weet niet of dit onderwerp hier thuis hoort of bij softwareforum dus ik probeer het maar.
wil thuis (powerbook,ibook,imac, airport, draytekrouter, kabel via wanadoo) de boel wat beter beveiligen tegen virussen en zo.
gebruik nu virex.
Is er een pakket wat goed werkt op de mac waarmee ik mijn hele internet/netwerk gebruik beveilig?had op windows Norton Internet Security maar hoor wel eens dat dat op mac niet lekker draait.
iemand suggesties?
thanx
vincent
Mocht het nog niet duidelijk zijn, er zijn geen virussen op de Mac. Er kunnen echter wel virussen zitten in door jou gekregen en doorgestuurde mail. Het is wellicht netjes om daar voor je Windows-medemens één en ander aan te onderscheppen...
En dubbelposten heeft weinig zin, wordt ook niet zo gewaardeerd...
Virussen - hoef je niet of nauwelijks iets aan te doen. Zoals al opgemerkt is, zijn er geen serieuze virussen op de Mac. Hier en daar zweven nog wel eens wat oude Word macrovirussen, maar echt bang hoef je daar niet meer van te worden. Wat programma's als Virex doen is vooral Windows-virussen uit je mail halen. Daarbij vreten ze behoorlijk processortijd. En kloppen ze geld uit je zak, natuurlijk.
Spam - als je gebruik maakt van MacOS X Mail.app heb je een junkfilter dat na een leerperiode meer dan 99% van alle junk correct herkent waarbij je nauwelijks false positives genereert, dat wil zeggen mails die ten onrechte als spam worden bestempeld. Met MacOS 9 kan junkmail wél een probleem zijn. Tips om je junkfilter snel te laten leren: zorg dat je je adresboek op orde hebt (mail van mensen in je adresboek is nooit spam), en heb discipline tijdens de leerperiode om alles wat spam is ook als zodanig te markeren.
Trojans of SpyWare, programma's dus die 'naar huis' bellen, kun je te slim af zijn met Little Snitch. Lijkt wel een beetje op ZoneAlarm op Windows. Het fenomeen spyware zoals het de Windows-gebruikers het leven zuur maakt, bestaat niet op de Mac.
Firewall - zit ingebouwd in MacOS X en zoals al eerder opgemerkt waarschijnlijk ook in je Draytek router. Probeer anders eens de test op http://grc.com/, klik dan op ShieldsUp!, scroll naar beneden en dan weer klikken op ShieldsUP!, klik dan op Proceed en doe dan één van de tests door op één van de buttons te klikken. Begin maar eens met Common Ports.
AirPort - Als je AirPort hebt, zorg dan dat je dat beveiligt met een wachtwoord. Op de Macs moet je dan een zgn. WEP-key invoeren. Het wachtwoord heeft twee functies: het schermt je draadloze internet af tegen ongeoorloofd gebruik (je buurman, of iemand in een auto naast je huis) en het versleutelt al het verkeer, zodat een 'meeluisteraar' niet stiekem je e-mail aan je moeder kan lezen.
Wachtwoorden - MacOS X (en in mindere mate MacOS 9 ook) kun je beveiligen met een wachtwoord tegen ongeoorloofd gebruik. In combinatie met Apple's FileVault zijn je documenten absoluut beveiligd tegen sneupende snotneuzen. Overigens heeft FileVault ook grote nadelen: je hele homedirectory wordt in één bestand versleuteld. Als dat bestand corrupt raakt, ben je in de aap gelogeerd. Als je je wachtwoord kwijtraakt trouwens ook: de encryptie is zó sterk dat de snelste supercomputer op deze aardbol er duizenden jaren over zal doen om de beveiliging te kraken. Je kunt ook nog een zgn. Open Firmware Password instellen. Dat is een wachtwoord dat je moet invoeren voordat de computer werkelijk opstart. Daarmee kun je ook uitsluiten dat je computer in speciale modussen of vanaf een opstart-CD kan worden benaderd.
Standaard doet Mac OS X al heel wat aan beveiliging.
Tenslotte nog een opmerking over Norton: de Norton Utilities zijn er ook voor Macintosh, in een iets andere verschijningsvorm dan vroeger, maar toch. DiskEdit, UnErase, DiskDoctor, Optimize, het waren onmisbare gereedschappen. Met Mac OS X is Norton iets waar je ver bij uit de buurt moet blijven. Gammele software die meer kwaad dan goed doet. En nog fors geprijsd ook. Afblijven dus.
Toivo.
bedankt allemaal voor jullie reactie.de strekking van jullie reacties is mij duidelijk.
