geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Johny Srouji, de man achter de overstap naar Apple Silicon
Als je de afgelopen tijd een van de keynotes van Apple bekeken hebt dan weet je dat Johny Srouji daarin tegenwoordig altijd voorbij komt. Zijn bijdrages zijn vooral voor nerds interessant, waarbij zijn Israelisch-Palestijnse afkomst niet helpt, zijn accent is niet altijd even makkelijk te verstaan.

Waarschijnlijk weten niet veel van ons dat Johny Srouji eerder werkte voor IBM en Intel, met name de laatste werkgever zou hem nu waarschijnlijk erg graag weer willen terughebben. Maar Johny Srouji werkt al sinds 2008 bij Apple. Van 2008 tot 2015 als Vice President of Hardware Technologies, sindsdien in diezelfde rol als Senior Vice President. In die tijd bouwde hij het team van 45 personen uit naar aan paar duizend.



Dat Johny Srouji in 2008 bij Apple kwam werken was logisch, dat was ook het jaar dat P.A. Semi werd overgenomen. Bij dit bedrijf lag de focus vanaf het begin in 2003 op het maken van processors die niet alleen veel rekenkracht konden bieden, maar dat combineerden met een relatief laag stroomverbruik.

Het eerste resultaat na de overname was de A4 processor in de iPhone 4, die in juni 2010  werd uitgebracht. Sindsdien is Apple almaar bezig om de voorsprong op chip-gebied te vergroten, en doet dus inmiddels hetzelfde met de eigen chips, die inmiddels in steeds meer Macs te vinden zijn.



Johny Srouji zelf heeft het volgende geleerd in de afgelopen jaren:

Citaat
What I learned in life: You think through all of the things you can control and then you have to be flexible and adaptive and strong enough to navigate when things don’t go to plan. Covid was one for example.
De beslissing van Apple om eigen chips te maken verwoordt hij al even kort en bondig:

Citaat
If we do this, we can deliver better products?.

That’s the No. 1 question. It’s not about the chip. Apple is not a chip company.
Ondertussen is hij een autoliefhebber die van het product van Duitse bodem houdt, zoals hij zelf zegt: “fast and furious”.

Wil je meer te weten komen over Johny Srouji, dan is dit artikel van The Wall Street Journal een aanrader. Veel meer citaten zal je er niet in vinden, Johny Srouji is een man van weinig woorden, maar nog wel wat meer achtergrond, bijvoorbeeld wat andere mensen over hem te zeggen hebben.



 #AppleSilicon
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Dorkiban
Volgens mij is er een foutje in het (interessante) artikel geslopen. Ik dacht dat het chipbedrijf dat Apple had overgenomen PA Semi heette, de naam PA Remo heb ik nog niet eerder gezien.
geplaatst door: Jakko W
de naam PA Remo heb ik nog niet eerder gezien.
Dat komt omdat je natuurlijk niet aan de grote klok hangt dat hij een geheime huurmoordenaar is.
geplaatst door: Dorkiban
 :sneaky2: :tounge:
geplaatst door: Robert
Geen idee waar dat Remo vandaan kwam (de vreemdste autocorrect die ik ooit gezien heb), maar bij deze gecorrigeerd.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.