de aansluiting op het logic board verloopt naar 1 connector die zo op je schijf past.
geplaatst door: JuJuhan
Jezus, die foto's op jouw website Sypie! Wat een horror! Nicotinebrokjes??? :crazy:...
   
Wat betreft het bestellen van nieuwe onderdelen (SSD, kabel, bracket); ik woon op Belgisch grondgebied, dus dat ga ik hier aanschaffen (= gratis levering ipv verzendkost NL --> BE (wel bedankt voor het aanbod uiteraard Sypie!)), en uiteraard garantie id buurt als er iets zou aan stuk gaan.
   
Op de webshop waarop ik aan het rondneuzen ben, worden onder de vlag 'Vervolledig je aankoop…', nog een aantal kabels getoond, maar dat heb ik dat wel nodig? Op een DIY filmpje dat ik zag worden alleen de kabels die zijn losgetrokken uit de HDD in de SSD geplugt.
Bewerkt: 5 mei 2020 - 16:36 door JuJuhan
geplaatst door: Max Gaav
Ik heb hier in de 27" iMac mid 2011 de ssd gewoon tegen de binnenkant van de achterwand van de iMac geplakt met een stukje dubbelzijdig tape.

De fans hou ik onder controle met het gratis Macs Fan Control
My Mac is my second brain.
geplaatst door: Sypie
@Max Gaav: Dat kan uiteraard. Waar ik altijd aan denk is degene die na mij de iMac open haalt. Wanneer die naar iemand gaat die nóg professioneler werkt dan ik zal die vast op- en aanmerkingen hebben. Ik probeer dat in ieder geval te voorkomen.

Eigenlijk zou ik een handleiding moeten hebben/maken voor het monteren van een bracket op de originele plaats van de HDD. Maar goed, die is er nog niet.

@JuJuhan: Ja, nicotinebrokjes komen ook voor. Hoewel dat gelukkig maar één keer was. Volgens mij had de eigenaar van die iMac de asbak onder de iMac staan, zo leek het althans. Die brokjes is natuurlijk een combinatie van stof met nicotine. Die troep plakt als teer aan de binnenkant van je iMac. Bij die iMac heb ik de ventilatorwaaiers ook schoongemaakt met afwasmiddel. Brrr.... wat was dat een vieze iMac.

Mocht je de HDD 1-op-1 vervangen met een SSD dan heb je verder geen kabels nodig. De voeding en de datakabel van de HDD kun je zo overzetten op de SSD, past maar op één manier.

Maar doe je zelf een lol en maak die hele iMac van binnen schoon... Je hebt de boel dan toch open liggen en je kunt met dezelfde TORX schroevendraaier alles losmaken, behalve de videokaart, daar moet je een maatje kleiner voor hebben.

Voor het display, logic board, voeding, DVD-speler, speakers en ventilatoren heb je T10 nodig. Voor het losmaken van de videokaart heb je T8 nodig. Voor het losmaken van het klepje voor het geheugen heb je een PH2 schroevendraaier nodig (ik doe het met een platte die beter past dan een PH schroevendraaier.

Nog een tip (deze is gratis): Laat je iMac lekker rechtop staan. Zo kun je overal goed bij en kan de poot in ieder geval nooit te ver draaien omdat je er gewicht op zet.
geplaatst door: Heintje
Ahaa, weer wat geleerd ....  :thumbs-up:
geplaatst door: JuJuhan
@ Sypie : ik ga hem ook schoonmaken hoor. Ik had hem al eens opengehaald voor het plaatsen van nieuwe koelpasta GPU, en toen heb ik hem ook schoongemaakt. Niet zo grondig als jij laat zien op je foto's, maar toch... Wat ik toen heb gebruikt - en misschien is dit wel een tip van mij naar jullie toe - is compressielucht. Niet het soort dat uit van die kleine busjes komt, maar dus echt vanuit een compressortank die je aansluit op het elektriciteitsnet  :biggrin: Wel op het balkon of terras gaan staan dan, of de ganse ruimte hangt vol met stof.

Zo, ik heb ondertussen mijn producten gekozen (bracket en 500 GB SSD), en ben gesteld voor slechts 86 EUR incl verzendkost!

