Supportvragen Mac > Netwerken en communicatie

Welke UPS (Uninterruptible Power Supply)?

(1/4) > >>

Mathy:
Hallo MacFreaks

Ik denk dat we het er hier al eens eerder over hebben gehad, maar kan het helaas niet meer terugvinden.  Dus maak ik even een nieuw onderwerp aan.

Vorige week werd bij werkzaamheden aan de overkant van de straat een stroomkabel kapotgetrokken.  Hierdoor is anderhalf uur de stroom in de omgeving uitgeschakeld.  Dat vond m'n Synology NAS niet leuk.  Er schijnt niks mis te zijn gegaan (met de NAS) maar dat hoeft de volgende keer niet het geval te zijn.  Dus toch maar eens serieus kijken naar een UPS.

Heeft het zin om de iMac aan te sluiten op een UPS?
En heeft het zin om de iMac dan een tijdje aan te laten of kan ie, op het moment dat de stroom wegvalt, net zo goed uitgeschakeld worden?  En reageert de iMac op een commando van de UPS om uit te schakelen?
APC en Eaton schijnen de beste keuze te zijn.  Welk merk zouden jullie aanbevelen en waarom?
Als er een ventilator op zit, zou het handig zijn als die alleen draait, als de stroom wegvalt.
Op het moment gaat m'n voorkeur uit naar de C13 stekker.  Is er een reden om voor de Schuko te gaan?

groetjes

Mathy

nnsa:
De afweging die je zou kunnen maken is, of je na een stroomstoring terug kan na een voorgaande situatie, ook als je systeem beschadigd is geraakt. Dit vereist goede backup(s). Daar aan gekoppeld de kosten hiervan versus de kosten van een UPS. Bedenk hierbij dat het niet alleen de aanschaf is, maar ook zo om de drie jaar een nieuwe accu.

Voor zakelijk gebruik van een NAS moet er een UPS worden gebruikt.

Onderzoek wel of de aan te schaffen UPS software heeft die de NAS of PC netjes uitschakeld na bijvoorbeeld 10 minuten. Voor de Mac heb ik deze software nog niet gezien.

[update] Van @Boiing vernomen dat het standaard in MacOS zit. Sinds het overlijden van de laatste accu zo’n 3 jaar geleden, geen privé UPS meer in gebruik.

boiing:

--- Citaat ---Heeft het zin om de iMac aan te sluiten op een UPS?
--- Einde van citaat ---
Ja, als je wel eens een stroomstoring hebt meegemaakt zeker. Wij zitten aan het eind van een stroomtak in het dorp en hebben al een keer of 5 stroomstoring gehad de afgelopen 10 jaar. In een moderne nieuwbouwwijk is het risico kleiner en ik denk dat de kans dat je überhaupt data verliest heel erg klein is. Het geeft wel een gerust gevoel en bijkomend voordeel is dat een UPS ook tegen stroompieken en micro-storingen beschermt. De spanning wordt wat stabieler gemaakt. Bliksem is een groter risico voor je apparatuur dan een stroomstoring.


--- Citaat ---En heeft het zin om de iMac dan een tijdje aan te laten of kan ie, op het moment dat de stroom wegvalt, net zo goed uitgeschakeld worden?
--- Einde van citaat ---
Uit laten schakelen na bv 5 minuten of een bepaald percentage (om een korte stroomstoring te negeren, en bij een langere uit te gaan), en vooral zorgen dat de NAS dan ook uitschakelt. Anders heeft het weinig zin. Ik weet niet of een NAS zichzelf uitschakelt als de Mac uit gaat of dat je dat in kunt stellen. Een UPS heeft maar één USB signaalkabel, dus als die aan de Mac hangt zal de NAS op commando van de Mac uit moeten schakelen.


--- Citaat ---En reageert de iMac op een commando van de UPS om uit te schakelen?
--- Einde van citaat ---
Ja, dat zit ingebouwd in macOS. Er verschijnt een 'UPS' tabje in je Energie voorkeuren met afsluit opties.

Welke UPS (Uninterruptible Power Supply)?


--- Citaat ---APC en Eaton schijnen de beste keuze te zijn.  Welk merk zouden jullie aanbevelen en waarom?
--- Einde van citaat ---
Eaton ken ik niet, ik heb een APC gehad en nu een CyberPower. Allebei prima, de CyberPower heeft Mac software maar dat is voor de basis functionaliteit niet nodig (want uitschakelfunctie zit in macOS).


--- Citaat ---Als er een ventilator op zit, zou het handig zijn als die alleen draait, als de stroom wegvalt.
--- Einde van citaat ---
Dat doen alle UPS'en, de fan gaat alleen draaien als de stroom wegvalt. Logisch, want dan gaat de 'inverter' pas aan en die heeft koeling nodig.


--- Citaat ---Op het moment gaat m'n voorkeur uit naar de C13 stekker.  Is er een reden om voor de Schuko te gaan?
--- Einde van citaat ---
Nee hoor, dat is geen belangrijke overweging. Er zijn altijd verloopkabels die geschikt zijn en meestal worden er een paar meegeleverd.

Flix:

--- Citaat van: Mathy, 24 april 2022 - 20:18 ---Dat vond m'n Synology NAS niet leuk.
--- Einde van citaat ---
Waaraan merkte je dat?
Want ik heb een aantal keren de stroom uitgeschakeld zonder de Syn. NAS vooraf uit te zetten, maar nog nooit meegemaakt dat ie het niet leuk vond.

Mathy:
Hallo Flix


--- Citaat van: Flix, 24 april 2022 - 21:21 ---Waaraan merkte je dat.

--- Einde van citaat ---
Ik kreeg een mailtje van m'n NAS met de volgende inhoud:


--- Citaat ---Beste gebruiker,

er is een probleem opgetreden op DiskStation en er is een onjuiste uitschakeling uitgevoerd. Dit kan het gevolg zijn van een stroomstoring of andere redenen en kan ernstige gegevensverlies veroorzaken. We raden u daarom aan om een SNMP of USB UPS te gebruiken om uw apparaat en gegevens te beschermen.

Van DiskStation
--- Einde van citaat ---
groetjes

Mathy

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie