Ik ben woonachtig in de Blankenstraat in Amsterdam en zag onlangs heel stiekum een aantal macs bij een aantal mensen thuis staan, nu vroeg ik mij af in hoe verre het makkelijk zou zijn om een (gedeelte van) de Blankenstraat met Wifi gedekt te krijgen, wat voor zenders heb je dan nodig en zou je dat moeten beveiligen, of kan je dat gewoon aanzeten?
Ik ben benieuwd....... het lijkt mij namelijk wel errug als er binnenkort allemaal mensen buiten zitten met hun appeltjes op schoot en wellicht zitten te gamen of andere leuke dingen zitten te doen.
Over de 802.11.g standaard: die is 54Mb/s, en laat je dus sneller communiceren met je router en onderling waardoor de bandbreedte van je LAN niet negatief beïnvloedt wordt.
Antennes worden onder andere verkocht door Dr. Bott, waarmee je de spreiding van het signaal kunt oprekken tot maximaal 150 meter.
Je kunt inderdaad ook een andere router kopen dan die van Apple, maar als je minimale inspanning voor installatie wilt, overweeg dan toch Apple's Base Station, zeker als je de kosten deelt met een aantal buren.
Het kostte me inderdaad moeite de juiste plaats voor alle instellingen (met name de computernaam die ik van @home had gekregen) te vinden; maar dat hoef je in principe maar één keer te doen lijkt me.
Correctie: De Belkin Router kost 85, ipv de 129 die ik eerst aangaf, de 129 is inclusief belkin PCI-Airport kaart!
(Bewerkt door Pako om 12:29, 1-07-2004)
@Toco: Wat betreft het bereik, moet je je er niet teveel van voorstellen. Muren met bewapening in het beton zorgen er voor dat het bereik soms wordt verkleind tot een meter of 10 (2 van de 5 streepjes, net voldoende voor een redelijke verbinding voor internetten) en dan natuurlijk op 11 en niet meer op 54. Een hele straat coveren betekend ofwel een antenne 'vrij' kunnen ophangen, bijvoorbeeld aan de overkant van de straat, buiten. Ofwel een hoop tussenstations gebruiken, maar dan krijg je vanzelf natuurlijk het probleem dat er veel schakels achter elkaar komen te zitten en als er eentje het niet doet...
Overigens moet je er rekening mee houden dat bij iedere 'hop', dat is een van basisstation naar het volgende station de verbindings-snelheid door de helft gaat. Als je 5 stations achter elkaar hebt, wordt dat dus al 10x zo langzaam en dus onwerkbaar.
En wat voor extra mogelijkheden heeft het Apple basisstation dan nog meer? En wat doet de gemiddelde gebruiker daarmee, behalve ze 1 keer instellen?
Tuurlijk, Apple stelt zichzelf in en kan je benaderen vanuit Apple's speciale Airport-software -inderdaad spijtig dat ik dat nu niet kan en ook jammer want het is zo leuk om met dat soort dingetjes te pielen.
Alleen een breedband WiFi-router en WiFi-kaart moet maar 1 ding doen en dat is draadloos verbinding bieden aan je home netwerk. in andere situaties wil je een WiFi-hotspot creëren zodat iedereen van je verbinding gebruik kan maken, ook daarvoor zijn veel -niet-Apple- alternatieven en ga me nou niet vertellen dat de Apple Basestations zó superieur zijn dat ze iets kunnen wat al die andere WiFi-routers niet kunnen!
Apple maakt ook geen Switches en routers om een analoog netwerk met UTP-kabel te verbinden, daar zitten een hele set fabrikanten met goede namen op die ook net zo goed Basestations aan bieden!
En dan is Belkin maar een kleintje, dat weet ik ook wel, alleen het is me ook om prijs te doen: het moet wel een beetje leuk blijven.