geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
macOS Monterey 12.3 update brengt Universal Control en nog veel meer
Universal Control maakt het mogelijk om met één muis en toetsenbord zowel je iPad als je Mac te bedienen. Deze functie kreeg veel aandacht tijdens het WWDC afgelopen jaar, maar bleek moeilijker te implementeren dan gedacht. Daardoor werd het uitgesteld, maar vanaf nu is het toch beschikbaar.

De uitrol ervan gaat nog wel gepaard met een bèta-label, het is dus mogelijk dat het niet altijd werkt zoals het hoort. Maar de eerste reacties zijn in ieder geval lovend, we hebben zelfs het woord ‘magisch’ al voorbij zien komen. Let op, je moet hier natuurlijk niet alleen deze macOS 12.3 update voor installeren, je zal je iPad ook een update naar iPadOS 15.4 moeten geven.



Citaat
macOS 12.3 voegt ‘Universele bediening’ toe, zodat je dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord kunt gebruiken op zowel de Mac als de iPad. Deze versie bevat ook nieuwe emoji’s, dynamische hoofd­tracking voor Muziek en andere functies en probleemoplossingen voor je Mac.

Universele bediening (bèta)

  • Met ‘Universele bediening’ kun je dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord gebruiken op zowel de iPad als de Mac
  • Je kunt tekst typen op de Mac of iPad en je kunt bestanden van de een naar de ander slepen

Ruimtelijke audio

  • Dynamische hoofdtracking is beschikbaar in Muziek in combinatie met ondersteunde AirPods op Mac-computers met de M1-chip
  • Aanpasbare instellingen voor ruimtelijke audio voor ‘Uit’, ‘Vast’ en ‘Hoofdtracking’ zijn nu beschikbaar in het bedieningspaneel in combinatie met ondersteunde AirPods op Mac-computers met de M1-chip

Emoji’s

  • Nieuwe emoji’s, waaronder gezichten, handgebaren en huishoudartikelen, zijn beschikbaar op het emoji-toetsenbord
  • Voor handdruk-emoji’s kun je nu afzonderlijke huidskleuren kiezen voor elke hand

Deze versie bevat ook de volgende verbeteringen voor je Mac:

  • In de Podcasts-app is een filter toegevoegd voor seizoenen, afgespeelde, niet-afgespeelde, bewaarde of gedownloade afleveringen
  • Het vertalen van webpagina’s in Safari biedt nu ondersteuning voor het Italiaans en Chinees (traditioneel)
  • Opdrachten biedt nu ondersteuning voor het toevoegen, verwijderen of raadplegen van tags met Herinneringen
  • Je kunt nu je eigen notities toevoegen aan bewaarde wachtwoorden
  • De nauwkeurigheid van metingen van de batterijcapaciteit is verbeterd

Deze versie bevat ook probleem­oplossingen voor je Mac:

  • Geluid kan vervormd klinken wanneer je video’s bekijkt in de Apple TV-app
  • Sommige foto’s en video’s worden mogelijk verplaatst bij het ordenen van albums in Foto’s

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/kb/HT201222

Voordat je een update van macOS installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versie van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt.

Dat kan je vermijden door een backup te maken waarvan je ook kan opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met  Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.



 #macOS #Update
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Probleemloos geïnstalleerd op mijn MacBook Pro 15 inch uit 2015. Helaas werkt Universal Control niet op deze machine. Hij is te oud voor Apple, maar nog niet voor mij. 😉
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
geplaatst door: nnsa
Probleemloos geïnstalleerd op mijn MacBook Pro 15 inch.
Dat zijn/waren nog eens machines…  :inlove:
geplaatst door: nnsa
Monterey 12.3 update probleemloos geïnstalleerd op de gebruikelijke incompatibiliteiten van 'third party' apps en extensions. Kennelijk wordt er niet getest / geschakeld en zijn wij de beta-testers.
geplaatst door: Vigotje
Ik ben nu bezig met installeren en ik vraag me af of het volgende normaal is. Het gebeurd tot nu toe bij iedere update die ik gedaan heb op op mijn M1 iMac maar toch:
Eerst moet de iMac voor bereiden, dan op herstart klikken, wachtwoord opgeven en weer op herstart klikken. Vervolgens wordt  het scherm zwart, verschijnt een apple logo met laadbalk, na een tijdje wordt het scherm weer even zwart en dan weer logo met laadbalk er onder. Dit gebeurd een paar keer en dan krijg ik een logo met laadbalk en een resterende tijd erbij.

