antw: VPN blokkeert sites
13 januari 2021 - 12:55    reactie #25
geplaatst door: ouwemac
@ouwemac: Wat versta je onder een "versleutelde site"?
@mcmt: ik bedoelde veilige site, wellichtis versleuteld niet het goede woord.
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
antw: VPN blokkeert sites
13 januari 2021 - 14:50    reactie #26
geplaatst door: mcmt
In feite zegt communicatie over HTTPS (dat sleutelhangertje voor de website in de adres balk) niet veel over de inherente veiligheid van de website zelf. Een paar jaar terug zijn bijv. nog verschillende bekende sites in het nieuws gekomen omdat zij wachtwoorden nog in "plaintext" bijhielden. HTTPS is in die zin dus een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde om een site veilig te kunnen noemen.
antw: VPN blokkeert sites
13 januari 2021 - 15:03    reactie #27
geplaatst door: boiing
In feite zegt communicatie over HTTPS (dat sleutelhangertje voor de website in de adres balk) niet veel over de inherente veiligheid van de website zelf.
Dat is vrij logisch toch? Jouw browser kan niet zien hoe de website is ingericht, alleen iets zeggen over de verbinding. En dat is dus ook het enige dat dat sleuteltje laat zien, zoals ook netjes uitgelegd als je er op klikt.

Screenshot 2021-01-13 at 14.59.31.pngVPN blokkeert sites
antw: VPN blokkeert sites
13 januari 2021 - 21:59    reactie #28
geplaatst door: Timotheus
Samenvattend: https versleutelt het dataverkeer als zodanig, maar biedt geen anonimiteit: je individuele IP-adres blijft zichtbaar, en ook je surfgedrag blijft zichtbaar. Zeker in combinatie met dingen die je over jezelf vertelt op sociale media, moet het voor iemand die over de juiste kennis beschikt niet moeilijk zijn een vrij gedetailleerd portret van je samen te stellen.

Wie dus hecht aan zijn/haar privacy, is aangewezen op VPN. Maar zoals blijkt uit het artikel over Browser Fingerprinting waarnaar puk1980 verwijst: daar ben je er niet mee. VPN verbergt weliswaar je IP, maar met behulp van geavanceerde technieken kan aan de hand van je browsergedrag en vooral van de talloze kenmerken van (de instellingen van) je browser toch een individueel profiel worden opgebouwd, dat waarschijnlijk uiteindelijk, zeker aan de hand van de data die bv. door Facebook worden vergaard, tot een individuele persoon kan worden herleid.

Twee citaten uit het Fingerprint-artikel. Allereerst een opmerkelijk advies:

Citaat
Since there’s no feasible way to safely use the same browser to carry out both your private and public internet activities, the best browser fingerprinting protection right now is to separate those two profiles. Use one system or browser for your day-to-day activities and a separate one for your private activities.

En wat de keuze van de browser betreft:

Citaat
It hasn’t escaped the notice of the likes of Google and Mozilla that browser fingerprinting violates user privacy. As such, companies like this promise to take action to prevent certain data collection.

For example, Google proposes that its Privacy Sandbox initiative will include a “privacy budget” that essentially limits the number of API calls websites can make. However, this is not yet in place. [cursivering toegevoegd]

Mozilla Firefox is ahead of the game and already blocks canvas fingerprinting attempts, starting with version 58 released back in 2018. When websites want to extract canvas data, they need to ask permission from users first.

That said, Firefox wasn’t the first browser to block canvas fingerprinting and the Tor browser has been requesting user permission for such data collection since 2013.

Het is duidelijk dat wie echte privacy wil, zijn huiswerk moet doen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: VPN blokkeert sites
14 januari 2021 - 05:16    reactie #29
geplaatst door: ouwemac
@mcmt: thanks for the info.
Zoals ik eerder zei, ik ben maar een leek op dit gebied. Ik doe wat binnen mijn vermogens ligt om mezelf te beveiligen zonder er de hele dag mee bezig te zijn.

@Timotheus: er is een grens aan de tijd die een mens kan en wil besteden aan huiswerk.
Dan maar een lager cijfer cq minder goed beveiligd, (de wet van de grote getallen).
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
antw: VPN blokkeert sites
14 januari 2021 - 12:53    reactie #30
geplaatst door: Timotheus
@Timotheus: er is een grens aan de tijd die een mens kan en wil besteden aan huiswerk.
Dan maar een lager cijfer cq minder goed beveiligd, (de wet van de grote getallen).

Mee eens. Misschien is het beste wat je kunt doen: proberen redelijk goed geïnformeerd te zijn en te blijven, en vervolgens op basis van "Fingerspitzengefühl" bepaalde keuzes maken. Bijvoorbeeld:

- Firefox als browser, met relevante add-ons
- Proton als VPN, en indien nodig ook voor email
- geen of zo weinig mogelijk social media
- geen hotmail, gmail etc.
- terughoudend zijn met online informatie over jezelf, zeker op social media
- vooral gratis diensten goed tegen het licht houden
- in principe open source prefereren boven niet-open source.

Als je dat doet, is er al de nodige kou uit de lucht. Ik ga die Proton VPN eens proberen.

Maar de gemiddelde burger, die niet heel veel opleiding heeft en niet makkelijk kennis tot zich neemt, zeker niet in het Engels, is natuurlijk een gemakkelijk slachtoffer. Hier ligt echt een taak voor de overheid, ook in Nederland. Maar helaas valt op dit punt van Rutte c.s. weinig te verwachten. In die kringen heerst het neo-liberale gedachtengoed, en staat men zeer terughoudend t.o.v. meer sturing door de overheid. Terwijl die op verschillende gebieden keihard nodig is.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: VPN blokkeert sites
14 januari 2021 - 13:38    reactie #31
geplaatst door: ouwemac
Wat gebruik betreft zit ik wel goed.
Safari en Brave als browser.
ProtonMail en ProtonVPN.
DuckDuckGo en Wikipedia als zoekmachines.
Signal en FaceTime als chat-apps.

Geen Facebook, Instagram en Twitter.
Geen Gmail of Hotmail.
Op dit moment ben ik iTranslate aan het uitproberen ipv Googletranslate.

Ik ben super terughoudend in het gebruik van mijn creditcard en kopieën van paspoort en rijbewijs ter verificatie van mijn identiteit. Eigenlijk sowieso van internet aankopen.
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)