Wat fijn dat je dat hebt uitgezocht! Dit klinkt ook wel als DE oplossing. Ik heb je aanwijzingen gevolgd. Als ik nu het programmaatje "sshfs" (wat op mijn desktop is komen te staan na de installatie) aanklik krijg ik een inlogvenster. Bij server type ik 10.0.1.3 in (dat geeft mijn iMac aan bij de systeemvoorkeuren) bij username tijp ik mijn naam in die in de account staat van mijn iMac en dan klik op "connect". Da krijg ik ee venster waarbij ik een sshfs Password in moet vullen. Ik heb meerdere wachtwoorden geprobeerd (die van mijn iMac en die van mijn thuisnetwerk (airport)) maar deze werken niet. Wat doe ik verkeerd? Ik vind het wel lastig dat er niet een duidelijke handleiding is. Anyway ik ben er wel van overtuigd dat dit de oplossing moet zijn. Kan je mij wellicht nog een beetje verder helpen. Nogmaals heel erg bedankt voor je moeite tot dusverre. Oh ja ik heb met de beschrijving hierboven geprobeerd de verbinding te maken in het lokale netwerk. Ik heb de poort in mijn modem nog niet opengezet omdat ik het eerst zo wilde proberen. Als dit werkt ga ik proberen om ook verbinding van buitenaf te maken via het internet.
Groet,Martijn
(Bewerkt door martijn140772 om 20:37, 22-04-2007)
echo $PATH
/usr/local/bin
/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin
Anyway er komen zoveel termen voorbij de afgelopen tijd dat ik soms even niet goed weet wat ik moet doen. Nu heb MacFusion gedownload en krijg ik het volgende inlogscherm Wat moet ik hier allemaal invullen. Ik weet het even niet meer. Welke naam bijvoorbeeld ga zo maar door. Kan je mij helpen? Kan ik het ook testen in mijn lokale netwerk (thuis)?
(Bewerkt door martijn140772 om 22:48, 22-04-2007)
Om in een lokaal netwerk uit te proberen kun je volstaan met het invullen van het ip-nummer van de ontvangende computer, in jouw geval je iMac.
Om het van buiten uit te proberen moet je poort 22 van je router forwarden naar je iMac. Vervolgens moet je niet meer het ipnummer van je iMac invullen maar van je adslmodem. Je interne ipnummer kan immers niet gezien noch aangeroepen worden van buiten.
(Bewerkt door sjap om 23:31, 22-04-2007)
Vreemd nu doet de verbinding (netwerk) het wel. Anyway ik prbeerde het nu met MacFusion en dat ging. Vervolgens ook geprobeerd met sshfs en met Secure Remote Disk. Werkt allemaal in het thuis netwerk. Okay top dus! Nu wil ik de poort 22 open zetten voor mijn iMac. Doe ik dat zoals Thomas al eerder beschreef voor poort 548?
Dus:Internet - Ip-adres-adsl-aansluiting - modem --> ip-adres-imac - Imac
Speedlinq deelt al vaste ip-adressen uit (dat doen niet alle adsl providers) dus daarmee zit je goed.
Dank voor je reactie! Naar aanleiding van je verhaal heb ik nog een paar vraagjes:1, Hoe geef ik mijn iMac een vast ip-adres?2, Welk ip-adres moet ik in de modem (thuis) invoeren voor port forwarding? Hetgeen ik zie als ik kijk op www.watismijnip.nl of een ander ip-adres? 3, Thuis hangt de iMac aan een draadloos netwerk. Kan dat kwaad? ip-adrs is in het netwerk 10.0.1.3. Moet ik dit ip-adres ook ergens invoeren?4, Welk ip-adres moet ik invoeren als ik van buitenaf wil inloggen?
Alvast dank!
