geplaatst door: boiing
En heel handig is deze site;  https://macmiep.nl/index.html
Die kent Dr.Bedlo uit z'n hoofd inmiddels :biggrin:.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: Heintje
Mijn advies:
- gebruik geen Tuxera: Tuxera werkt prima en je kunt schrijven op NTFS. Maar je kunt het bestandssysteem niet controleren/corrigeren en na enige tijd loop je gegarandeerd tegen problemen met het bestandssysteem aan. (Ik heb daar meer dan 10 jaar ervaring mee en ik ben daarom overgestapt op onderstaand systeem terwijl ik Tuxera bij verder bij gelegenheid gewoon gebruik voor USB-sticks voor Windows e.d.)
- hang je externe harddisk aan een Windows PC, voer een Schrijfcontrole uit op de externe harddisk en de harddisk van de PC van je Ex: dan weet je zeker dat je geen problemen tegenkomt tijdens schrijf/kopieeracties. Voer ook een volledige controle uit op beide harddisks met een goede antivirusscanner, bv. F-Secure, wat gratis wordt geleverd door je internet provider.
- koop een nieuwe harddisk erbij die je formatteert met een bestandssysteem wat zowel je iMac als de Windows PC aan kan, bv. EX-FAT. Je data kopieer je op de Windows-PC naar de iMac toe.
Hierdoor heb je altijd twee versies van je data: op de "NTFS-harddisk" én op de "EX-FAT harddisk" en daarna ook op je iMac.
- zodra je alle data óók op de iMac hebt staan en gecontroleerd, formatteer je de "Ex-FAT harddisk" naar een bestandssysteem wat de iMac aan kan, bv. HFS+: vervolgens kopieer je alle data terug naar deze harddisk, waarna je het bestandssysteem op deze harddisk altijd vanaf Schijfcontrole/EHBO kan controleren/herstellen vanaf de iMac.

Op deze manier heb je je data altijd op twee harddisks staan (iMac en externe harddisk) én kan je de externe harddisk met je kopie-data altijd beheren vanaf de iMac.
geplaatst door: boiing
Een extra schijf aanschaffen lijkt me onnodig, zeker als dat data ook nog op de oude PC staat voor noodgevallen.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: Dr.Bedlo
Ik had het anders mooi in gedachten, maar volgens mij gaat dat niet werken. De bestanden die op mijn externe HS staan, en die schijf is Windows geformatteerd en met windows bestanden hierop. Door middel van Knippen en plakken overzetten naar de HS van mijn ex.

Dan is mijn externe schijf leeg en kan ik die formatteren naar het Mac OS bestandssysteem. Dan vanuit de computer van mijn ex, de bestanden terugzetten naar de nu Mac geformatteerde schijf. Maar als ik deze dan op mijn Mac thuis , de externe HS dan weer terug wil zetten op de HS van mijn Mac, dan gaat dat toch niet. de bestanden zijn dan wel op de HS met MAC geformatteerd, maar de bestanden blijven dan toch Windows bestanden? Kan uiteraard zijn dat ik iets niet helemaal goed begrijp.

Het voorstel om de externe HS te formatteren naar Mac OS is uiteraard niet gewenst, want dan ben ik de dierbare herinneringen die hierop staan denk ik wel kwijt en zijn alle gegevens verloren.?
geplaatst door: boiing
Dan vanuit de computer van mijn ex, De bestanden terugzetten naar de nu Mac geformatteerde schijf.
Nee, dat kan niet. Een PC kan geen schijf naar Mac formaat formatteren, en ook niet lezen/schrijven. Zie de eerdere tips.. Het is niet moeilijk, gewoon goed lezen. Bestanden op de PC van de ex zetten, schijf formatteren naar exFAT (dat kan wel in Windows), bestanden er weer op zetten. Daarna op je Mac aansluiten en overzetten zetten en tenslotte de schijf APFS formatteren (op je Mac) en nooit meer op een PC gebruiken.

Dat was al allemaal uitgelegd :wink:. Wil je de verplaats-operatie voorkomen dan hoef je niet naar je ex en gebruik je eenmalig Tuxera om de NTFS schijf op je Mac te lezen en over te zetten. Misschien is dat ook wel zo makkelijk in jouw geval.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: Dr.Bedlo
Ja stond er ook wel en had ik ook wel gelezen, maar dachtt dat dat niet komt omdat het dan toch onleesbare windows bestanden betreft.
geplaatst door: boiing
Het gaat niet om de bestanden zelf (..er zijn geen 'Windows' of 'Mac' bestanden..) maar alleen om hoe een schijf geformatteerd is. HFS+ en APFS zijn Mac-only formaten, FAT32 en exFAT zijn op Mac en Windows bruikbaar, en NTFS is dus een speciaal geval zoals het begin van dit draadje liet zien.

(Uiteraard kun je met een Windows .exe bestand (bijvoorbeeld) niets op een Mac, maar dat staat daar helemaal los van. Het bestand zou wel kopieerbaar zijn naar een Mac als de schijf het juiste formaat heeft.)

Wat jij nu wilde doen (de bestanden op de PC naar een Mac geformatteerde schijf overzetten) kan niet. Wat wél kan is al besproken :thumbs-up:.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: Dr.Bedlo
  :worship: