geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/JonyIve-icoon.jpg
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
Toen Steve Jobs in 2011 overleed was voor veel mensen de redding van Apple de invloed van zijn boezemvriend en lead-designer Jonathan (Jony) Ive. Maar in de jaren daarna wilde Ive zich steeds duidelijker richten op ‘puur’ design en het topsegment, waardoor er mee frictie ontstond.

Die frictie leidde uiteindelijk vorig jaar tot het vertrek van Ive, wat in sommige commentaren (ook hier op MacFreak) werd gezien als een positieve ontwikkeling. Want Ive’s invloed zorgde bijvoorbeeld voor onder andere almaar dunnere MacBook Pro’s met minder poorten, waardoor de klanten daarvan ‘veroordeeld’ werden tot het meenemen van hubs of adapters en de top-modellen moeite hadden met afvoeren van de warmte.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.16-inchMacBookProLogicProX.jpg
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?


Het lijkt geen toeval dat na het vertrek van Ive voor het eerst sinds tijden de nieuwe MacBook Pro modellen niet alleen de comeback van MagSafe lieten zien terwijl ze weer meer poorten kregen, ze werden zelfs weer iets dikker en zwaarder.

After Steve

Tripp Mickle van The New York Times heeft een boek geschreven over de tijd na het overlijden van Steve Jobs, dat de toepasselijke titel “After Steve” heeft meegekregen. In deze krant is er nu een voorpublicatie verschenen, natuurlijk ook om de verkopen van dat boek bij voorbaat op te krikken.

Het idee dat Tripp Mickle in dit boek neerlegt is dat Apple zijn ziel zou zijn verloren met het vertrek van Jony Ive. Hoewel alleen de tijd ons zal kunnen vertellen of hij hierin gelijk heeft, lijken de verkoopcijfers van Apple in alle segmenten dit idee bij voorbaat al tegen te spreken.



Natuurlijk helpen de indrukwekkende prestaties van de nieuwe M-chips ook bij het huidige grote succes van de Mac. Maar ik denk dat velen met mij erg blij zijn met het terugkeren van meer poorten, en het beetje toename in volume en gewicht graag op de koop toe nemen.

Daarbij hoop ik dat het bij tech ook altijd nog steeds belangrijk blijft wat de tech-pers ervan vindt, en niet de mening van Vogue de doorslag gaat geven. Want Ive is van grote waarde geweest voor Apple, maar de ziel van het bedrijf aan één persoon toeschrijven lijkt me iets teveel eer.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AfterSteveHowAppleBecameATrillionDollarCompanyAndLostItsSoul.jpg
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 15:37    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Bij Jony Ive begon "form over function" buitenproportionele afmetingen aan te nemen, zo erg dat het zelfs "form over tech" werd. Misschien kun je je de thermo throttling van de MacBook Pro met Intel Core i9 nog herinneren. Ja, de oorsprong lag bij Intel, die kon de beloofde superzuinige i9 niet leveren, dus werd er maar een veel minder zuinige i9 geplaatst, die om de haverklap moest worden afgeremd.

Als Ive het ontwerp niet op het randje van voldoende had gemaakt, maar wat meer marges had ingebouwd, was dit niet gebeurd of was het in ieder geval minder erg geweest.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 16:01    reactie #2
geplaatst door: boiing
Mensen die grenzen opzoeken gaan er soms ook overheen. Dat gold ook voor Jobs. Gelukkig maar, anders waren bepaalde sprongen en innovaties in de Apple historie nooit gemaakt. Soms heb je dit soort mensen nodig om anderen te dwingen het beter te doen.

Vergeet niet dat Ive niet alleen ontwierp op papier maar ook een heleboel technische hobbels heeft overwonnen. Het technisch briljante aluminium unibody design bijvoorbeeld wordt nog steeds door vrijwel niemand toegepast terwijl Apple hier al 15 jaar fantastische laptops mee maakt: dun, licht, sterk en tijdloos mooi.

