MacFrankie om 22:58, 5-03-2004Een Gbit server kan op 1 Gb/s communiceren, hij doet het niet altijd. Meestal omdat er niet genoeg 100 of 10 Mb/s computers zijn om die gigabit vol te krijgen. Voordeel is natuurlijk dat er geen bottleneck bij de Gbit server zit.
Er is een verschil tussen de snelheid waarmee gecommuniceert word en de hoeveelheid data die er mee gepaard gaat. Een Gbit-server op een Gbit-poort zal altijd met Gbit-snelheid zijn data wegsturen en ontvangen. Ook al doet ie maar 1MByte/sec (max over 10Mbit) dan doet ie dat dus in een tiende van de tijd die een server met een 100Mbit verbinding nodig zou hebben (en die doet het weer in een tiende van de tijd die een 10Mbit-machine nodig zou hebben). Alle tijd die niet nodig is staat 't ding te niksen, het is letterlijk hollen of stilstaan.
MacFrankie om 22:58, 5-03-2004Een Gbit server kan op 1 Gb/s communiceren, hij doet het niet altijd. Meestal omdat er niet genoeg 100 of 10 Mb/s computers zijn om die gigabit vol te krijgen. Voordeel is natuurlijk dat er geen bottleneck bij de Gbit server zit.Wifi doet het slecht door gewapend beton heen (vloeren in nieuwbouwhuizen), maar een stenen buitenmuur en een stenen of houten schuurtje zijn geen probleem, net zoals huiten vloeren.Een cat 5 UTP / STP kabel kan gegarandeerd 100 Mb/s transporteren, 802.11g wifi maximaal 54 Mb/s, bij een slechte verbinding minder. Gaat het om het internetten op 75m van je huis, is dat geen probleem. Wil je ook een server / Mac / PC thuis snel kunnen benaderen, kan het zijn dat je een externe antenne nodig hebt.@walberg: bij wifi heb je de fysieke RJ45 poorten van de meestal ingebouwde 4-poorts switch niet nodig! Dat is het voordeel van draadloos! Je hoeft voor je LAN geen stekkertjes meer in een router / switch / hub te drukken!
Wifi doet het slecht door gewapend beton heen (vloeren in nieuwbouwhuizen), maar een stenen buitenmuur en een stenen of houten schuurtje zijn geen probleem, net zoals huiten vloeren.
Een cat 5 UTP / STP kabel kan gegarandeerd 100 Mb/s transporteren, 802.11g wifi maximaal 54 Mb/s, bij een slechte verbinding minder. Gaat het om het internetten op 75m van je huis, is dat geen probleem. Wil je ook een server / Mac / PC thuis snel kunnen benaderen, kan het zijn dat je een externe antenne nodig hebt.
@walberg: bij wifi heb je de fysieke RJ45 poorten van de meestal ingebouwde 4-poorts switch niet nodig! Dat is het voordeel van draadloos! Je hoeft voor je LAN geen stekkertjes meer in een router / switch / hub te drukken!
Ja das niet slim van mij, gewoon niet bij nagedacht, ik had hetzelfde met een draadloos alarm, he er zitten zo weinig aansluitingen in!
@osxy: Ik kan me niet voorstellen dat een Devolo niet tegen piekspanningen is beveiligd. Het gebruiken van 220V stroomdraden als ethernetverbinding lijkt me alleen al genoeg reden voor een producent van dat soort apparatuur dat je je daarover geen zorgen hoeft te maken!
Vergelijk het met een vrachtwagen die met 80km/u over de snelweg rijdt, of ie nou 2 of 20 ton lading bij zich heeft: hij rijdt met 80km/u over de snelweg.
Bij switchgebruik is er zelfs geen rechtstreekse verbinding tussen 2 apparaten. De switch moet eerst (minstens een stukje) van het pakket analyseren voor dat ie weet naar welke poort het moet. Het pakket wordt dus altijd vertraagd. Sommige switches absorberen het hele pakket vóór dat ze het doorsturen. Zij kunnen ook bufferen, doen dat meestal ook. Het is geen bodemloze put, de bufferfunctie is zeer beperkt en is eigenlijk ook alleen maar bedoeld om aangesloten apparaten wat tijd te geven om te reageren hun datastroom te verkleinen.
