geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2021Lineup-icoon.jpg
Het XDR Display van de nieuwe 12,9-inch iPad Pro in detail
Met de nieuwe iPad Pro modellen bracht het 12,9-inch model iets wat we nog niet eerder bij Apple gezien hadden: een display met mini-LED’s. In plaats van een paar LED’s aan de zijkant gaat het hierbij om 2.596 dimbare zones met op elk van die zones vier LED’s.

Apple’s claim dat er meer dan 10.000 LED’s gebruikt worden om dit scherm aan te sturen lijkt dan ook keurig te kloppen, vier keer 2.596 is 10.384. Zoveel aparte LED’s helpen vooral het contact te verhogen, want zwart op dit nieuwe scherm is ook echt zwart. Hoe klein dit allemaal is kan je goed zien in de video van iFixit hieronder, waarin bij het microscopische beeld van de LED’s als vergelijk ook een rijstkorrel in beeld komt.


Dat maakt dit scherm niet makkelijk om te repareren, eerder het tegendeel. Maar ze zijn sportief bij iFixit, en geven Apple alvast een 10 voor dit ‘coole’ XDR Display.

‘Blooming’

Op het internet is er veel te doen over ‘blooming’, het overstralen van de lichte in donkere partijen, waar deze nieuwe iPad Pro met XDR Display veel last van zou hebben. In de test van Tech Gear Talk kan je zelf zien dat dit nogal overtrokken is, want in de praktijk is daar niets of nauwelijks iets van te merken.

De enige manier waar het wel zichtbaar is, is als je het omgevingslicht helemaal of bijna helemaal uit doet. Maar zelfs dan is het nog subtiel, niet erger dan in het voorgaande model en wie werkt er eigenlijk in het donker?


Wat wel zichtbaar is: de (veel) betere kwaliteit van het XDR Display van de nieuwe 12,9-inch iPad Pro, hoewel dat in video's jammer genoeg veel minder overtuigend overkomt dan in het echt.



 #iPadPro
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.