Zijn tijd is voorbij en dat is ook goed want hij sloeg soms (inderdaad) een beetje door. Ik hoop alleen dat ze er nog zijn bij Apple, deze eigenzinnige types. Anders wordt het maar saai de komende jaren.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 16:39    reactie #3
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Mensen die grenzen opzoeken gaan er soms ook overheen. Dat gold ook voor Jobs.
Welke grenzen heeft Jobs precies overschreden?
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 16:49    reactie #4
geplaatst door: boiing
Wat MacFrankie zegt. Form over tech. Of bijvoorbeeld het iOS 7 redesign onder leiding van Ive. Visueel vernieuwend maar achteraf niet de beste release qua duidelijkheid.

Oh wacht, je bedoelt Jobs. Lees eens een boek over 'm zou ik zeggen :wink:.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 17:24    reactie #5
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Kun je het even samenvatten? Hij was niet zo prettig in de omgang noch om onder te werken. Die aspecten van zijn persoonlijkheid zou ik niet grensoverschrijdend noemen. Gaat het dan om vermeende grensoverschrijdingen? Valt het buiten de toenmalige wetgeving? Zou hij het in de huidige tijd nog mee wegkomen? Kortom; waar moet ik aan denken? Dan weet ik waar je het over hebt.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 17:26    reactie #6
geplaatst door: boiing
Ik dacht dat het in het licht van dit draadje wel duidelijk was. Neem het niet te letterlijk! We hebben het over creatieve en eigenwijze geesten die de grenzen opzochten van wat er qua design en techniek mogelijk was. Daar sloegen ze soms in door maar het heeft vooral Apple groot gemaakt tot wat het nu is.

Ik hoop vooral dat dat zo blijft, Tim Cook zie ik niet in dezelfde categorie.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 17:29    reactie #7
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Aha, je bedoelt grensoverschrijdend in technische toepassingen? Heet dat niet innovatief? Ik begreep het verkeerd omdat in de huidige tijdgeest 'grensoverschrijdend' een behoorlijk andere contextuele betekenis heeft gekregen.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 17:51    reactie #8
geplaatst door: boiing
Dat dus ja :wink:. Dat is innovatief, maar voor mij dekt dat niet helemaal de lading. Ze waren meer dan dat, wilden dingen die soms nog niet konden en pushten daarmee anderen om ook het bijna onmogelijke voor elkaar te krijgen.

De ontwikkeling van de iPhone is een mooi voorbeeld. Eigenlijk kón het niet vanwege allerlei technische beperkingen maar Jobs was zo overtuigd van zijn visie dat hij alles en iedereen om hem heen wist te bewegen om het voor elkaar te krijgen. Een soort maanlanding op tech-gebied :wink:. Uiteraard leverde dat soms ook missers op, van Ive én van Jobs. Dat is het risico van die grenzen opzoeken. Ach, als we toch bezig zijn mag dit plaatje ook nog wel een keer:

jpeg;base643d33ad54d9217c10.jpg Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?


Die tekst werd 10 jaar vóór de introductie van de iPhone geschreven...
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 17:52    reactie #9
geplaatst door: MacFrankie
@sluisje:
Ik kan niet voor boiing spreken, maar dit dekt niet gehele de lading.

Innovatie is het elke dag een beetje beter doen. Het ruikt naar "evolutie", gestaag in kleine stapjes.

Steve Jobs had de visie en de lef om het opeens geheel anders te doen.

De eerste Macintosh was de eerste volledig grafische computer, dus die startte niet op in een "DOS-mode", met een knipperende cursor op een tekstscherm, met allemaal technische logging zoals het tellen van het geheugen en noem maar op. Was nog niet eerder vertoond.

De eerste iMac was er één zonder floppy drive, zonder printer poort, zonder RS-232 poort, zonder aparte aansluitingen voor toetsenbord of muis, maar met een optische drive en USB poorten!

De eerste iPhone was een rechthoek, geen fysieke knoppen (om bv je telefoon op te nemen) en zonder toetsenbord! Dat was nog nooit eerder vertoond.

