Supportvragen Mac > Netwerken en communicatie

2 x AirPort Extreme + Experia Box v10 probleem

(1/3) > >>

Ger Nijkamp:
Het gebeurt niet zo vaak dat ik er niet uitkom, maar het is nu toch echt weer eens zover. Na twee dagen worstelen roep ik graag jullie gewaardeerde hulp in...

🙂

Ik heb een Experia Box v10 van KPN/Telfort met glasvezel aan de muur. Die zendt een keurig 2,4 en 5 Ghz signaal uit. Die heb ik als draadloos netwerk in de lucht onder een eigen naam.

Vervolgens heb ik twee AirPort Extreme's van de laaste generatie (torentjes). Daarmee wil ik een tweede draadloos netwerk in de lucht gooien ('AirPort Extreme Netwerk').

De eerste AirPort Extreme heb ik AirPort Extreme genoemd aangesloten op de Experia Box met een UTP kabel. Bij de Experia Box in de 'normale'' UTP netwerk uitgang, bij de AirPort Extreme in de WAN UTP aansluiting. Apple adviseert om deze eerste AirPort Extreme in brugmodus te zetten en een draadloos netwerk aan te laten maken: 'AirPort Extreme Netwerk'. Dit netwerk heb ik beveiligd met een WPA/WPA2 wachtwoord. So far zo good. Op mijn MacBook Pro heb  ik daarmee keurig en snel draadloos internet.

De tweede AirPort Extreme heb ik AirPort Extreme II genoemd. Apple adviseert om ook deze tweede AirPort Extreme in brugmodus te zetten, en daarbij te kiezen voor 'Breid draadloos network uit', de beveiliging eveneens op WPA/WPA2 te zetten en identiek hetzelfde wachtwoord op te geven als er op de uitgifte van het netwerk via de andere AirPort Extreme is aangemaakt. Done, so far so good. Daarmee heb ik ook via deze AirPort Extreme keurig draadloos internet op de eerste verdieping.

Echter: Apple adviseer óók in exact deze opstelling en met deze instellingen dat je de beste prestaties hebt als je tussen de twee AirPort Extreme's een UTP ethernet kabel aanbrengt. Op de AirPort Extreme waarmee je het het netwerk publiceert gaat de UTP kabel in één van de normale LAN netwerk poorten, bij de AirPort Extreme (II) die het netwerk uitbreidt gaat de UTP kabel in de WAN poort.

Maar zodra ik deze kabel tussen de twee AirPort Extreme's plaats gaat het mis. De verbinding met internet raakt verbroken, de verbinding met beide AirPorts verstoord. Haal ik de kabel los, dan maken de AirPort Extreme's weer netjes draadloos verbinding met elkaar en publiceren ze keurig één zichtbaar en werkend netwerk ('AirPort Extreme Netwerk').

Wat doe ik niet goed, wat zie ik over hoofd en is er wellicht iemand van jullie die exact deze opstelling (hij is niet zo heel exotisch) wél met kabel werkend heeft die ziet wat er wellicht mis is in mijn beschrijving..?

Na twee dagen puzzelen ben ik er wel een beetje klaar mee, zeg maar... 😁

[ Ger ]

nnsa:
Ik heb niet dezelfde configuratie, maar wel een soort gelijke (die probleemloos werkt). Misschien brengt dit je op ideeën:

De hoofd-router (ziggo) staat in de meterkast en die zendt net als die van jou een 2,4 en 5 ghz draadloos netwerk uit. Daarnaast loopt er een utp-kabel naar een AirPort Extreme in de woonkamer (in de bridge-mode). Ook loopt er een utp-kabel naar de slaapkamer met ook daar een Apple AirPort Express. Alle Apple AirPorts hebben dezelfde Netwerknaam en zelfde wachtwoord.

2 x AirPort Extreme + Experia Box v10 probleem

De uitgeschakelde Apple AirPort wordt uitsluitend draadloos gebruikt om een audio-signaal naar een hoofdtelefoon-zender te sturen, zodat die hoofdtelefoon ook draadloos is.

Op de ‘oude’ TimeCapsule BU wordt regelmatig een backup van de AirPort Extreme gemaakt.

2 x AirPort Extreme + Experia Box v10 probleem

Ik verwacht dat de problemen kunnen zitten in het niet overal de bridge-modus toepassen bij bekabelde aansluiting en niet overal dezelfde netwerknaam (op de Apples) en zelfde wachtwoord.

Ger Nijkamp:
Ha nnsa,

dank je wel..! Food for thought - maar er is één essentieel verschil: in jouw geval zijn alle AiPort apparaten zelfstandig 1:1 verbonden met de Ziggo router. Als ik het zo zou doen, werkt het (waarschijnlijk) ook. Maar Apple geeft aan dat het verstandig is om ze 'door te lussen'. Dus van 1. Router naar 2. AirPort Extreme A naar 3. AirPort Extreme B:Zie ook hier bij Apple. Een ietwat outdated document, maar voor zover ik kan zien inhoudelijk nog steeds actueel. In mijn geval gaat dat met AirPort Extreme B prima, zo lang deze maar draadloos het netwerk uitbreidt op basis van het draadloze signaal van AirPort Extreme A. Duw ik de kabel tussen A en B, dan werkt het ineens niet meer. Imdat het zónder kabel wel prima werkt, veronderstel ik dat die instellingen wel in orde moeten zijn. Anders zou dat ook niet werken, denk ik...

[ Ger ]

nnsa:
En daar zit nu juist het probleem: als je ze doorlust (waarvan ik het voordeel en nut niet zie) moeten A en B in de bridge modus staan.

Ger Nijkamp:
Het scheelt sowieso de ruimte van één UTP poort op de router: ik heb er maar vier te vergeven. Daarbij kan ik mij voorstellen dat het dataverkeer (regel) technisch het netwerk minder belast als al het netwerkverkeer van één netwerk direct tussen A en B kan worden afgehandeld i.p.v. via-via langs de router.

Maar goed, check-check-dubbel-check (dank je voor het zetje): zowel AirPort Extreme als AirPort Extreme B staan beide inderdaad netjes in brugmodus...

 :confused:

[ Ger ]

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie