Airport configuration
15 juni 2005 - 02:22   
geplaatst door: pjay24
Hallo, ik werk voor een ISP en neem veel internet vraagstukken in behandeling voor macintosh gebruikers, vaak willen de macintosh gebruikers assistentie met hun Airport configuratie..

Alhoewel mijn prioriteit ligt bij de interet verbinding zelf en mijn werkgever normalitair niet van mij verwacht dat ik routers voor klanten ga ondersteunen wil ik toch die mensen tegemoet kunnen komen, in ieder geval enigsinds opweg kunnen helpen met hun Airport routers vooral als er specifiek om gevraagd word door de klant.

Het is mij nog niet gelukt tot nu toe om een goede handleiding voor airport te vinden online. Deze internet provider werkt op basis van hostnaam oftewel computernaam om een een IP aan uit te delen voor de pc's, in plaats van b.v. mac adres,

In het geval dat de IP's op een router binnenkomen, moet men in plaats van een mac te klonen vanaf de NIC naar de router moet je de hostnaam invoeren direct op de router, de router kan dan vervolgens 192 adressen uitdelen aan de pc's.

Ik neem aan dat het met Airport hetzelfde werkt, aangezien het een wireless router is.

Omdat wij ons normaliter niet ermee bezig houden wat betreft Airport ondersteunen en ik helaas zelf nog geen airport thuis heb, weet ik nog niet hoe ik de hostnaam kan invoeren op de airport router, of hoe je de Airport moet configgen in het geval de Internet provider IP's uitdeeld op basis van hostnaam..

Kan iemand mij assisteren en een paar tips geven ? als ik ergens webshots hiervan zou kunnen vinden b.v. zou geweldig zijn.

grts, PJ

Airport configuration
15 juni 2005 - 02:31    reactie #1
geplaatst door: oogappel
Hoi welkom! Goed initiatief! Tip 1: zoek op het woord Airport in dit forum onderdeel.
In het verleden zijn er al heel veel vragen hierover gesteld en grote kans dat je veel
dingen die je wilt weten vindt.
Airport configuration
15 juni 2005 - 08:33    reactie #2
geplaatst door: mvdg
Hoi PJ,

Goed dat je daar aan denkt. Niet elke ISP is even behulpzaam op dat gebied. En Mac gebruikers zijn nu eenmaal niet altijd gewend om via telnet of hun webbrowser een apparaat in te stellen (gelukkig voor hen).

Op de Mac stel je een Airport station in met het programma 'Airport Admin Utility', dit zit in de Utilities map (in de map Programma's) van OS X. En daarmee dus standaard bij elke recente Mac (volgens mij zat bij OS 9 het trouwens ook al bij het besturingssysteem). Je klant moet dat programma dus starten en dan zijn station kiezen uit het lijstje dat hij ziet. Vervolgens moet eventueel het beheerderswachtwoord worden ingevoerd.

Er zijn verschillende typen Airport stations met iets andere mogelijkheden (oudere kennen alleen WEP en geen WPA bijvoorbeeld) maar voor jouw doel zal het denk ik niet veel uitmaken. De instellingen zitten onder een aantal 'tabbladen'. Ik heb even een paar shots gemaakt, dan snap je wel hoe het werkt.


Instellingen basisstation, beheerders-wachtwoord, wireless security


WAN instellingen. Sommige Airports hebben een modem ingebouwd, die kun je dus eventueel ook kiezen. Of PPPoE zit ook onder 'connect using..' Daarna de gegevens voor verbinding. Je hebt DHCP of manual, ik neem aan dat DHCP Client ID hetgeen is wat jij nodig hebt.


LAN instellingen. Airport kan als bridge werken (alles uit, verkeer wordt gewoon doorgegeven van ethernet naar wifi) of als router met DHCP. Voor Aiports die dit kunnen, kun je ook op de LAN poort DHCP adressen uitdelen zodat ethernet en wifi in 1 range zitten.

Verder zijn er inderdaad vast wel handleidingen te vinden maar misschien is dit wel voldoende om de termen te weten waar je naar moet zoeken met je klant?

Mitch Design : websites en interactieve toepassingen : http://www.mitchdesign.nl
Airport configuration
15 juni 2005 - 12:15    reactie #3
geplaatst door: pjay24
Hoi MVDG, Super reactie en geweldige webshots,

Het gaat inderdaad om de DHCP Client ID, ook wel hostnaam genoemd in 'windows-taal'..

Wat meer achtergrond over dit vraagstuk is het volgende;

De DHCP servers van de ISP reserveren in totaal 2 leases op het netwerk per klant, 1 voor de LANmodem (ook wel kabelmodem genoemd) en 1 voor de NIC (Network Interface Card) die zowel in een router of PC kan zitten dus.