Optische schijven worden steeds minder belangrijk, dus stopt Apple daar geheel mee, ook al zijn ze lid van het consortium dat de standaard voor de Blu-ray disk bepaalt.

Apple krijgt niet de (energiezuinige) chips die ze willen hebben, dus wisselen ze van IBM/Motorola naar Intel, en uiteindelijk maken ze zelf de chips. Die laatste stap is nu bezig, maar was eigenlijk al door Steve ingezet bij de presentatie van de eerste iPhone.

"De wereld" stond op z'n kop, hoe kun je dart maken, een computer zonder floppy drive, zonder optische drive, met alleen USB poorten, een telefoon zonder fysiek toetsenbord, ..., dat kan toch helemaal niet?

Geef het 2-3 jaar en de wereld volgt Apple.

Apple is technisch niet altijd een trendzetter, maar qua UX wel.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 17:53    reactie #10
geplaatst door: boiing
Ik kan niet voor boiing spreken, maar dit dekt niet gehele de lading.
We zijn het eens zo te zien :thumbs-up:.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 18:16    reactie #11
geplaatst door: MacFrankie
Inderdaad, je postte het net een minuut voor mij...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
2 mei 2022 - 21:42    reactie #12
geplaatst door: Ger Nijkamp
Zowel Jobs als Ive opereerde vanuit een visie. Dat betekent per definitie dat keuzes op een zeker moment (nog) niet altijd worden begrepen. Alleen deze personen en/of directe ingewijden snappen de samenhang, route, strategie die erachter steekt.

Bij zowel Jobs als Ive vormde de gebruiker en de gebruikservaring het centrale middelpunt. Nooit marktaandeel of geld. Dat kostte Apple ooit bijna z'n bestaan, iets wat onder Cook niet zal gebeuren (en da's maar goed ook). De geest van Apple is (denk ik) dat centraal zetten van de gebruiker. De hele Apple 'ecologie' van hardware, OS en online diensten komt daaruit voort.

Ik heb ooit via-via begrepen dat ze die centrale visie van Jobs hebben geborgd door de organisatie op een bijzondere manier in te richten, waarbij onderlinge afstemming en beslissingen tussen afdelingen en ontwikkelingen eigenlijk niet om die oorspronkelijke visie heen kunnen. Waarbij opgemerkt dat een 'visie' niks met knopjes of poorten te maken heeft. Het gaat meer over absolute kernwaardes m.b.t. vorm, techniek, samenhang en logica. Op die manier schijnt Apple de 'geest' te bewaken, althans: in de jaren na het overlijden van Jobs. Of ze dat nog steeds op die manier proberen te doen, weet ik niet.

Ik zie wel, nog steeds, stapje-voor-stapje dat Apple aan z'n digitale kasteel bouwt. Het hangt allemaal nog steeds netjes allemaal samen. Soms goed, soms minder goed - maar dat was onder Steve en/of Joni niet anders. Het lijkt nog steeds op de simple samenhang ten tijde van de introductie van de eerste iMac, iBook, iPod, iTunes. Maar dan in het kwadraat en 'on steriods'. Complexer, véél complexer, groter, meer, véél meer, maar: allemaal nog steeds precies volgens exact diezelfde gedachte. Ik vermoed dat daarin al de kern zat opgesloten Ik weet niet af anderen dat ook herkennen.

Zolang Apple dáár serieus trouw aan blijft en keuzes maakt die aan diezelfde centrale doelen blijft ondersteunen, zal Apple altijd Apple blijven. Ook als een CEO als Cook in de totale balans meer aandacht heeft voor het 'monitizen' van dat model en visie. Ongeacht wie daaraan werkt. Tenzij er ooit een moment komt dat dit digitale model, de visie, niet meer 'past' op de behoeftes van gebruikers en er technisch mogelijkheden ontstaan die deze visie ontstijgen. Maar als er één ding is dat mijn de afgelopen 30 digitale jaren is opgevallen, is dat dit meestal niet zo snel gaat als je soms zou vermoeden of willen. Dus kan Apple nog wel even door met dit model en visie, denk ik.

