Uitdaging voor datamerge in InDesign
17 oktober 2014 - 10:14   
geplaatst door: LuckyLuke
Al een paar jaar maak ik posters ca. 1m x 1m met daarop variabele data. Op zich werkt dat goed en de uitsnede's van kaarten die erop staan maakte ik in een ander Indesign document en daarvan maakte ik een pdf welke ik dan weer inlees in mijn uiteindelijke document. Op zich werkt dit allemaal, maar op sommige vlakken best nog wel bewerkelijk. Voor elke uitsnede van de kaart heb ik namelijk een apart indesign document.

Nu kan ik de verschillde kaarten ook in een nieuw document onderbrengen. Dit heeft als voordeel dat als de kaart wijzigt ik deze maar een keer hoef te vervangen middels het refresh link in het links panel. In de verschillende sjablonen kan ik wel verwijzen dat in sjabloon A pagina 1 van de kaart moet komen en sjabloon B pagina 4 en sjabloon C pagina 3. Met het verversen van de data werk dit allemaal.

Maar nu de uitdaging als je een datamerge gegevensbestand maakt dat moet je dus verwijzen naar bestand met "@bestandsnaam.extensie" echter als je in het linkspanel kijkt zie je dan dat er staat bestandsnaam.indd:3 of bestandsnaam.indd:2 het getal achter de bestandsnaam geeft dan het gebruikte paginanummer aan. Jullie voelen hem natuurlijk al aankomen ik kan deze toevoeging niet in mijn gegevensbestand gebruiken, want dan krijg ik een foutmelding dat het bestand niet gevonden is.

Heeft iemand hier ervaring mee en het opgelost gekregen? Tips zijn welkom

Uitdaging voor datamerge in InDesign
18 oktober 2014 - 00:59    reactie #1
geplaatst door: LuckyLuke
Denk nog even kijken voor het slapen gaan, maar niemand hier die een tip heeft?  :cry:
Uitdaging voor datamerge in InDesign
18 oktober 2014 - 01:38    reactie #2
geplaatst door: TB
Welterusten  :biggrin:

Ik heb vanmiddag de vraag gelezen maar kwam al niet uit de vraag. Ik hoopte dat een wijze piet er wel uitgekomen was.  :blush:

Ik heb wel aardig wat ervaring met datamerge en zo, maar dat is meestal vanuit een (extern) database-bestand naar 1 Id-bestand en dat is redelijk overzichtelijk. (de ingewikkelde dingen omzetten doe je dan al in de database zeg maar).

Misschien dat de vraag véél ingewikkelder er uit ziet als dat het is?

Het leven kent geen Appeltje-Z (TB, 2002) en overigens ook geen Command-Z
Uitdaging voor datamerge in InDesign
18 oktober 2014 - 12:03    reactie #3
geplaatst door: LuckyLuke
Zo uitgeslapen ben ik nog niet, maar wel een reactie.

De vraag kan wel simpeler, maar laat ik eerst maar eens uitleggen wat ik nu doe.
Ik heb dus een kaart op een poster en van die kaart ben ik verschillende uitsnede's nodig. Nu heb ik voor iedere uitsnede een indesign document en maak daarvan een pdf. Deze pdf's komen dan allemaal in een mapje links en vanuit de database regel ik dan dat een bepaald kader met pdf 1 of pdf 2 of pdf 3 gevuld wordt. Op zich is dat geen probleem, maar met het updaten van de kaart is een en ander best wel omslachtig om alles weer up to date te krijgen.

Heb nu een test document gemaakt waarbij ik niet meer de vanuit Indesign gegenereerde pdf's inlees, maar gewoon het Indesign document zelf. Dit maakt dan wel weer dat ik meer Indesign documenten nodig ben, omdat ik naast de uitsnede's van de kaart ook op sommige nog detailkaarten van een stad heb. Op zich werkt dit prima, maar bij een wijziging van de kaart moet ik dus al die bestanden weer bij langs.

