ALAC is óók “volledig” verliesvrij.
Een Airport Extreme is bijvoorbeeld zo'n router met USB poort (...)
Want? Prima te gebruiken als backup medium, enige beperking is de geringe grootte.
Heb je hier een bron van? RAID is namelijk, in ieder geval voor conventionele harddisks, een prima fallback.
M'n NAS heb ik destijds gekocht om foto's op op te slaan. Maar omdat Synology's software niet zo werkt zoals ik dat wil, werd dat geen succes. Sinds een tijdje gebruik ik 'm voor m'n Time Machine Backups. Nodig is ie niet, maar wel handig. En als ik het ding ooit zover krijg dat ie m'n foto's zo behandelt als ik dat wil, dan wordt ie vanaf internet bereikbaar.
@puk1980:επιτέλους το κατάλαβα"Valt je nikkel eindelijk?"vind ik redelijk agressief...Wij zijn niet allemaal specialisten...
Ik denk dat ik de beslissing nog wat voor me ga uitschuiven.Het heeft me aan het denken gezet en geleid tot mijn (tijdelijk) besluit.
Heintje, nee in tegendeel. Superbedankt voor je uitgebreide uiteenzetting. Ik wist dit allemaal nog niet betreffende RAID en SMR. Kortgezegd is twee of meerdere losse harddisks beter dan bijvoorbeeld RAID 1, 5 of 6 omdat je ellendig lang moet rebuilden bij een disk failure?
- Datazekerheid: Twee of meer losse harddisks zijn beter dan wat voor RAID dan ook, mits ze worden toegepast in een goed backupregime: 3 versies van al je data hebben op verschillende media (bv. 3 harddisks), op minimaal twee fysiek gescheiden locaties (met ieder een voldoende verschillend risicoprofiel qua bedreigende calamiteiten) en aangevuld met incremental backups.Reden: in een RAID-systeem kunnen alle disks worden bedreigd door dezelfde calamiteiten, er is dus weinig garantie dat je na een willekeurige calamiteit nog al je data hebt.Maar het is véél bewerkelijker en het vereist een ijzeren discipline.
- Databeschikbaarheid: Vroeger had je met de lagere opslagcapaciteiten (bv. 500 GB) en snellere harddisks (bv. 120 - 150MB/s) en redelijk snelle processoren met geheugen in NAS-systemen te maken met rebuild tijden van 1 - 3 uur. Dat was meestal sneller dan een volledige backup terugzetten, dus in die zin was RAID dan het aangewezen middel om snel de opgeslagen data weer online te hebben. Met de huidige apparatuur zit je tegen rebuildtijden aan te kijken die véél langer zijn en dan ben je op andere manieren sneller weer online met je data. Daar komt als factor bij dat rebuilds uit RAID5 en hoger vaker mislukken omdat de kans op "een omgevallen bitje" zo groot is geworden, dat de rebuild afbreekt. En dan heb je zonder recente backup hélemaal géén data meer. De enige uitzondering in dit verhaal is RAID1.
Maar dit is eerlijk gezegd niet het volledige verhaal, er zijn nog wat meer invalshoeken. Maar dat gaat hier te ver.