Ga naar Systeemvoorkeuren: netwerk: Ga naar het ding waarmee er verbinding is met internet (airport of LAN).Klik binnen de TCP/IP-tab bovenin (configureer IPv4) van 'DHCP' naar 'DHCP met handmatig ingesteld adres'.Type een IP-adres binnen de serie van de router. De adresen lopen van 0.0.0.0 tot 255.255.255.255. Ip-reeksen voor interne-netwerken zijn vaak 192.168.x.x of 10.0.x.x. Jouw reeks loopt dus in de serie 10.0.1.x Type in jouw geval dus iets van 10.0.1.103 bijvoorbeeld. De DHCP server van de router deelt adressen uit van (waarschijnlijk) .2 en de router zal zelf op waarschijnlijk op .1 zitten. De reeks van DHCP is vaak 50 of 100 groot. Daarom dus 103 ipv 3, dan zit ie niet te stoeien met DHCP want je stelt het tenslotte handmatig in.In de Router bij het port forwarden moet je de juiste port opgeven (22 voor SSL??) en het IP-adres dat je aan je imac (de server) hebt gegeven.Het IP-adres van 'watismijnip' is je adres dat de buitenwereld ziet (de WAN kant van de router) die moet verbonden worden met de LAN kant van je router (imac): Wide Area Network - port forward naar - Local Area Network(IP-adres iMac). Als je je router of imac dus vanaf buiten wilt benaderen type je je ip-adres in van 'watismijnip' dan probeert ie contact te leggen met je router. Als de firewall hierin goed is ingesteld zal er niets gebeuren. Daarom moet je de port forwarden. Dan weet de router dat als ie een verzoek van buiten krijgt op die specifieke port dat ie die moet doorsturen naar die ene computer met dat ip-adres (wat jij dus moet instellen).1. zie boven2. router lokaal adres instellen zie boven (zie 1.)3. zorg dat je je draadloos netwerk goed hebt dichtzitten (maar dat is meer tegen kwaadwillende buren en staat los van het hele verhaal hier).4. watismijnip (het IP-adres van je ADSL verbinding (speedlinq))
SUCCES
(Bewerkt door Macsel om 22:20, 23-04-2007)
Dank voor je reactie! Je verhaal is duidelijk alleen ben ik nog niet zo heel ver gekomen. Als ik een ip-adres handmatig invoer zoals je beschrijft (10.0.1.103 i.p.v. 10.0.1.3) dan heb ik geen verbinding meer met het internet. Moet ik dan nog ies anders doen. Ik heb een draadloos netwerk met een AirPort Express met AirTunes thuis waarop de iMac is aangesloten.
(Bewerkt door martijn140772 om 0:02, 24-04-2007)
1, Hoe geef ik mijn iMac een vast ip-adres?In netwerkvoorkeuren, onderdeel van de systeemvoorkeuren. Daar staat nu "DHCP",dat moet "handmatig" worden. In principe kan je de IP gegevens zoals die er nuinstaan dan gewoon overnemen.
2, Welk ip-adres moet ik in de modem (thuis) invoeren voor port forwarding? Hetgeen ik zie als ik kijk op www.watismijnip.nl of een ander ip-adres?Je forward de poort naar het interne IP van je imac, in jou geval nu 10.0.1.3het idee is dat pakketjes vanaf het internet daardoor je iMac weten te vinden.
3, Thuis hangt de iMac aan een draadloos netwerk. Kan dat kwaad? ip- adrs is in het netwerk 10.0.1.3. Moet ik dit ip-adres ook ergens invoeren?Nou, het zou kunnen dat je een Airport hebt die nog op de "standaard"instellingen staat. Dat betekend dat het airport station ook als router fungeerten ook NAT doet. Dat betekend dus op 2 plekken NAT poort forwarding instellen.Daarnaast is het eigenlijk onnodig, het zou dan mooier zijn om de Airport inBridge-modus te zetten. Hierover is veel te vinden op macfreak.
4, Welk ip-adres moet ik invoeren als ik van buitenaf wil inloggen?Je externe ip, dus wat je ziet op www.watismijnip.nl
Weet jij misschien hoe ik dit moet aanpakken. Nogmaals heel erg bedankt voor je moeite. Kan het zeer waarderen!
Geen probleem, zolang je bereid bent zelf dingen uit te zoeken wil ik best heren der inspringen met wat ervaringskennis...
