Specifieke vragen die ik mij stel zijn:- ivm security: klopt het dat appletalk enkel lokaal werkt en niet over het internet?- wat is het verschil in snelheid?- ivm appletalk: wat is een appletalk zone? wat zijn nodes?
alvast bedankt!
http://www.answers.com/appletalk
http://www.answers.com/tcp%2Fip
Snelheidsverschil is niet echt van toepassing, omdat AT een filesharing protocol is, zoals gezegd, en TCP niet. Wanneer je eerst normaal AT gebruikte, en daarna AT over TCP, dan zal je snelheid _iets_ naar beneden gaan, omdat natuurlijk een gedeelte van het pakket afgesnoept wordt door de extra headers.
Zones in AppleTalk zijn als... hmmm subnets. stel je hebt netwerk A, en dat netwerk bestaat uit 3 subnodes Aa Ab Ac. (maar zelf heb ik geen ervaring met zones in AT)
Nodes zijn de apparaten; computers; printers; etc.
AppleTalk ZELF kan niet over internet werken, dat wil zeggen, door verschillende routers heen, tenzij je verbindt met AT over TCP
pff AT, lang geleden hoor
De eerste is eigenlijk niet meer actueel. Het is ontwikkeld in de tijd dat er ook nog appletalk "de netwerk infrastructuur" was, de voor velen bekende kastjes met telefoonsnoeren ed. Om echt compleet te zijn: Vroeger maakte apple onderscheid tussen LocalTalk en Ethertalk, waarbij de laatste over Ethernet verbindingen werkt.
Het netwerkprotocol is aan alle kanten voorbijgestreeft door TCP/IP, wat veel breder ondersteund word. Leuk aan Appletalk is dat het zichzelf kon configureren, wat je van TCP/IP in den beginne niet kon zeggen. Nu is Apple inmiddels redelijk ver met Rendezvous en begint het allemaal weer wat makkelijker te worden.
Apple is nu al een tijdje bezig de namen wat uit elkaar te halen, het bestandsdelen word nu Appleshare (AFS) genoemd. Dit is wat standaard gebruikt word onder OSX. Appleshare kan je over Appletalk doen maar inmiddels ook over TCP/IP. Dat laatste maakt het mogelijk om Appleshare te gebruiken over het internet, wat in feite een groot TCP/IP netwerk is. Overigens is er technisch niet echt een reden waardoor Appletalk niet geschikt zou zijn als internetprotocol maar de meeste providers routeren geen Appletalk verkeer en dus werkt het alleen in je eigen netwerk subnet.
Thomas
(Bewerkt door Thomas om 15:20, 14-02-2005)
Reflex om 13:20, 14-02-2005AppleTalk is bedoeld als filesharing protocol (lees ook die links van oogappel). TCP als communicatie protocol. mjah, er valt weinig aan te snappen het zijn gewoon twee verschilllende protocollen.
Appletalk is een volbloed communicatieprotocol en helemaal niet bedoeld als filesharingprotocol. Sterker: het werd in eerste instantie alleen maar gebruikt als middel om LaserWriters te delen. Apple zelf had geen filesharingprogramma beschikbaar, dat moest o.a. door de mensen achter MacServe gedaan worden. AppleTalk werd en wordt behalve voor printers en fileservers verder voor van alles gebruikt: databaseservers, instant messaging, mail, etc.
Dat zelf-configurerende vind ik nog steeds het mooiste van AppleTalk. Een node kan zich in principe geheel zelfstandig configureren, geen andere apparatuur nodig, geen DHCP-servers, geen DNS-adressen, etc.
TCP/IP is meestal wel sneller dan AppleTalk. AppleTalk wil oorspronkelijk in principe voor elk verzonden pakket eerst een bevestiging van ontvangst vóór dat het volgende verstuurd wordt. Dat is nogal tijdrovend. TCP/IP verstuurt een hele zwik pakketten en hoort later wel wat er wel en niet is aangekomen en wat dus eventueel nog eens opnieuw moet worden verzonden. De ontvangstbevestigingen worden ook bulk verzonden en niet als afzonderlijke pakketjes, wat ook al bandbreedte en verwerkingstijd scheelt. Hoe uitgestrekter het netwerk hoe zwaarder deze verschillen gaan meespelen.
Reflex om 13:20, 14-02-2005AppleTalk ZELF kan niet over internet werken, dat wil zeggen, door verschillende routers heen, tenzij je verbindt met AT over TCP
Naar mijn weten is Appletalk zelf wel degelijk routeerbaar. Het voorziet in de z.g. HopCount. Dit in tegenstelling tot NetBUI van MS
Nicky om 15:46, 14-02-2005CitaatReflex om 13:20, 14-02-2005AppleTalk ZELF kan niet over internet werken, dat wil zeggen, door verschillende routers heen, tenzij je verbindt met AT over TCPNaar mijn weten is Appletalk zelf wel degelijk routeerbaar. Het voorziet in de z.g. HopCount. Dit in tegenstelling tot NetBUI van MS
Het is idd routerbaar, maar ik ken geen enkele provider die dat ook doet Dus;Theoretisch gezien; ja, het kanin de praktijk: nee
Ik was laatst weer eens een dagje bezig met de Powerbook en het viel meop hoe ontzettend slecht de wifi performance gewoon beneden al is. Depowerbook staat dan 3 a 4 meter in een direct-line-of-sight van deaccess point. Data kwam binnen met ongeveer 9600 baud modem snelheid,terwijl er toch een 54Mbit/s verbinding was gelegd volgens een of anderwindowtje op de Mac.
Kan ik ergens de packet-loss zien ?
Rendezvous (TCP/IP zero config) is iets wat in essentie veel weg heeft van Appletalk (spontaan dingen 'zien' op het netwerk zonder IP adressen te hoeven inprikken) maar is veel volwassener.
oops,ik denk dat ik mijn vraag fout gesteld heb (uit onwetendheid): het gaat hem blijkbaar niet zozeer over appletalk, maar over Appleshare dat via AppleTalk en niet over TCP/IP gaat.
het probleem dat ik ermee had was dat bestandsdeling tussen een OS X client en een OS 9 machine die als server werkt over TCP/IP bijzonder traag ging en dat we dat nu vervangen hebben door AppleTalk, wat nu veel sneller gaat. (zie:http://www.macfreak.nl/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=4&topic=1039&start=0).
Dus nu is het probleem opgelost, maar wou ik nog even horen of er andere verschillen zijn of eventuele problemen met deze werkwijze.
alvast bedankt voor alle tips!