geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleRepair-icoon.jpg
FTC nu ook officieel tegen onwettige restricties op reparaties
In de VS krijgt de Right-to-Repair-beweging steeds meer wind in de zeilen. Voorstanders hiervan willen onder andere dat het makkelijker wordt voor reparateurs om onderdelen te krijgen, dat apparaten zo gemaakt worden dat ze niet al te moeilijk te repareren zijn en dat dit voor de consument duidelijk is.

Afgelopen maand liet president Biden de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) al weten dat hij wilde dat ze nieuwe regels op zouden stellen waardoor onafhankelijke reparateurs toegang zouden krijgen tot onderdelen, en dat het voor de consument ook makkelijker  zou moeten worden om apparaten zelf te repareren. Deze beweging is trouwens niet alleen in de VS gaande, er is ook een Right-to-Repair beweging in de EU, meer daarover op hun eigen website en in de video hieronder.


Inmiddels heeft de FTC de nieuwe regels gepubliceerd (PDF, 156 KB), hieronder een paar citaten daaruit:

Citaat
Restricting consumers and businesses from choosing how they repair products can substantially increase the total cost of repairs, generate harmful electronic waste, and unnecessarily increase wait times for repairs. In contrast, providing more choice in repairs can lead to lower costs, reduce e-waste by extending the useful lifespan of products, enable more timely repairs, and provide economic opportunities for entrepreneurs and local businesses.
Citaat
The Commission will bring an interdisciplinary approach to this issue, using resources and expertise from throughout the agency to combat unlawful repair restrictions. The FTC will also closely coordinate with state law enforcement and policymakers to ensure compliance and to update existing law and regulation to advance the goal of open repair markets.
Let op, de FTC is hierbij dus officieel tegen onwettige restricties op reparaties. Dat betekent waarschijnlijk dat er eerst wetten aangenomen moeten die zulke restricties ook daadwerkelijk onwettig maken.

Apple

De vraag is hoe Apple hierop zal reageren. Het bedrijf is in de afgelopen tijd steeds meer onderdelen gaan verlijmen. Dat is ongetwijfeld een goede manier om de productiekosten zo laag mogelijk te houden, maar komt het repareren niet ten goede.

Apple's keuzes zijn in de afgelopen jaren de andere kant opgegaan, zo startte het bedrijf bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden om in te ruilen en breidde het tegelijkertijd de mogelijkheden voor recycling veel verder uit.


Daarbij stelt het hoge eisen aan reparateurs, volgens Apple om het niveau zo hoog mogelijk te houden, maar ook gecertificeerde reparateurs denken daar nog wel eens anders over. Want onderdelen lijken vaak simpelweg te duur, en zijn niet altijd even makkelijk te krijgen.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: DirtyMay
Nog te weinig wordt begrepen dat de wijze van assembleren
anno 2021 niet toelaat nog veel reparaties uit te voeren.

En dat Apple één en ander liever zelf doet kan ik best begrijpen.
Ik zit zelf zo ook in mekaar.