Groet,Thomas
Hi Thomas,
Dank weer! Ik zet het ook op het forum. Ik vind het ook belangrijk dat anderen er van kunnen leren. Dat is immers ook de bedoeling van het forum. Ik heb gisteren al geprobeerd een statisch of vast ip-adres in te voeren voor mijn iMac. Ik heb dingen gedaan die Mascel aangaf op het forum en vandaag hetgeen jij schrijft. Jouw verhaal en dat van Mascel zijn nagenoeg hetzelfde. Als ik een vast ip-adres handmatig invoer in "handmatig" danwel "Via DHCP met handmatig ingesteld adres" verlies ik gelijk de verbinding met het internet. Ik heb de volgende ip-adressen ingevoerd om het te proberen 10.0.1.103 / 53 / 03 / 150. Geen van deze opties werkt. Ik heb op google, macfreak en MacOSX.nl gezocht maar ik kan het niet goed vinden. Wat doe ik verkeerd?
Nog even een korte vraag over de bridge-modus van de Airport Express. Deze schakel ik uit door te gaan naar Airport-hulpprogramma > netwerk > het NIET aan klikken van "Verspreid IP-adressen". Dit staat nu wel aan geklikt. Als ik dit dus uitzet fungeert de Airport express niet meet als (thuis)netwerk. Klopt dat? Als ik nu via mijn MacBook wil inloggen op het internet thuis doe ik dat dan via mijn iMac door "internetdeling" in de systeemvoorkeuren aan te zetten?
(Bewerkt door martijn140772 om 13:28, 24-04-2007)
Als zowel je Airport als je Adsl modem adressen uitdelen dan heb je een netwerk binnen een netwerk als het ware, wel lekker veilig, maar ook lastig binnen te dringen als je dat zelf wel wilt. Wanneer het verspreiden van ip-adressen uit staat (in de aiport) is afhankelijk van de instellingen van de modem/router een adres in te stellen, maar dit wel in het bereik van de door het modem uitgegeven adressen liggen. (zet hiervoor even je instellingen op DHCP om te kijken met welk adres hij komt). Voor speedlinq zijn dat als ik het mij goed herinner 192.168.x.x adressen. Dan moet je dus een overeenkomstig adres invoeren. Ikzelf heb m'n TCP/IP instellingen volledig op handmatig staan. Maar dan moet je denk ik bij wikipedia (oid) jezelf eens gaan verdiepen in ip-adressen. Je hoeft op je macbook niets te veranderen. De airport geeft de DHCP van het modem gewoon door. Je moet straks dan ook in je modem de poorten gaan forwarden en niet in de airport.
(Bewerkt door Macsel om 9:26, 25-04-2007)
In het schreenshot van handmatig staat geen DNS-server ingevuld, dat is wel nodig.Je kan hier het adres van je router instellen. (10.0.1.1)
Bedenk wel dat als je "Deel DHCP adressen uit" uitschakeld in de Airport jewaarschijnlijk een andere adresrange krijgt, namelijk een die door je Speedlinqmodem wordt uitgedeeld. Meestal is dat 192.168.0.X. Het is daarom denk ik handignu nog even DHCP aan te zetten, dan eerst je Airport aanpassen, en dan kijkenwat voor adres je krijgt, en dan pas het adres met de hand vastzetten.Voor het internetten met je MacBook maakt dit alles niet uit omdat de Speedlinqrouter als het goed is zelf al DHCP adressen uitdeelt, die neemt deze functiedan dus over.
Faxen is volgens mij een stuk lastiger, maar dat weet ik niet, misschien werkt het ook wel hetzelfde. Maar waarom willen printen via het internet. Je kunt dan toch niets thuis uit de printer pakken...
(Bewerkt door Macsel om 15:12, 25-04-2007)
Bedankt voor je reactie! Het verhaal is duidelijk alleen het volgende snap ik nog niet:
Automator is a useful tool to create PDF Services workflows. In this case, I created an Automator workflow with a single Run AppleScript action (in the Automator library). The content of this action is:on run {input, parameters} repeat with i in input set cmd to "cat " & quoted form of POSIX path of i ¬ & " |ssh user@remotehost.org lpr" set theResult to do shell script cmd end repeat return inputend run
Hoe maak ik nu een dergelijk script?
MacFan mei/juni nr 70 (voor iemand die later terug zoekt misschien wel handig)
This is a great hint for sending faxes by using the phone line back home! I've been doing something similar for a while by calling it from the command line.
lp -d Internal_Modem -o phone=12125551212 file.pdf
Wat wordt hiermee bedoelt en hoe doe ik dit?