geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS13-icoon.jpg
Hebben iOS-apps altijd toegang tot het klembord?
Iedere keer als je iets kopieert in macOS of iOS dan wordt dat geplaatst op het klembord (clipboard), als je het daarna plakt dan komt het van datzelfde klembord. En met het Universeel klembord kan je dat zelfs delen tussen de verschillende apparaten van Apple, dat geldt voor zowel Macs als iDevices.

Maar onderzoek van Talal Haj Bakry en Tommy Mysk lijkt er op te wijzen dat het klembord in iOS en iPadOS niet goed beveiligd is. In de video hieronder kan je zien dat bijvoorbeeld een app als Monument Valley niets opvraagt als die opgestart wordt, terwijl de app TikTok dat wel doet. Het zou veel logischer zijn, en natuurlijk ook veiliger, als een app pas toegang tot het klembord zou krijgen als de gebruiker zelf beslist om daarin iets te plakken.


Er lijkt geen goede reden te zijn om apps al eerder toegang tot het klembord te geven. En dat is belangrijk, want daar kunnen natuurlijk ook wachtwoorden bij zitten. TikTok is trouwens niet de enige app die hier gebruik van maakt, in de video hieronder kan je zien dat de NBC News-app even enthousiast bij het opstarten meteen het klemboard uitleest.


Het wordt interessant om te zien wat de uitleg van Apple hierover is. Op het eerste gezicht lijkt het een gapend beveiligingsgat, en een die snel gedicht moet worden. En mogelijk een reden om het Universeel klembord voorlopig maar even links te laten liggen.



 #iOS #macOS #UniverseelKlembord
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.