Is het normaal dat tijdens de update het scherm tussendoor zwart wordt? Ik loop voortaan maar weg tijdens het updaten want dat steeds op zwart springen tussendoor werkt op m'n zenuwen op de een of andere manier.

Het zal vast normaal zijn bij deze iMac want het gebeurd bij iedere update. Maar ik vraag me af waarom het dan gebeurd, steeds andere onderdelen updaten of?
geplaatst door: anraadts
Hier alles zonder problemen op een MacBook Pro 2019 (ook een beest van een machine ;) )

@Vigotje: ja, dat is normaal. Voortaan er inderdaad niet bij blijven, of (nog beter) updates doen terwijl je gaat slapen of de deur uit moet. Dan kom je terug en heb je op een magische manier een Mac die plotseling meer kan dan daarvoor!  ;)
geplaatst door: nnsa
Is het normaal dat tijdens de update het scherm tussendoor zwart wordt?
Dit proces verloopt bij mij ook zo, met dit verschil dat ik na het “Voorbereiden” niet op herstarten hoef te klikken en mijn wachtwoord hoef in te voeren. Dat hoeft bij mij pas op het einde van de update.
geplaatst door: boiing
Is het normaal dat tijdens de update het scherm tussendoor zwart wordt?
Het is normaal want het lukt maar je hebt een punt: het verloopt anders dan anders. Ik heb volgens mij 4 keer een zwart scherm gehad en weer opnieuw een lopend balkje. Ook het 'voorbereiden' terwijl je nog in macOS zit was in vroegere versies niet, dan was het alleen downloaden en meteen herstarten naar het zwarte scherm.

Een complexere update dan anders blijkbaar, met wellicht nog een firmware update erbij en daardoor extra herstarts. Maar het is verder probleemloos verlopen dus mocht je nog moeten updaten: laat 'm lekker met rust en ga even iets anders doen.
geplaatst door: Feek
De zwarte schermen tussendoor tijdens de installaties zijn er al minstens sinds Big Sur.
geplaatst door: nnsa
Een complexere update dan anders blijkbaar, met wellicht nog een firmware update erbij en daardoor extra herstarts. Maar het is verder probleemloos verlopen dus mocht je nog moeten updaten: laat 'm lekker met rust en ga even iets anders doen.
@Boiing: bedankt voor de extra uitleg van het update-proces. Ik had meer de methode @Anraadts gevolgd: toen we terug kwamen van een visite stond het inlogscherm weer netjes voor… Met daarna tig schermen met meldingen van incompatible extenties… Van de Dropbox waarschuwingen bij de vorige update niets gemerkt: werkt nog gewoon zoals voorheen. Zal al wel met een update zijn verholpen. De extenties die ik opnieuw in AppleMail moest installeren waren vanuit DevonThink en BusyContacts. Aan een aantal plug-ins voor PopUp menu wordt nog gewerkt (maar zijn weinig door mij gebruikt). Samengevat lijkt alles nog goed te werken. Dat is wel eens anders geweest…
geplaatst door: boiing
De zwarte schermen tussendoor tijdens de installaties zijn er al minstens sinds Big Sur.
Maar niet altijd zo vaak opnieuw dat balkje :wink:. Maakt niet uit, als 't verder probleemloos werkt is het niet zo relevant..
geplaatst door: Vigotje
Ik laat mijn mac volgende keer maar updaten als ik weg ben of slaap. Normaal doe ik dat nooit voor het geval dat er iets mis gaat maar dit is ook niks. Fijn om te horen dat het normaal is.
geplaatst door: MacFrankie
Het zal vast normaal zijn bij deze iMac want het gebeurd bij iedere update. Maar ik vraag me af waarom het dan gebeurd, steeds andere onderdelen updaten of?
Het is normaal sinds Big Sur. Deze macOS versie staat op een read only partitie. Dat maakt het bestand tegen aanvallen door kwaadwillenden.

De read only boot partitie kan alleen met de sleutel van Apple worden aangepast. Maar wil je het aanpassen, dan kan je er niet vanaf opstarten. Er wordt even een tijdelijke opstartschijf gemaakt, die alleen nodig is om de uiteindelijke partitie te kunnen aanpassen. Feitelijk wordt er een paar keer herstart.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Vigotje
Dat Universal Control is echt handig. Weet alleen nog niet of ik het vaak ga gebruiken want ik heb niet echt iets waarbij ik denk van goh een tweede scherm zou handig zijn op dit moment.