Wie weet de juiste oplossing?
Als de DHCP server in je router IP adressen gaat uitdelen is het niet altijd vanzelfsprekend dat iedere computer in je netwerk altijd hetzelfde IP adres krijgt. De meeste routers hebben daar wel een instelling voor (koppeling MAC adres <-> IP adres).
Als jouw router dat niet heeft, heeft het instellen van een vast IP adres op de computer niet zo veel zin, want je bent er niet zeker van dat deze computer ook altijd dat IP adres heeft.Wat mogelijk wel een oplossing zou kunnen zijn is altijd de computers in dezelfde volgorde aanzetten. Dan is de kans groter dat hetzelfde IP adres aan dezelfde computer toegewezen wordt.
Hmm, ik kan geen manual on line vinden van het ding. Gebruik je de 'server' mac ook als internet/mailserver?
Voor de duidelijkheid: we hebben het hier dus over het laatste getal van het ip-adres.De eerste drie getallen moet je tussen alle machines gelijk houden.
Enige wat ik me kan voorstellen is dat de router adressen die hij niet zelf heeft uitgegeven uit voorzorg totaal zou negeren. Dan werkt het dus niet maar dat zie je dan snel genoeg.
ik heb de server mac ip adres XX.XX.XX.163 gegeven en geconfigureerd op <handmatig> bij netwerk instellingen. Bij de router is DHCP nu ge-enabled zeg maar. Alles lijkt het nu goed te doen, ik kijk even aan of nu alles zo blijft
Mijn zakelijk adsl geeft 8 ip adressen waarvan 3 in gebruik, 1 voor de router (XX.XX.XX.161) en nog eens 2 voor routering.Bereik ip adressen: XX.XX.XX.160 - XX.XX.XX.167
Denken jullie dat ik hier nu alles goed heb ingesteld?
(Bewerkt door bunqueejump om 17:22, 28-04-2009)
@bunqueejump: wanneer alles nu werkt heb je het goed ingesteld.
@mvdg: waarom zou dit verkeerd zijn? Het is niet ongebruikelijk om via je provider meerdere ip-nummers toegewezen te krijgen.
Het is (voor bedrijven) inderdaad niet raar om meerdere ip-nummers te hebben. Maar het is wel zo logisch om die alleen voor dingen te gebruiken die inderdaad met het internet te maken hebben, zoals een webserver, een ftp-server waar klanten documenten op kunnen plaatsen, dat soort dingen. Intern verkeer tussen je server en interne computers, hoort niet openbaar te zijn voor de hele wereld. Dat is gewoon een risico.
@karel apple: Ik snap het inderdaad ook niet echt. Ik heb het idee dat alle apparaten wel gewoon intern staan maar dat de router de externe ip-adressen gewoon doorgeeft (via dhcp dan) aan de interne computers. Wat ik me afvraag, is dan: hoe kan men bijvoorbeeld printen. Een netwerkprinter zal toch ook een ip moeten hebben. Of gebruikt die printer dan ook een extern ip-adres? Misschien kunnen wij als MacFreaks daar dan wel op printen....
@Godfather: Er kan (en zal hier) sprake zijn van DCHP van de provider. Je draait dan dus geen eigen interne DHCP. Dat is ook helemaal nergens voor nodig wanneer je voldoende ip-nummers van je provider krijgt.
Maar belangrijk voor de TS is m.i. dat zijn laatste opzet in mijn optiek correct zou moeten werken. Mits...., maar.....
Maar ik heb wel te snel gelezen zie ik nu en het is dus zo dat TS een router heeft voor het LAN gedeelte, met daarop DHCP dus!... en NAT... en verder gewoon direct verkeer heeft op 2 server met daarbij IP's van zijn ISP.
(Bewerkt door Godfather om 21:24, 28-04-2009)
Mocht alles goed werken, wat heb jij als tip/suggestie tav de externe veiligheid dan?
Trek elk lijntje na en leg duidelijk vast wat er precies aan wat is gekoppeld. Laat geen onderdelen weg uit de tekening en teken voor mijn part letterlijk elke netwerkkabel. Ga daarna eens kijken hoe het een en anders is ingesteld. Wat serveert er nu DHCP? Wat gebruikt er DHCP als dienst? Welke bak krijgt welk IP adres? Enz.
Het komt misschien door alle verwarring in dit gesprek, maar het klinkt voor mij nu als een soepzooitje
@ Nicky:Onderschat aub de kwaliteiten van de overige forumleden niet; men is best in staat om te begrijpen hoe een netwerk werkt. Het eea wordt echter bemoeilijkt door de eerder genoemde verwarring in het gesprek.
Zo heeft de TS het over meerdere computers en een router, maar tegelijkertijd krijgt zowel de router als elke computer in het netwerk een extern IP adres. Dan is de router in de regel al niet meer ingesteld als router, maar als bridge. Het enige dat ie op dat moment doet is fungeren als brug van UTP met TCP/IP naar ADSL of wat de TS dan ook gebruikt. Van firewalling e.d. is er op dat moment ook geen sprake omdat alles reeds direct aan het netwerk hangt. Er valt niets te routeren en dus ook niet te filteren.
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 22:47, 28-04-2009)
edit: ik viel in herhaling
(Bewerkt door Godfather om 22:17, 28-04-2009)
Nicky zei eerder dat dit allemaal niet hoeft en dat je ook best op de server dingen af kan schermen. Dat is natuurlijk waar, maar het beschermt je niet tegen DoS aanvallen of tegen aanvallen op diensten die je -eigenlijk- niet extern bereikbaar wil hebben. Door te NATen en alleen de gewenste poorten extern beschikbaar te stellen beperk je jouw kwetsbaarheid al enorm.
Maar goed, ik denk dat ik als laatste tip mee kan geven aan de TS dat mocht je er zelf weinig vertrouwen in hebben, het beter is een expert in te schakelen. Dit is goedkoper op de lange termijn dan wanneer alles ineens uitvalt en je per direct een oplossing nodig hebt en bovendien kun je er dan ook in vertrouwen dat alles juist staat ingesteld voor op de lange termijn. Ik weet bv. niet of je mailserver ook zelf host maar ik hoop van harte van niet gezien dit topic met het oog op misbruik en mogelijk eventuele blacklists.
edit: spelling
(Bewerkt door Godfather om 22:25, 28-04-2009)