Sinds de upgrade van ons netwerk naar het vernieuwde BACC platform moeten Macintosh klanten zonder router zelfs op 2 locaties via systeem voorkeuren op hun OS de DHCP Client ID (die ook nog eens een keer case-sensitive is) invoeren, namelijk bij optie 'delen' (ook wel 'samengebruik' genoemd bij sommige versies van OSX) en bij optie ' netwerk', anders komen ze simpelweg niet meer online(!)

Voorheen met het inmiddels verouderde platform was het invoeren van de DHCP Client ID alleen nodig bij optie 'netwerk', nu niet meer dus, omdat de technologie dus veranderd is op ons netwerk die de DHCP Client ID op beide locaties kan uitlezen en vereist dat de DHCP Client ID op beide locaties exact gelijk staat ingevoerd.

Daar krijgen we nog steeds best veel telefoontjes over van Macintosh gebruikers, (bij windows is het aleen op 1 lokatie te configgen) die opeens niet meer online kunnen zodra in hun regio het netwerk gemoderniseerd word middels de upgrade naar Bacc, (Bacc is een netwerk platform waarmee andere producten zoals televisie, telefonie zowel als breedband op hogere snelheden aangeboden kan worden).

Je uitleg over de netwerk instellingen en de optie om Bridging te enabelen is duidelijk.

Moet ik alleen nog stoeien met het vraagstuk hoe de airport zichtbaar gemaakt wordt voor eerder genoemde ISP, aangezien alleen de LAN modem op basis van het mac adres een IP adress een lease  toegewezen kan krijgen.  

Ik denk dat je het dus beantwoord hebt met, "Op de Mac stel je een Airport station in met het programma 'Airport Admin Utility', dit zit in de Utilities map (in de map Programma's) van OS X".

Alle andere hardware zoals Ethernet kaarten of routers dienen voorzien te zijn van een DHCP Client ID, anders is het niet zichtbaar naar mijn weten op het netwerk en kan vervolgens geen lease binnenkrijgen.

Het zou kunnen dat of wifi dit omzeilt door te bridgen en de pc instelling overneemt van de nic waardoor de modem en vervolgens de DHCP servers op het netwerk de Airport ziet als zijnde de PC zelf en dan  alsnog de lease vrijgeeft.

Of is de airport zelf ook physiek te benaderen met een tool waarmee je de airport middels een GUI kan configgen en voorzien van een DHCP Client ID, dat is waarschijnlijk alleen mogenlijk via de utility waar je het over had.

Ik zie dat je de airport bij optie 'Base station' een naam kunt geven en het netwerk een naam kunt geven bij optie 'Airport netwerk' de 2de is de netwerknaam, maar ik verdenk de 1ste optie ervan dat hier misschien een DHCP Client ID in te voeren is die voor de buitenwereld zichtbaar is (zoals bij een network printer b.v. die je kunt configureren voor internet middels 'internet printing' bij windowsXP b.v.) zou dit kunnen?

Dit is nog steeds een beetje tasten in het duister m.b.t. Airport en heb me sowieso nog totaal niet in de wireless technologie verdiept tot nu toe maar ben nu wel een stukje verder.. veel dank.

PJ


(Bewerkt door pjay24 om 12:18, 15-06-2005)

(Bewerkt door pjay24 om 12:23, 15-06-2005)

(Bewerkt door pjay24 om 12:24, 15-06-2005)

(Bewerkt door pjay24 om 12:36, 15-06-2005)

Airport configuration
15 juni 2005 - 13:01    reactie #4
geplaatst door: macguppiex
hoi pj,

ik denk dat ik wel weet bij welke isp je werkt.
ik heb al alle mogelijke instellingen met naam en dhcp client geprobeerd maar niets aan de praat gekregen.
heb zeker twee uur met jullie en met apple aan de telefoon gehangen, maar het is me niet gelukt het werkend te krijgen.
en ik weet dat het niet om 1 of 2 gevallen gaat, maar echt een hele rits!
zelf zit ik nu maar bij een andere isp.

succes met je poging, en was iedereen maar zo klantgericht op jullie helpdesk

Airport configuration
15 juni 2005 - 13:41    reactie #5
geplaatst door: mvdg
PJ, Ik denk dat het zo is:

De client ID van een Mac computer stel je in zoals jij zegt, bij Netwerk of bij Delen (beide in de system preferences van de Mac).

De client ID van het Airport station stel je dus in via de Airport Admin Utility. Dit betreft dus de ID waarmee de Airport router via het modem een DHCP lease probeert te krijgen! Dus inderdaad de ID die jullie bij de ISP te zien krijgen neem ik aan.

Mitch Design : websites en interactieve toepassingen : http://www.mitchdesign.nl