Nu had ik dus van een ontwerper nieuwe richtlijnen gekregen voor de poster (vlakverdeling, kleuren) en zag dat hij die kaarten in een Indesign document had staan en dan in de poster zie je bij links panel dat je zie dat er naar document en pagina gelinkt wordt. Voordeel van een document met meerdere pagina's waarop dan verschillende uitsnede's gemaakt zijn is dat je in een keer de kaart voor alle uitsnede's kunt verversen.

Om dan even weer naar de structuur te gaan van het samenvoegen.
Nu is het zo dat het er simpel gezegd zo uit ziet.

Posternr  Posternaam @Padkaart
1            NieuwAPoster /links/kaartA.indd
2            NieuwBPoster /links/kaartB.indd
3            NieuwBPoster /links/kaartB.indd

Echter als je het wilt doen zoals ik tracht uit te vinden zou het dit moeten zijn.
Posternr  Posternaam @Padkaart
1            NieuwAPoster /links/kaart.indd:1
2            NieuwBPoster /links/kaart.indd:2
3            NieuwBPoster /links/kaart.indd:2

Wat is hier nu anders. Achter de bestandsnaam staat nu een : en paginanummer. In een opgemaakt document met proefversie van 5 poster met vaste links staat dit namelijk ook zo en dat werkt.
Het probleem is dus dat door de toevoeging van de dubbele punt met het paginanummer Indesign zegt bij samenvoegen ja dat bestand ken ik niet.

Als ik nu 5 posters moest maken wilde ik er niet langer over nadenken, maar bij 1000 kan het nog wel overweging zijn.

Mocht er nog iets niet duidelijk zijn laat maar horen.
Oeps het is toch langer geworden dan de bedoeling  :wacko:

Uitdaging voor datamerge in InDesign
18 oktober 2014 - 20:01    reactie #4
geplaatst door: tonp
Het is me nog niet helemaal duidelijk.
Maar ik denk dat je je moet concentreren op TB's gedane suggestie om de oplossing in de database te zoeken.
Ik stel me voor dat in Excel met behulp van de Lookup-functie de structuur
kaartA.indd
kaartB.indd
kaartB.indd
moeiteloos om te zetten is naar het door jou gewenste
kaart.indd:1
kaart.indd:2
kaart.indd:2
... of andersom...

Succes!

Uitdaging voor datamerge in InDesign
19 oktober 2014 - 11:14    reactie #5
geplaatst door: LuckyLuke
@ Tomp
De structuur uit de database is het probleem niet. De hik zit erin dat als je twee documenten linkt in Indesign en het gelinkte bestand bestaat uit meerdere pagina's dat zie je in het linkspanel de bestandsnaam staan gevolgd door dubbele punt en dan het paginanummer.

Als ik deze opbouw in de database zet en dan de gegevens wil samenvoegen dan krijg ik foutmelding dat bestand KaartB.indd:2 niet gevonden kan worden. Op zich ook wel logisch want die dubbele punt gevolgd door paginanummer maakt voor het bestand geen deel uit van de bestandsnaam.

Uitdaging voor datamerge in InDesign
19 oktober 2014 - 11:22    reactie #6
geplaatst door: paulusch
Wat is de reden dat je in een apart indesigndocument per pagina een uitsnede gaat maken.
Is het niet handiger om die uitsnede van de kaart in de poster zelf te bepalen? Dan hoef je bij een aanpassing van de kaart alleen maar te updaten. Ik neem aan dat de kaart zelf in een ander programma is gemaakt.
Uitdaging voor datamerge in InDesign
19 oktober 2014 - 12:59    reactie #7
geplaatst door: AndreRelink
Met alleen dataMerge gaat het denk ik niet lukken.

Selecteren van een pagina is een import option en is niet via een verwijzing aan te sturen.

Het is helaas ook niet mogelijk om na import een andere pagina te selecteren.

Met Indesign Scripting is het wel mogelijk. Zijn het 1000 posters?

Hmm, Leuke uitdaging, Geef me anders een PB, mogelijk kan ik wel iets maken.

Uitdaging voor datamerge in InDesign
19 oktober 2014 - 16:03    reactie #8
geplaatst door: TB
Sorry voor de wat late reactie. Was even op bezoek bij de Zuiderburen (Brugge)  :worship:

Ik snap het nog niet helemaal, maar ga mee met AndreRelink: Als je binnen InDesign blijft is scripten waarschijnlijk makkelijker omdat je dan specifieke dingen aan kunt sturen wat met datamerge niet kan.