Mannen, duizend maal dank voor jullie inbreng  :worship: :shakehands: en dank aan het WWW zonder hetgeen deze magie niet mogelijk zou zijn!
geplaatst door: Sypie
Wat ik toen heb gebruikt - en misschien is dit wel een tip van mij naar jullie toe - is compressielucht. Niet het soort dat uit van die kleine busjes komt, maar dus echt vanuit een compressortank die je aansluit op het elektriciteitsnet  :biggrin: Wel op het balkon of terras gaan staan dan, of de ganse ruimte hangt vol met stof.
Dat doe ik dus nooit. Ik wil het stof weg hebben van de onderdelen en niet onder de chips vast blazen... Maar goed, dat is een discussie die ik op diverse plaatsen al eens gevoerd heb en blijf voeren.
geplaatst door: HEXDIY
Wat ik wel eens doe is het stof losblazen met een compressor, met daarnaast een stofzuiger om het wolkende stof op te vangen.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: JuJuhan
Dat doe ik dus nooit. Ik wil het stof weg hebben van de onderdelen en niet onder de chips vast blazen...

Oké, zo had ik het nog niet bekeken zelfs. Doet me nu wel twijfelen.
geplaatst door: Jurriaan
Sypie is de redder van onze 2008 iMac🙏. Dus het kan, oudere iMac’s een tweede leven geven. En dat tweede leven is mede gevuld met Minecraft, dat doet een iMac wel werken.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: HEXDIY
Toppie!
Enne: Namasté.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: JuJuhan
onze 2008 iMac🙏.

Een iMac uit 2008, da's het citroentje uitpersen. Niet de gewoonte met iMac's, maar dat ik ga ik ook proberen doen.
geplaatst door: HEXDIY
Jouw iMac is in goede handen, wees gerust!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: JuJuhan
Jouw iMac is in goede handen, wees gerust!

Blijft in mijn handen hoor HEXDIY. Ik moet het zelf doen. Hopelijk gaat alles goed, en is het effectief enkel de HDD die moeilijk doet, en moet ook mijn voeding niet vervangen worden.
geplaatst door: HEXDIY
Dan heb je aan Sypie een onschatbare coach, toch? Happy DIY!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: JuJuhan
Dan heb je aan Sypie een onschatbare coach, toch? Happy DIY!

Ongetwijfeld, HEXDIY... Ongetwijfeld. Lang leve het internet, en de mensen die het de moeite waard maken - je kan ze niet genoeg bedanken.
geplaatst door: JuJuhan
Hallo, hier ben ik weer.

Oude HDD vervangen dr een gloednieuwe SSD maar probleem persisteert.

Euvel ligt dus bij de voeding of gpu?

De voeding heb ik er even uitgehaald en nagekeken op gezwollen condensators, maar die zien er nog allen mooi vlak uit.

Zou er een reflow van de GPU nodig zijn??
geplaatst door: Sypie
De kans is aanwezig. Controleer ook even welke leds er op het logic board branden bij het opstarten. Er zitten er 4 op. De eerste brandt wanneer er spanning aanwezig is, de tweede wanneer de boel werkt, de derde wanneer de videokaart netjes z'n werk doet en de 4e wanneer het display netjes werkt.
geplaatst door: JuJuhan
Net gecheckt... alle vier de lichtjes (groen, en vlak naast elkaar liggend) springen aan en blijven branden.

Ik heb eigenlijk zin om een nieuw toestel te kopen  :mad:
geplaatst door: JuJuhan
Als dat lichtje van de gpu mooi brandt, dan wil dat zeggen dat een reflow geen winst oplevert?

Dan zit het probleem wellicht zeker bij de voeding?

Thx!
geplaatst door: Sypie
Nee, het is niet altijd een garantie. Daarbij: een reflow kan geen kwaad, je vernielt er niks mee wanneer je het netjes doet.

Daarbij: heb je na een opstart al eens met een goede lamp op het scherm geschenen om te kijken of je iets kunt zien? Wanneer dat aan de orde is kun je je probleem eigenlijk heel helder maken.
geplaatst door: JuJuhan
Oké, een reflow proberen dan maar. Ik neem aan dat ik hierover wel genoeg info online zal vinden, maar  tips altijd welkom uiteraard!

En wat bedoel je precies met het nakijken van het scherm met een lichtstraal erop, Sypie? Het beeld doet het goed hoor (het probleem was een almaar heropstartend toestel).

Veel dank.