Hoop ik. 🙂 My 2 cents, for what it's worth...

[ Ger ]
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
4 mei 2022 - 23:34    reactie #13
geplaatst door: imex
Goed gezegd en gezien Ger. Dat heb ik ook altijd bijzonder gevonden aan Apple. Ik noem het ook visie. Ik vind het ook altijd jammer te lezen als mensen zeggen dat het Apple net als anderen alleen om het geld gaat. Juist niet alleen, dat vind ik het bijzondere. Nog bijzonderder is dat ze met die ingeslagen weg financieel één van de grootsten zijn geworden. Dat lijkt dan toch een brevet van dat je met die manier op de goede weg bent...
'They want to make the best computer'
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
5 mei 2022 - 09:54    reactie #14
geplaatst door: Ger Nijkamp
Natuurlijk gaat het over geld, het is immers een bedrijf. Mooi dat je herkent dat Apple daarin wel een goede balans probeert te vinden. Het kan niet alléén (te) vernieuwende innovatie zijn, want dat krijg je niet verkocht omdat het grote publiek het (nog) niet herkent. Het kan niet alleen om het geld aan, want dan... Tja, ben je een Microsoft of Samsung en die zijn er al genoeg. Apple doet beide en implementeert intussen stapsgewijs de baanbrekende vernieuwing in producten en diensten die het grote publiek herkent en koopt. Da's hun methode geworden, waardoor lijkt alsof ze weinig baanbrekende vernieuwingen meer hebben - maar die zijn er wel degelijk. Alleen minder 'de grote items', zoals telefoon, tablet, laptop, computer, online media etc. Die basis ligt er inmiddels. De echte vernieuwing zit 'm de manier waarop het binnen die ecologie van hard- en software functioneert.

Zo verbaas ik mij momenteel bijvoorbeeld (weer) over de briljante route die Apple met hun muziek en audio aan het lopen is. Als gebruiker van de eerste 5GB iPod, eerste versie van iTunes en kritisch luisterende muziek liefhebber heb ik ze over de jaren heen stap-voor-stap zien (horen) bouwen aan hun 'audio ecologie'. Apple Music biedt lossless en Dolby Atmos content en de AirPods zijn op een serieus niveau van audio weergave terecht gekomen. Hard-, software, online diensten, muziekproductie: alles moet op elkaar aansluiten om de ontwikkeling hiervan naar een betere beleving voor de gebruiker te kunnen tillen. Het bijna bizarre gevolg: met een abonnement van 10, een iPhone en een setje AirPods van 180 euro kun je bijna elk denkbaar muziekstuk waar je maar wilt afspelen op CD kwaliteit maar dankzij Spatial Audio en Dolby Atmos óók op een manier waardoor het lijkt alsof je naar 'normale' audio in een huiskamer luistert. Die kwaliteit is verbluffend. Nu hoor ik de audiofielen al mopperen dat 't electronische manipulatie is en dat een échte geluidsinstallatie iets héél anders is (wat ook zo is), maar laat dat idee nou 'ns even los en realiseer je wat Apple als volledige 'keten' qua gebruiksvriendelijkheid en audiokwaliteit hiermee naar de massa brengt. Belachelijk goed. Je hebt een serieuze stereoinstallatie me alle muziek van de wereld op je hoofd. Spotify, Tidal, Samsung, Google etc. hebben concurrentie technisch het nakijken. wellicht niet op heel specifieke onderdelen, maar wel op het geheel.  Dat kan alleen Apple, omdat hun hard-, software en de infrastructuur beheersen.

Ditzelfde ontwikkel 'kunstje' laat Apple los op al hun producten. Het maakt ze uniek, onderscheidend en zorgt ervoor dat de 'geest' van Jobs visie geborgd blijft, zonder te grote bedrijfsrisico's. Die ontstaan pas zodra Apple weer een grote ontwikkelstap maakt door een totaal nieuwe 'poot' aan hun ecologisch model toe te voegen, naast iPhone, iMac, MacBook, iPad etc. Zo'n stap (denk aan VR-brillen lijn, Apple car) vergt een belachelijk grote research investering over jaren, dat een introductie niet mag mislukken of tegenvallen. De meeste partijen kunnen een dergelijke ontwikkelstap financieel niet eens dragen, of het financiële risico van een totaal mislukte introductie lopen. Apple wél: precies de reden dat ze belachelijk veel centjes op de bank hebben staan. Ook op dat punt outperformen ze elke concurrentie.

Doordat Apple op deze manier de filosofie en zakelijke balans weet te bewaren, zijn ze onverslaanbaar. Hierdoor is de groei van de afgelopen twee, drie decennia ook niet te stoppen. Apple zal gestaag en stukje bij beetje elke dag weer nét een stukje koek van andere markten en concurrenten afsnoepen.

[ Ger ]
Bewerkt: 5 mei 2022 - 10:18 door Ger Nijkamp
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
5 mei 2022 - 09:59    reactie #15
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Ik denk dat Apple moet oppassen niet al te groot en belangrijk te worden. De politiek grijpt dan in. Het begin daarvan zien we nu.
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
5 mei 2022 - 10:23    reactie #16
geplaatst door: Ger Nijkamp
Dat zijn ze al. Veel groter en belangrijker kun je als bedrijf niet worden...

 :wink:

[ Ger ]
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
9 mei 2022 - 11:29    reactie #17
geplaatst door: imex
@Ger

Het audioecosysteem en de beleving daarvan ervaar ikzelf ook als top. Ik zit vanwege het operationeel houden van mijn 1e generatie MOTU Traveler nog steeds op het laatste MacOS dat iTunes draait. Maar ik zie aan de enkele Windowsaudiofielen in mijn omgeving dat zij geen idee hebben van hoe het ook kan en eerlijk gezegd ontgaat het me vaak hoezeer zij zich moeten behelpen. Al was het maar dat een vriend van mij nog steeds een selectie van een aantal nummers maakt in de verkenner en die dan opent met Windows Media Player. Uiteraard geen synchronisatie met zijn Android phone, zal ongetwijfeld kunnen, maar het is geen vanzelfsprekendheid en je zal er zelf naar op zoek moeten gaan.

Het is jammer dat toch veel mensen voor goedkoop gaan met een hele hoop belevingsellende. En veel mensen vergeten dat de meeste software op een Mac gratis is en dat zelfs de betaalde software heel lang gratis wordt geüpdate. Ik heb Final Cut, Motion en Logic 10 jaar geleden aangeschaft, steeds geüpdate en nooit meer voor betaald.

(Ik tik dit op een iPhone, dat is wel behelpen Robert 😅😄)
'They want to make the best computer'
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
9 mei 2022 - 12:41    reactie #18
geplaatst door: iSan
Genoten van lange reacties hier! Dat mag ook even gezegd worden en ik kan er alleen maar achter staan.  :shakehands:

Het is jammer dat toch veel mensen voor goedkoop gaan met een hele hoop belevingsellende.
Ja, dat heb ik nooit zo goed begrepen. Ze denken dat het op een prijzige Apple niet anders is. En het zal bij sommige vlakken juist vervelend zijn om op Mac te werken; bijv wanneer je niet zonder software kunt die uitsluitend op Windows werkt. Beetje een gedoe dan, in het begin met M1.
Bewerkt: 9 mei 2022 - 13:44 door iSan
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
9 mei 2022 - 16:38    reactie #19
geplaatst door: imex
En wanneer gaan we trouwens weer eens Oud Hollandsch PC werpen? Was 2006 met de laptops de laatste keer?
'They want to make the best computer'
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
9 mei 2022 - 20:30    reactie #20
geplaatst door: iSan
Bestaan er nog steeds grijze PC dozen dan?
Verloor Apple met Jony Ive z’n ziel?
9 mei 2022 - 22:20    reactie #21
geplaatst door: imex
Ze hebben allemaal kerstverlichting tegenwoordig. Dan kunnen we het in het donker doen..!
'They want to make the best computer'