Wellicht een andere optie is om de verschillende ID-bestanden samen te voegen in een 'Boek'. Daarmee maak je 1 document waar verschillende maten e.d. samengevoegd zijn. Niet getest, maar daarmee kan je wel in een keer datamergen in een variatie aan documenten.

Ik heb het vermoeden dat het toch om iets anders gaat dan datamerge. Je kan mij ook een PB sturen als je wilt zodat we er samen even naar kijken.

Het leven kent geen Appeltje-Z (TB, 2002) en overigens ook geen Command-Z
Uitdaging voor datamerge in InDesign
26 oktober 2014 - 13:22    reactie #9
geplaatst door: LuckyLuke
@ Paulusch
Binnen de 5 basis layouts heb ik voor sommige maar een of twee kaarten nodig, maar voor een andere gebruik ik er 9. Nu kan ik voor al die layouts een extra versie maken, dan is het probleem van de kaart opgelost maar ....
Heb het aantal formaten al drastisch beperkt en de printvolgorde is zodanig dat dit op route's is waarop ze geplaatst worden. Om ze later dan weer allemaal op volgorde te krijgen is een heidenskarwei dus dat wil ik niet.
De kaart is in Illustrator gemaakt door een cartograaf.

@ AndreRelink
Ik doe het nu anders. Heb een Indesign document waarbij elke pagina een kaart is. Als ik dit document bijgewerkt heb dan maak ik van alle pagina's (kaarten dus) een pdf. Deze lees ik dan in.

@TB
Je zegt als je binnen Indesign blijft is scripten makkelijk, maar kan dat dan ook als je data van extern haalt? Hetgeen er nu ligt is niet zonder de database te maken en te onderhouden (ja kan wel maar dan is het monnikenwerk).
Het boek idee kan ik me eigenlijk niets bij voorstellen hoe ik zoiets moet zien. Dan zou ik een keertje een voorbeeldje moeten opzoeken van zoiets hoe dat in elkaar steekt.

Doel van mijn draadje was om het pdf maken van de kaarten er ook nog uit te slopen, maar dat wil blijkbaar niet. In ieder geval wel bedankt voor ieders reactie, maar gezien de beperkte tijd die mij nog rest ga ik eerst maar even op de oude manier verder.

Uitdaging voor datamerge in InDesign
26 oktober 2014 - 14:26    reactie #10
geplaatst door: TB
Succes!

Soms is het inderdaad beter om even op de oude voet verder te gaan als de deadlines in het geding zijn.
'Automatisering' vergt nogal wat voorbereidingstijd en getest voor alles moeiteloos verloopt.

Een InDesign boek is eigenlijk niets meer dan document (map/project?) waarin meerdere documenten in zitten. Het grootste voordeel is dat je o.a. allerlei formaten bij elkaar voegt. Klassiek voorbeeld is het echte boek: omslag (a3+), 16 katernen à 8 pagina's, uitklapper (3 A4 naast elkaar), etc.
Ik gebruik het zelf vooral voor een huisstijl: briefpapier, visitekaartjes, envelop en A5 advertentie. In 1 klap een pdf waarin alles staat en alles handig makkelijk terug te vinden voor later.
Maar zo kan je dus ook verschillende posters en kaarten bij elkaar voegen en wijzigingen in 1 keer op alles toepassen.
(je maakt dus eerst losse ID documenten, maakt een boek aan en importeert de documenten voor de duidelijkheid)

Ik geloof niet dat scripten problemen heeft met externe data, maar vergt wel programmeerkennis. Dat vergt nogal wat tijd of je moet iemand inhuren.
(Zit net zelf even te kijken. Het is niet zo makkelijk als met oudere versies. Daar kon je je handelingen opnemen en zo al een basis voor het script opzetten, maar ik kan het niet terugvinden in CS6)

Het leven kent geen Appeltje-Z (TB, 2002) en overigens ook geen Command-Z