Standaard maakt TimeMachine geen backups van externe schijven. Maar dat kun je zelf makkelijk aanpassen. Werkt je TimeMachine op je NAS al voor de backups van systeem en documenten die op je interne schijf staan?
@HEXDIY: Een fotoboek is niet het zelfde als een fotobibliotheek. Ik denk dat @chrismacjazz daar even uitsluitsel over moet geven.
@chrismacjazz: Zorg er dus voor dat die fotoboeken zo snel mogelijk op meerdere plaatsen komen te staan!
@chrismacjazz Wat is de reden dat je die 2e schermafbeelding er bij hebt gezet? Dat is "gewoon" je systeem, zoals iedereen die op de Mac heeft.
Stel dat ik mijn ext schijf verlies of ze gaat stuk hoe kan ik deze fotobibliotheken van mijn nas terugplaatsen op een nieuwe HD ext. schijf? Dit is me niet echt duidelijk.
Dit bevestigd mijn eerste bevinding gisteren gepost om om 17:23u.chrismacjazz de topic starter heeft dus enkel een Time Machine van de Apple Foto's bibliotheken op zijn externe Lacie HD zolang de ext. HD niet verloren, gestolen of kapot is.
De beperking is het Time Machine .backupbundle bestand aangemaakt op een netwerkapparaat wat een NAS is.Met een Time Machine backup op een andere externe HD (sowieso met macOS structuur) is die beperking er NIET.
Mooi uitzoekwerk boni. Wel een hele vreemde keuze van Apple, want juist als een schijf kwijt of beschadigd is heb je hem nodig...
Dat alles is natuurlijk is meer voor techneuten en noodgevallen en heeft niets meer te maken met de gebruikers-vriendelijke set-and-forget aanpak waar Apple bij de introductie van Time Machine zo enthousiast over was
@ chrismacjazz: gebruik je iPhoto of Foto's?Maakt niet uit, open 1 van beide met "option" ingedrukt.
Switchen tussen die Apple Foto's bibliotheken doet hij met PowerPhotos wat ik em geleerd heb.
Mooi uitzoekwerk boni.
Wel een hele vreemde keuze van Apple, want juist als een schijf kwijt of beschadigd is heb je hem nodig...
Ik zat even te puzzelen, waarom jij het over een .backupbundle hebt, terwijl dit bij mij al sinds jaar een dag een .sparsebundle is. Blijkt een "nieuwigheid" te zijn in Catalina (maar ik zit nog op Mojave). Vanaf Catalina heet het disk-image een .backupbundle.
De .sparsebundle was heel simpel: daar kon je op dubbelklikken en dan werd hij gewoon gemount en kon je er in de Finder doorheen navigeren.
Dat schijnt met een .backupbundle niet te kunnen?
Alhoewel: ik lees bijvoorbeeld hier: https://www.macworld.com/article/3445481/can-t-find-your-time-machine-backup-after-upgrading-to-catalina-look-for-a-backupbundle.html dat je de .backupbundle zou kunnen hernoemen naar .sparsebundle en dat je hem dan weer zou kunnen mounten.
Hier https://discussions.apple.com/thread/250740312 lees ik ook dat je de .backupbundle wel zou moeten kunnen mounten met rechts/ctrl-klikken en dan "Open met" ->Diskimagemounter?
@ jaco123: "sparsebundles" zijn de ouwe benadering, bestemd voor Das ( Disk Attached Storage), JBOD (Just a Bundle Of Disks), ...
@ jaco123:... en oude Time Capsules.
If you back up to a Time Capsule – or to another networked storage device – it appears that this change is reflected in the extension used by Time Machine backups, which change from being .sparsebundle to .backupbundle to reflect their being updated for 10.15.
@jaco123: Mocht je een bestand zijn kwijtgeraakt of per abuis hebben weggegooid kun je met TM deze terughalen. Vereist is wel dat je originele device nog werkt.
Maar 'k zat er wel naast.
Toen ik bovenstaande daarstraks nog is las viel mijn eurocent.Ik had er niet aan gedacht de Time Machine .sparsebundle of .backupbundle op mijn NAS te openen in Apple's finder. De gedeelde mappen waarin de Time Machine backups op mijn NAS staan waren ook niet zichtbaar in mijn netwerk. Die heb ik vandaag pas zichtbaar gemaakt door het uitvinken op de NAS van "Verberg deze gedeelde map in 'mijn netwerklocaties". Eens dat gedaan kon ik het pad volgen in de Finder naar de Time Machine .sparsebundle of .backupbundle bestanden en zag mijn usb-stick met testbestandje staan. Vandaar is het maar te slepen en kopiëren naar andere usb-stick.