Het ontgaat me even helemaal, de beeldspraak met modems en vrachtwagens. Dat slaat de plank finaal mis!
Zoals bekend is een ketting zo sterk als de zwakste schakel. Dus 1 Gb/s en 10 Mb/s communiceren samen op 10 Mb/s, wat je er ook tussen stopt. Voor de performance van de 1 Gb/s machine maakt dat niks uit, de CPU doet de communicatie niet persoonlijk, da's een chippie van de ethernet poort.
Wat wel wat uitmaakt (bij communicatie tussen meer dan 2 machines) is of je een hub of switch gebruikt. Een switch is per definitie beter. Een switch bekijkt niet een heel packet, er worden alleen headers bekeken. Je hebt ook packet filters, die bekijken wel het hele pakketje, bv op virussen.
Switches bufferen soms ook, bv om verschillen in (poort) snelheden op te vangen. Echter, het nut daarvan is beperkt, want het snelle apparaat wacht toch op een ontvangstbevestiging van het langzame apparaat; dit is het Transport Control Protocol (TCP) deel dat van het onbetrouwbare Internet Protocol (IP) toch nog een betrouwbaar protocol maakt. Ergo: de langzaamste poort bepaalt de communicatiesnelheid!
Wanneer heb je dan toch profijt van een snelle poort icm langzame poorten? In het geval de snelle poort aan een server zit die meerdere langzame machines van data voorziet. Maar dat is in het geval van de 75 meter kabel in de achtertuin van de vraagsteller vast niet het geval. Dus...
...gaan we weer terug naar het oorspronkelijke onderwerp!
Mijn advies: gebruik wifi. Ook al dropt de snelheid tot 'slechts' 2,75 Mb/s, het is rap genoeg voor internet, en je hoeft niet je tuin / tegelpad / ... open te gooien, 75 m cat 5 STP is ook niet goedkoop, spadevaste buizen, het is ontzettend veel werk om een geul van 75 m lang & 50 cm diep te graven, enz, enz, enz. Ik zou het wel weten!
Een switch moet bij verschillende poortsnelheden altijd bufferen. Je kunt een pakketje dat met 100 Mbit op poort A binnenkomt niet met dezelfde snelheid via poort B een 10 Mbit netwerk opjagen. Het pakket zal dus in de tijd die nodig is om het opnieuw uit te zenden ergens bewaard moeten worden. Andersom idem dito. Een pakketje dat met 10 Mbit binnenkomt zal moeten worden opgeslagen voordat het op een 100 Mbit netwerk gezet kan worden.
Misschien vind je me zeikerig, maar het is gewoon slordig en onduidelijk om dit soort dingen door elkaar te halen. Een ketting is inderdaad zo sterk als de zwakste schakel, maar een ketting is een ketting en een schakel is een schakel. Je moet die twee niet door elkaar gaan halen.
Daarom is het O zo belangrijk hoeveel ram in een hub zit! De discussie is haast niet meer te volgen maar waar men het blijkbaar niet over eens is is de snelheid bij 2 verschillende verbindingen:Bij een switch kan een verbinding aangegaan worden met het internet en dus op 10 mb niveau maar tegelijkertijd ook tussen 2 computers met 100mb. Dit is makkelijk na te gaan en... klopt ook. Bij draadloos is dat wat lastiger om uit te testen.
@walberg: je hebt gelijk, via een goede (dus dure) STP cat 5 kabel heb je gegarandeerd 100 Mb/s. Via wifi heb je maximaal 54 Mb/s, maar waarschijnlijk minder. Maar is dat erg? Als het om internetten gaat, is 2,75 Mb/s (bij zwakke ontvangst, worst case scenario) ruimschoots voldoende.
Het 80km/u met 2 ton of 80ton is leuk bedacht maar volgens mij is dat juist de crux. Een 10Mb/s verbinding kan maar 2 ton doorlaten ongeacht de snelheid. Een 100Mb/s verbinding 20 ton ongeacht de snelheid.Een switch kan van die 2 ton geen 20 ton maken.
(Bewerkt door Pako om 20:26, 10-03-2004)