geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
In 2022 gaan iCloud-documenten en -gegevens naar iCloud Drive
Zowel iCloud Drive als iCloud-documenten en -gegevens dienen voor het maken van backups van data van apps. Maar waar iCloud Drive voor verreweg de meeste mensen inzichtelijk en begrijpelijk is, is het niet voor iedereen duidelijk wat iCloud-documenten en -gegevens precies doet.

Dat is bij Apple kennelijk ook doorgedrongen, en in een nieuw support-document wordt het einde van iCloud-documenten en -gegevens aangekondigd. En dat gebeurt ruim van tevoren, want de overgang gaat pas plaatsvinden in mei 2022, we hebben dus nog een heel jaar voordat het zover is. Dit alles betekent dat iedereen die iCloud-documenten en -gegevens gebruikt in het komend jaar zal moeten overstappen naar iCloud Drive.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iCloudDriveMacBookAir-iPhone.jpg
In 2022 gaan iCloud-documenten en -gegevens naar iCloud Drive


In datzelfde support-document vind je ook de handleiding hoe je iCloud Drive kan activeren, voor de volledigheid hieronder hetzelfde

Citaat
iCloud Drive configureren

Volg de stappen hieronder om iCloud Drive in te schakelen. U kunt uw bestanden dan openen op apparaten met iOS 8 of hoger, Mac-computers met OS X Yosemite of hoger, pc's met iCloud voor Windows 7 en hoger, en op iCloud.com. Als u een iPhone 4 gebruikt, kunt u iCloud Drive openen op iCloud.com in Safari.

In iOS of iPadOS

  • Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]'.
  • Tik op 'iCloud'.
  • Schakel iCloud Drive in.

U kunt uw bestanden vinden in de Bestanden-app.

In macOS

  • Ga naar het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Apple ID'. Als u macOS Mojave of lager gebruikt, hoeft u niet op 'Apple ID' te klikken.
  • Selecteer 'iCloud'.
  • Log indien nodig in met uw Apple ID.
  • Selecteer 'iCloud Drive'.

U kunt uw bestanden vinden in de Finder onder 'iCloud'.

Op iCloud.com

  • Log in bij iCloud.com.
  • Selecteer Pages, Numbers, Keynote of iCloud Drive.
  • Klik op 'Werk bij naar iCloud Drive'.

U kunt uw bestanden vinden op iCloud.com in iCloud Drive.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Ziegler
Ik begrijp even niet wat hier precies gaat gebeuren.
Ik heb bovenstaande instellingen gecheckt en dat staat bij mij al goed. Het heet nu toch ook iCloud Drive in de Finder? Wat verandert er dan precies?
geplaatst door: Flix
Ik denk dat het gaat het om de 'Bestanden' tap, waarmee je data/files/bestanden per app kun verwerken, in het Finder (of bij ouder macOSen in iTunes) synchronisatie veld.

Zoals hier:
macos-catalina-finder-file-sharing-iphone-xs.jpg In 2022 gaan iCloud-documenten en -gegevens naar iCloud Drive


Lees ook dit Apple Support artikel: https://support.apple.com/HT210598
geplaatst door: Eprom
Ik begrijp even niet wat hier precies gaat gebeuren.
Ik heb bovenstaande instellingen gecheckt en dat staat bij mij al goed. Het heet nu toch ook iCloud Drive in de Finder? Wat verandert er dan precies?
Ik snap het ook niet helemaal.
geplaatst door: boiing
- Gebruik je nu al iCloud Drive? -> Je hoeft niks te doen, alles gaat vanzelf.

- Gebruik je geen iCloud Drive maar wel opslaan in iCloud van documenten van apps die je in het plaatje van Flix ziet: dan moet je iCloud Drive activeren voor mei 2022.

De meeste mensen zullen in de eerste categorie vallen óf helemaal niets met iCloud doen. In beide gevallen hoef je niks te doen. Een kleine groep zal in de tweede categorie vallen die ik hierboven noem. Dat komt omdat die iCloud-documenten & -gegevens functie al bestond voordat iCloud Drive zijn intrede deed. Daarna bestond het jaren naast elkaar en kon je dus iCloud Drive uit hebben staan maar wel apps documenten in iCloud laten opslaan. Dat is niet heel logisch en daarom past Apple dit nu aan. Die oude functie komt dus te vervallen, dat is de verandering.

En om helemaal volledig te zijn: dit staat los van de functie 'Bureaublad & Documenten', die blijft gewoon bestaan en heeft hier geen invloed op.
geplaatst door: RudyE
Dank je Boiing voor de heldere uitleg!
geplaatst door: Jurriaan
is iCloud documenten de voorloper van iCloud Drive? iCloud documenten kennen we nog van voor ios9 is het niet?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: boiing
Klopt, op Wiki is een heleboel geschiedenis daarover te vinden. Eerst (2000) was er MobileMe dat trouwens ook al een 'iDisk' functie had: zelf je bestanden in 'de cloud' zetten. Dat werd in 2011 vervangen door iCloud, alleen het gekke was dat iCloud Drive pas met Yosemite verscheen (2014). Daartussen had je - als ik het me goed herinner - een paar jaar geen echte iDisk-achtige functionaliteit, en dat zijn de jaren dat je documenten dus per app in iCloud kon opslaan. Dat werd alleen door een paar Apple apps ondersteund.