Supportvragen Mac > Netwerken en communicatie

Mijn eerste NAS

(1/2) > >>

Cesar:
Hoi,

Ik denk er eigenlijk al lang over na om over te schakelen naar een NAS en meer en meer geraak ik overtuigd maar uiteraard heel wat vragen maar laten we beginnen bij het begin.

WELKE NAS?

Het zal zeker een Synology worden.
Ik twijfel tussen een DS293+ en een DS1522+

Ik neig eerder wel naar de DS1522+ omdat het prijsverschil niet zo groot is. 90 euro. Meer ram en extra bay.
Ik heb al veel bijgeleerd op Youtube en bekeek
https://www.youtube.com/@SpaceRexWill
Hij geeft de voorkeur voor de DS1522+

MIJN SITUATIE:

Ik stel jullie graag even voor waarom ik naar een nas zou willen gaan.
We hebben 2 Mac's mijn vrouw en ik. Ik een Mac Studio en mijn vrouw een Mac mini. We hebben elk Time Machine draaien en een aparte schijf voor onze documenten en foto's, video's. Mijn vrouw haar iCloud van 200 gb is vol met foto's en video's en we zouden al naar een 2tb moeten gaan. Ik kan haar foto's en video's niet rechtsreeks zien of moet haar gsm al nemen :) Omgekeerd ook zo. Ik ben fotograaf en heb heel wat foto's. We werken dus met externe SSD en ik heb nog een Lacie 2 big dock. Ik heb dan ook nog een Backblaze online backup.

Ik denk dat een gezamenlijke nas wel soelaas kan bieden om af te raken van al die externe opslag. Geen kosten meer voor iCloud opslag en externe opslag we kunnen samen makkelijker documenten en foto's delen.

WAARVOOR IK DE NAS ZOU GEBRUIKEN?

Ik zou de Nas dus eigenlijk willen gebruiken als file server, personal cloud en backup van 2 computers.

BACKUP VRAAG?

Nu heb ik wel een vraag over backup. Een nas moet je eigenlijk ook backuppen maar hoe?
De DS1522+ heeft een 5de bay en ik vraag me af of ik deze dan niet kan gebruiken als nas backup.
Ik zou dus 4 bays gebruiken voor de bestanden in een RAID 5 of 6 en de 5de bay voor backup.

Omdat je moet voorzien zijn op rampen zoals brand of inbraak zou ik de HDD in de 5de bay dan weghalen telkens een backup gebeurd is en ergens buiten huis bewaren. Goed idee of niet? en kan dat?

In mijn Lacie 2big dock zitten al 2 Seagate Ironwolf NAS drives van 6TB. Ik zou deze dus kunnen gebruiken voor de nas. Zou er dan nog 2 moeten bijkopen.

RAID 5 of 6?

RAID 6 blijkt nog veiliger te zijn.

SNELHEID

Standaard is er 1GbE. Snel genoeg? Er is ook de 10GbE-optie en je zou ook de 4 1GbE kunnen combineren.


DE NAS INRICHTEN

Daar heb ik ook nog wel vragen over maar die hou ik voor later.
Wie helpt me wat verder?

puk1980:
Hoe kan ik een back-up maken van mijn Synology NAS?

Hoe maak ik een USB Copy

boiing:
Ik heb zelf een QNAP maar die DS1522+ lijkt me een prima keus.


--- Citaat van: Cesar,  7 april 2024 - 12:04 ---RAID 5 of 6?

--- Einde van citaat ---
Een afweging tussen kosten van de schijven en benodigde ruimte. RAID 6 kost je een extra schijf maar er kunnen er dan wel 2 stuk gaan, een veilig idee. Als je voor RAID 6 kiest zou ik liever alle bays gebruiken en de externe backup anders regelen. Bijvoorbeeld (wat ik doe) de goedkoopste basic NAS met 1 grote schijf op een andere lokatie zetten. Je thuis NAS kan dan 's nachts een backup maken op de externe NAS. Altijd up-to-date en je hoeft geen schijven te wisselen of te verplaatsen.


--- Citaat van: Cesar,  7 april 2024 - 12:04 ---Standaard is er 1GbE. Snel genoeg? Er is ook de 10GbE-optie en je zou ook de 4 1GbE kunnen combineren.

--- Einde van citaat ---
Met 10GbE ben je op de toekomst voorbereid. Maar dat heeft alleen zin als je er gebruik van kunt maken! Je netwerk switches (als je die hebt) moeten 10GbE zijn en ook je Mac uiteraard. Dan kan nog aardig wat extra kosten opleveren. Bovendien is de vraag of je met alleen HDD's in je NAS daar iets aan hebt, die snelheden haal je dan waarschijnlijk nooit. In sommige duurdere NAS modellen kun je ook SSD's plaatsen als 'cache', die kunnen de boel flink versnellen.

boiing:
Ik zie dat die DS1522+ ook een NVMe optie heeft, dan kan 10GbE wel nuttig zijn. Ligt er vooral aan of je 'm alleen als backup gaat gebruiken of er ook 'live' van gaat werken met bijvoorbeeld fotobestanden of videofiles. In dat laatste geval - én met NVMe cache, én met de hele lijn naar je Mac 10GbE - heeft dat zin. Ik moet zeggen dat het wel heel comfortabel is, SSD snelheden halen met een NAS die in de meterkast staat :cool:.

Mijn eerste NAS

Sypie:

--- Citaat van: Cesar,  7 april 2024 - 12:04 ---BACKUP VRAAG?

Nu heb ik wel een vraag over backup. Een nas moet je eigenlijk ook backuppen maar hoe?
De DS1522+ heeft een 5de bay en ik vraag me af of ik deze dan niet kan gebruiken als nas backup.
Ik zou dus 4 bays gebruiken voor de bestanden in een RAID 5 of 6 en de 5de bay voor backup.

--- Einde van citaat ---
Dat is NIET zoals je een backup moet gaan inrichten. Als het zo kon én verstandig was hadden we dat ook al wel op onze Mac kunnen doen.

Het hele punt met een backup is dat je écht binnen heel korte tijd weer aan het werk kunt zonder al te veel tovenarij. Wanneer je een backup op dezelfde NAS zou maken zou je bij een defecte of geïnfecteerde NAS een enorm probleem hebben. Dus: je backup naar een externe locatie. Het liefst ook écht buiten de deur, of zoals onder het nieuwsbericht te lezen valt bij een Macfreaker: in de schuur op 25 meter vanaf je woning. Uiteraard moet je dan wel die luxe hebben. Een NAS backuppen naar BackBlaze moet volgens mij ook kunnen.

Mocht je het écht goed willen aanpakken dan koop je twee dezelfde NAS-systemen en zet je de tweede bij een betrouwbare persoon neer. Vervolgens geef je die persoon schijfruimte op jouw NAS en laat je de boel heen en weer backuppen. Dus jouw data naar de NAS op afstand en de data van de betrouwbare persoon bij jou als backup. Uiteraard met een account waar je niet in kunt komen om de privacy te waarborgen.

Synchroniseren of backuppen kun je in de nacht laten doen, dan heeft over het algemeen niemand daar last van.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie