Ik heb sinds kort een lacie ethernet disk via usb aan mijn imac g5 hangen. Het probleem is dat ik er - niet zonder horten en stoten - wel in slaag verbinding met het beestje te krijgen, maar dat hij die verbinding na elke herstart weer kwijtspeelt, en ik het hele configuratieproces opnieuw moet doorlopen.
Ik begrijp er zelf niet al te veel van, maar dit is wat ik doe (volgens de handleiding van lacie):*Computer aan, netwerkschijf aansluiten en aanzetten*netwerkinstellingen in systeemvoorkeuren: ethernet-adapter activeren*met programmaatje ipconfigurator ethernet disk opzetten, schijf opent in browser, klaar. (zou ik denken)*in finder verbinding maken met de schijf via ip-adres
Tot zover liep alles (althans de eerste keer) op wieltjes.De bedoeling is dat ik een geautomatiseerde backup doe naar de netwerkschijf.Het probleem is echter dat ik de verbinding dus steeds kwijt ben.
Als ik herstart gebeurt het volgende:*noch via browser, noch via finder kan ik verbinding maken met de schijf.*in netwerkinstellingen krijg ik deze melding bij de ethernet-adapter:'De ethernet-adapter (en2)-kabel is aangesloten, maar de computer heeft geen IP-adres en kan geen internetverbinding tot stand brengen.'*bij configuratie netwerkpoorten flikker ik dan die ethernet-adapter er uit en er weer in, en dan lijkt ie te werken (maar niet altijd)*weer ipconfigurator, daar krijg ik dan de ene keer wel een ip-adres, de andere keer niet
Als al dat gedoe dan lukt, en ik kan verbinding maken via de finder, verliest ie ofwel zijn connectie na verloop van tijd, ofwel is - na herstart - de schijf sowieso niet meer bereikbaar.
Ik zit met de handen in het haar. Waarom is er hier in godsnaam geen gemakkelijke, doorzichtige manier van werken mogelijk? Ook vraag ik me af waarom ik in godsnaam een ethernet-disk moest kopen en niet gewoon een usb- of firewire-schijf. Maar goed, ik dacht dat het handig zou zijn.
Is het mogelijk dat dit probleem met mijn firewall te maken heeft? In systeemvoorkeuren/delen krijg ik de melding dat er 'andere firewall-software' wordt uitgevoerd. Ik heb - ja stom ik weet het - geen idee welke firewall-software dat kan zijn. Retrospect? Little Snitch? Enfin, misschien niet belangrijk hier, maar ik vermeld het toch even.
Als iemand tips heeft voor mijn ethernet-disk probleem: graag. Ik zit ondertussen al enkele dagen zonder backup, en dat voelt niet erg prettig.
Bij voorbaat dankend, maar in wanhoopszweet badend groet ik u,Wannes -
wannesdaemen om 16:24, 4-10-2007...ethernet disk via usb aan mijn imac g5 hangen.
wannesdaemen om 16:24, 4-10-2007'De ethernet-adapter (en2)-kabel is aangesloten, maar de computer heeft geen IP-adres en kan geen internetverbinding tot stand brengen.'.....In systeemvoorkeuren/delen krijg ik de melding dat er 'andere firewall-software' wordt uitgevoerd.
Hoe weet ik of mijn disk een DHCP-server aan boord heeft? Kan ik daar via mijn airport extreme iets aan veranderen?
En dat ip-adres zelf instellen, hoe doe ik dat?
Als je hem via USB aansluit, dan kun je 'm initialiseren m.b.v. Disk Utility. Vervolgens moet ie elke keer als ie aangesloten is en aanstaat op je bureaublad verschijnen. Daar heb je dan verder geen netwerk of ip voor nodig.
In de configuratie-software van de ethernet disk of in de handleiding zal ev. iets over DHCP staan. Als je de ethernet disk niet als netwerkschijf gebruikt, kun je de ethernetkabel daarvan ook gewoon loshalen, doet dan toch niks behalve jou dwarszitten.
Je hebt gewoon een 'domme' datatank via USB (en niet eens zo snel ook).
grtz, MM
Hierbij wat uitleg om dat ding terug aan de gang te krijgen : 1) Log in de web interface en ga naar de statuspagina. Stop daar de apple fileserver2) Maak verbinding met de share via het SMB protocol op uw mac. (gebruik uw admin account ! , connect to server ip adres/share)3) open nu de terminal4) ga naar de edmni om te weten welk volume u moet verbinden kan u het commando mount gebruiken. Hiermee krijgt u een lijst van de mounted volumes.5) ga nu naar de edmini cd /volumes/ipadresedmini/.AppleDB6) Nu zit je in de AppleDB folder je kan een lijst van de bestanden die erin zitten bekijken door ls -l te typen. (normaal zie je 4 files)7) Nu zou je alle files moeten verwijderen. gebruik rm met daarachter de filename. ( bijvoorbeeld rm __db.001)8) Nadat je ze 1 voor 1 hebt gewist kan je terug een ls -l vragen. Nu zou de directory leeg moeten zijn.Gelieve nu terug te gaan naar de web interface de apple fileserver terug te starten en vervolgens een AFP verbinding te maken met uw mac.
EDIT : voor ik het vergeet : download zeker ook de laatste firmware vd lacie site en zet die er op
(Bewerkt door Macwarrior om 19:24, 4-10-2007)
met alle respect Macwarrior, maar kan je eens uitleggen welk probleem jouw oplossing precies oplost?
ik heb het niet grondig opgezocht, maar die disk zou absoluut DHCP moeten aan boord hebben. als je die aan je airport extreme hangt zou de klus in een wip en een scheet geklaard moeten zijn.
verder lijkt me de logica zelve dat zoals godfather zegt je via usb een gewone harde schijf hebt die je mount of unmount (bij een dergelijk gebruik kan je beter kiezen voor een firewire 800 schijf), als je toch gebruik wil maken van ethernet (omdat uw madam bv. ook graag een backup heeft) dan begin je gewoon eens van voor af aan terwijl de disk verbonden is via etehrnet.
en als het niet lukt, bel mij maar.
uw ex (-collega)
Je netwerk disk heeft -geen- DHCP server aan boord. Hij krijgt zijn IP adres van de DHCP server in je netwerk. Dat zou in jou geval de Airport Extreme zijn, mits die correct is ingesteld.
Aansluiten van die netwerk schijf op de netwerkkaart van je Mac is nutteloos. Die draait immers geen DHCP server en dus zal je schijf geen IP adres krijgen.
Sluit je de schijf aan via USB, dan hoef je niet meer via het netwerk te rommelen.
Wat nog wel eens wil helpen is als je de handleiding letterlijk opvolgt voor een (1) van de mogelijke situaties. En ze dus niet gaat mengen, zoals je nu doet.
Dus... OF je sluit de disk aan via USB en benadert haar via USB. OF je sluit de disk aan op je Airport Extreme, via USB en spreekt haar aan als een netwerk share. OF je sluit de disk aan op de Airport Extreme, via UTP (netwerk) en spreekt haar aan als een eigen netwerk share.
De eerste optie is de allermakkelijkste en ook de snelste. De tweede optie is het makkelijkst als je per se via het netwerk wilt werken.
Ik moet toegeven dat ik voor wat verwarring zorg. Het spreekt vanzelf dat het idioot is om een netwerkschijf te kopen en die dan niet als dusdanig te gebruiken. Laten we het er op houden dat het toen een goed idee leek. Nu dus niet meer. Soit. Ik ga gauw alle adviezen eens uitproberen (Dat lijstje van Macwarrior ziet er indrukwekkend uit, al begrijp ik niet onmiddellijk alles.)En verder, om alle misverstanden uit de weg te helpen:*Volgens de Lacie-handleiding is het configuratieprincipe ongeveer hetzelfde, of je de schijf nu via ethernet of via usb aan de computer hangt. Dat is voor mij één van de redenen om het een stom ding te vinden. Ik probeer hoe dan ook beide opties nog een keer uit. *Via airport is het me tot op heden nog niet gelukt. Als ik hem aan de usb ingang van de airport extreme hang, wordt de schijf niet herkend in het airport-schijvending-configuratieprogramma.
Bon. Ik hou jullie op de hoogte.
En menier mozna, thanks! I got your number.
1) Log in de web interface en ga naar de statuspagina. Stop daar de apple fileserver
2) Maak verbinding met de share via het SMB protocol op uw mac. (gebruik uw admin account ! , connect to server ip adres/share)
EDIT : voor ik het vergeet : download zeker ook de laatste firmware vd lacie site en zet die er op)
Zucht...
Daar is overigens wel een smerig trucje voor "Internet Sharing", waarbij je een netwerk interface in kan stellen als DHCP server + router. Maar dat wil je gewoon niet.
Heeft die network disk een makkelijke manier om'm in een keer te resetten naar de fabrieksconfig? Een knopje achterop ofzo?
De enige manier waarop je'm via het netwerk gaat bereiken is als je'm naderhand aan je Airport Extreme hangt. Aan de netwerk aansluiting, that is.
Je zei dat de schijf via USB aan de AE geen sjoege gaf, right? Da's jammer, dat had ik al eerder ook al eens gehoord. Vraag me af hoe dat komt...
EDIT:
Ik zit nog eens je originele verhaal te lezen.
Ik denk dat die IP configurator tijdelijk een DHCP server start op je Mac. Vandaar dat je op die manier de originele configuratie zou moeten doen. En vandaar dat het tijdelijk werkt.
De reden waarom het na een herstart niet meer werkt, is omdat de netwerk schijf geen DHCP server vindt zolang ie aan je Mac hangt.
Dus eigenlijk is de oplossing simpel!1. Doe nog -een- keer de configuratieslag zoals je helemaal in het begin beschreef. 2. Wees er zeker van dat alles echt echt echt goed staat en save de instellingen.3. Ontkoppel de schijf van je Mac en hang'm aan een vrije Ethernet poort van je AE (niet de WAN poort).
Als het goed is krijgt je schijf nu een IP adres van je AE uitgedeeld, mits die is ingesteld op het uitgeven van DHCP leases. Waarschijnlijk wel, als je in je netwerk niet met vaste IP adressen werkt.
Je was dus erg dichtbij met de oplossing! Je had alleen de LaCie wel in het netwerk moeten plaatsen. De laatste stap sloeg je dus over
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 11:22, 5-10-2007)
ik heb de usb-optie voorlopig opgegeven. onding.
via ethernet lukt het me voorlopig wel om een (lokale) verbinding te maken. de schijf krijgt dan door ipconfigurator een ip-adres toegewezen en ik kan inloggen in de webinterface
als ik er daarna aan de AE hang, gebeurt er - taradataa - niks.bij internetverbinding/verbindingsdeling in het airport hulpprogramma staat er 'Deel een publiek IP-adres'. is dat van belang?
Het is overigens vanzelfsprekend dat het IP adres van de netwerk drive anders wordt als je'm aansluit op de Airport Express. Die geeft hele andere adressen uit dan die IP configurator van LaCie. Dus je disk kan je niet met het adres aanspreken dat ie van jou Mac had gekregen.
In plaats daarvan moet je zien te achterhalen welk IP adres je Airport Extreme aan'm heeft gegeven.
Gelukkig -is- er een manier om te zien welke adressen actief zijn. Als ik me niet vergis zit dat op de openingspagina van de AE admin tool. Daar heb je ergens in het lijstje iets staan over "dhcp clients" met een aantal d'r achter. Klik daar eens op. Of op het keyword er voor. In elk geval hoor je daar een lijstje te kunnen krijgen met de uitgedeelde IP adressen.
EDIT:Je kan ook deze oude tool van Apple proberen om extra info over je AE uit te lezen. Weet niet of ie nog compatible is, want't komt uit 2005. Wat ik hiervoor schreef is eigenlijk de vervanger van deze tool.
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 12:40, 5-10-2007)
Coilleach, ik kon via de AE admin tool, noch via die oude tool achterhalen welke ip-adressen de AE uitdeelt...Maarreeuh via het compleet vergeten en al jaren op mijn computer staande programmaatje IP Scanner ontdekte ik een 'unidentified hidden device' mét een ip-adres.Via de finder ingelogd, en hoppa, ik heb een - hopelijk goed draaiende - verbinding met de lacie die nu aan de AE hangt.
Driewerf jochei en hupsakee olee!
En heel erg bedankt aan alle forumbezoekers voor de feedback. Let the backing up begin, zei mijn overgrootvader als hij weer eens met zijn tweeloop door het kiekenkot struinde.