Overigens lijkt het mij wat naief om te denken dat er voor mac geen virussen zijn.Alsof alle miljoenen macgebruiker heel braaf zijn. Laat staan de unix kenners.
Overigens vond virex bij mij 4 geinfecteerde files (trojan horse) is mijn library/java applets deze files konden niet gecleaned worden en heb ik handmatig beveiligd.
mijn vraag was dus zo gek nog niet!
overigens heb ik gisteren een nieuw kabelmodem gekregen (motorola) die ik wel rechtstreeks op mijn airport aan kan sluiten.Wat is dan nog de nut van de draytek (behalve de firewall)?
blijf virex toch maar draaien, kan tenslotte geen kwaad
heeft mijn draytek nog zin om te gebruiken?
NB Jammer dat je dubbelpost, nu is de chronologie van dit draadje een beetje vreemd voor de 'nieuwe' lezers.En als je een nieuwe vraag hebt is het ook slimmer om hiervoor een nieuw draadje te openen.
(Bewerkt door Felix Oude Ophuis om 9:34, 16-03-2005)
Het is allemaal duidelijk!
Weet niet wat dubbelposten is dus als ik dat heb gedaan deed ik dat in mijn onwetendheid.Zal voor nieuwe vragen voortaan een nieuw onderwerp starten.
wat mij betreft heb ik genoeg info. bedankt iedereen!
Het enige wat misschien handig is, mocht je je niet veilig voelen:- een firewall om andere bezoekers buiten te houden- Little snitch
Even als verduidelijking:Er is eens een test gedaan met Windows XP, Windows XP sp2, Linux en OSX.Van alle computers waren álle computers met Windows binnen een korte tijdal enórm vaak aangevallen, Linux een aantal keer.De aanvallen op OSX waren op 1 hand te tellen, en waren geen van alle gelukt.
Ik ben even de link kwijt, maar er was ergens een draadje over hier op Macfreak.Écht... OSX is op dit moment het veiligste systeem voor de comsument!
Mvg,Joram
joram om 9:42, 16-03-2005Ik ben even de link kwijt, maar er was ergens een draadje over hier op Macfreak.
Op een Engelstalige site is vast het originele rapport nog te lezen, maar op ZDNet staat een samenvatting: http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=43603&mxp=28
De belangrijkste reden dat er geen Mac-virussen zijn, is dat de 'kritische massa' voor de verspreiding ervan niet groot genoeg is. De meest gebruikelijke methode van virusverspreiding is via e-mail, en er van uit gaande dat slechts 10% van de computergebruikers een Mac heeft, betekent dat gewoon dat als de virusschrijver aan honderd mensen z'n kwaadaardige product stuurt er maximaal tien besmet zullen raken.
Maximaal, want bij virussen is ook nog een beetje social engineering vereist. Er moet voor de argeloze gebuiker een incentive zijn, een goede reden dus, om een bijlage bij de mail te openen. En omdat het grootste deel van de Mac-gebruikers Mail.app gebruikt, moet je als virusschrijver eerst de junkmailfilter-barrière weten te slechten.
Er zijn dus ongetijfeld Mac-virusschrijvers, maar hun pogingen stranden hopeloos op de verradelijke kliffen van de statistiek.
Trojans en spyware zouden de Mac wel kunnen infiltreren, maar ook daar is de kans op schade klein omdat voordat een trojan of spywareprogramma schadelijke dingen kan doen de gebruiker een root-wachtwoord moet invoeren, en als een spywareprogramma dat niet doet dan is de schade die het kan aanrichten zeer beperkt.
Maar: voorzichtigheid blijft geboden, en ook Little Snitch biedt geen 100% garantie tegen malware. De eerste trojan voor Mac die oorspronkelijk als proof-of-concept was uitgebracht maar later opdook met een iets schadelijker lading, probeerde als eerste Little Snitch uit te schakelen. Als zoiets lukt, is voor het trojaanse paard de weg vrij om allerlei persoonlijke informatie naar internet weg te lekken.
Maar een virusscanner op de Mac is voorlopig nog erg onzinnig. Je kunt je geld beter besteden aan bijvoorbeeld een RSS-newsreader. Op het moment dat er een virus of trojan opduikt, weet je het bijna meteen en in de tussentijd kun je op erg comfortabele manier de nieuwtjes op MacFreak lezen.
Op die site krijg ik een IP-adres toegekend dat mij niet bekend voorkomt. Zou grc dat dan toewijzen? En zij weten mij ook te vertellen wat mijn machine name is: die heb ik zelf nog niet eens kunnen ontdekken (tenminste niet in Over deze Mac)!