Supportvragen Mac > Netwerken en communicatie

Lokaal zoekdomein werkt niet in Sonoma

(1/2) > >>

jaco123:
Sinds ik vandaag overgestapt ben naar een nieuwe Mac en gelijk ook van Ventura naar Sonoma heb ik een probleem met lokale domeinnamen.

Mijn zoekdomein is "fritz.box", dat werkt prima als ik verbinding maak met "nas.fritz.box", "web.fritz.box" etc. voor de diverse servers die ik hier in huis heb, maar wat NIET meer werkt is rechtstreeks naar de host verbinding zonder de "fritz.box"-toevoeging. Of het nou ssh, http, of ping is, ik krijg overal een timeout.

Gek genoeg:
Commando's als "dig" en "ping" vinden niet de juiste ip-adressen.
"nslookup" vindt wél de juiste ip-adressen

Iemand een idee hoe ik de apparaten in mijn thuisnetwerk weer kan benaderen zonder dat overal ".fritz.box" achter moet typen? Dat wordt vrij snel vervelend....

Ome Kor:
Werkt bijvoorbeeld diskstation.local of nas.local nog wel?

edit: sorry, dat was niet de vraag

jaco123:
Ik ben al wel iets verder. Het werkt nu "half".

DNS loopt standaard via mijn pihole, nadat ik die er tussenuit gehaald had en rechtstreeks naar de Fritz!box ging werkte het ineens weer. Toen ik de configuratie terugzette via de pihole bleef het af en toe werken. Normaal gesproken wordt het zoekdomein vanuit DHCP gecommuniceerd ("grijs" in Netwerk-instellingen), nu heb ik hetzelfde handmatig ingesteld ("wit") en ook dat lijkt te helpen.

Maar helemaal ben ik er nog niet. Soms werkt het even niet, probeer je het een paar seconden later weer dan werkt het wel. Regelmatig zit er ook een vertraging van een seconde of 2-3 in, alsof hij eerst iets anders probeert en op een timeout moet wachten. Ik heb er nog geen patroon in kunnen ontdekken.

Als iemand debug-tips voor DNS heeft dan houd ik me aanbevolen. Ik zal nog eens even in Wireshark duiken om te kijken wat er allemaal gebeurt...

Ik heb nog niet heel veel documentatie gevonden hoe DNS precies werkt onder Sonoma en al helemaal niet hoe je problemen goed kunt debuggen. De output van "scutil --dns" heeft in ieder geval bij resolver #1 de juiste gegevens staan.

TLM:
Maak zelf geen gebruik van local domains op mijn piholes (heb er 2 draaien) omdat ik gewoon de IP adressen intik.

Maar vermoed dat het probleem zich dan eerder op de pihole zelf afspeelt want je zegt als ik die er tussenuit haal werkt het wel.

Wat staat er ingesteld onder Local DNS Records in de Pihole admin interface?

jaco123:
Inmiddels ben ik wel van overtuigd dat het niets met mijn nieuwe Mac te maken heeft, maar dat het al wat dagen langer speelt. Stom toeval dus dat het me pas opvalt nadat ik de nieuwe Mac ingericht had.
De pihole blokkeert zowel als er 150 queries tegelijk uitstaan als wanneer een apparaat meer dan 1000 queries per minuut doet.
Dat lijkt het geval (en deed hij dus ook al een dag voordat ik mijn nieuwe Mac inrichtte). Ik zie af en toe wat DNS-stormpjes waarbij de pihole en de fritzbox dezelfde query tussen elkaar heen en weer pingpongen totdat de pihole blokkeert. Er lijkt dus iets niet helemaal lekker te zitten in de conditional forwarding.

Ik ga met mijn vraag verder op een pihole-forum, dus voor hier is het opgelost. Dank voor het meedenken.

(alhoewel ik me nog steeds aanbevolen houd voor manieren om onder macOS DNS te debuggen, mijn bevindingen richten zich nu vooral op de pihole-logs en netwerk-captures van de machine waar pihole op draait...)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie