Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
28 september 2023 - 21:29   
geplaatst door: Night (Moderator)
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/UytDenOudenDoosch.jpg
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel, maar soms blikken we ook vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om eens een blik in de geschiedenis te werpen.

Dus, in deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de Apple’s eerste handheld, de Apple Newton.




➜ Uyt Den Ouden Doosch is voor sommigen onder ons een feest der herkenning. Ze zijn eerder gepubliceerd op OneMoreThing. Maar niet iedere MacFreak bezoeker is/was daarmee bekend, dus hier een herhaling.


Ruim 30 jaar geleden (!) geleden, in 1993, bracht Apple de Newton uit. Het was de eerste poging van het bedrijf om een handheld te maken. De Newton was zijn tijd ver vooruit. Het was voor het eerst dat een apparaat, waarmee je eindelijk computertaken kon uitvoeren, gewoon in je broekzak paste.

Daarnaast had je beschikking over handschriftherkenning, iets waar Apple hoog op inzette. De Apple Newton was door problemen met de handschriftherkenning echter geen lang leven beschoren en heeft slechts vijf jaar bestaan.

Apple Newton, de eerste echte zakcomputer van Apple

Ontwikkelaar Michael Tchao pitchte het idee voor de zakcomputer begin 1991 aan John Sculley, Apple’s vroegere CEO. Onder zijn leiding kwam het idee tot leven. De term tablet kenden we bij het verschijnen van de Newton nog niet. Sculley bedacht de benaming Personal Digital Assistant ofwel PDA. Die term was wel een blijvertje en is later bij diverse andere handhelds van andere merken gebruikt.

Tweeënhalf jaar nadat Sculley met het idee voor de PDA aan de slag ging, verscheen het eerste model. Dit was de MessagePad. De functies van de eerste modellen waren vrij simpel. Je kon er via de meegeleverde stylus notities mee maken, je kalender bijhouden en contacten opslaan.

De MessagePad beschikte zelfs over een primitieve vorm van handschrift-herkenning. De grootste uitdaging voor het ontwikkelteam was echter het formaat. John Sculley wilde perse dat het apparaat in zijn zak zou passen. In die tijd was het voor Apple nog een hele klus om op maat gemaakte componenten te laten maken. De ontwikkelaars wilden eerst stiekem grotere zakken op de kleding van Sculley naaien, maar uiteindelijk lukte het ze toch om alle onderdelen in het kleine formaat te krijgen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Handschriftherkenning-Apple-Newton.jpg
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton

Handschriftherkenning was het grootste euvel aan de Apple Newton (klik/tap voor groter)

Handschift-herkenning bleek het grootste euvel

De Newton beschikte over een seriële poort en een infraroodpoort. Er zat een PCMCIA-uitbreidingsslot in de apparaten (in de Newton 2000 en 2100 waren er zelfs twee), waardoor een netwerkverbinding mogelijk was. Met de Newton kon je een telefoonnummer bellen via de luidspreker. Met externe insteekkaarten was zelfs een fax- en e-mailfunctie beschikbaar.

De meest prominente functie van de Newton is echter ook tegelijk de functie waardoor de Apple Newton het niet heeft gered: handschrift-herkenning. Dit was uniek op computers en stond bij de eerste modellen nog steeds in de kinderschoenen. De functie was in die tijd ook behoorlijk geavanceerd. Het besturingssysteem kon voorspellen welk woord de gebruiker wilde schrijven en je kon er gewoon je eigen handschrift voor gebruiken.

Helaas werkte de handschrift-herkenning vanaf het begin niet goed. Vaak genoeg toverde de PDA heel andere woorden op het scherm dan de gebruiker schreef. Het bezorgde Apple zelfs een ‘rare teksten’-imago. Iets, waar het bedrijf de komende tijd niet meer vanaf zou komen. Maar ook op commercieel vlak was de Newton niet erg succesvol. Toen Steve Jobs in 1997 bij Apple terugkeerde trok hij dan ook al snel de stekker uit het project.

Desondanks heeft de Newton veel andere computermakers geïnspireerd tot het maken van handheld computers en werd de naam PDA een breed geaccepteerde term. Het apparaat stond aan de wieg van de iPhone en iPad, die echter pas tientallen jaren later verschenen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Newton-MessagePad-2100.jpeg
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton

De Newton MessagePad 2100 (klik/tap voor groter)

Apple Newton modellen

In de vijf jaar dat Apple de Newton maakte, zijn er zo’n acht modellen uitgebracht. De meeste daarvan verschillen weinig qua specificaties. Latere modellen kregen voornamelijk meer geheugen en een groter display. Een van de laatste modellen, de MessagePad 130, had als eerste een scherm met achtergrondverlichting. Het assortiment had ook een ietwat vreemde eend in de bijt. De Newton eMate 300 werd in de markt gezet als goedkope laptop en was een stuk minder compact dan de andere modellen.

Overzicht van verschenen Newton modellen

  • MessagePad (ook bekend als Original MessagePad of OMP)
  • Newton 100 (gelijk aan OMP)
  • Newton 110
  • Newton 120
  • Newton 130
  • Newton eMate
  • Newton 2000
  • Newton 2100
  • Newton OS
Net als de huidige iPhones en iPads hadden de Newton-modellen een eigen besturingssysteem, Newton OS. Die naam is dan ook een passende voorloper van het huidige rijtje van macOS, iOS, watchOS. Apple ontwikkelde ook een tool om software voor de Newton te ontwikkelen, genaamd NewtonScript. Aanvankelijk moest hier een forse prijs voor worden betaald ($1000) maar werd later gratis verkrijgbaar. Ondanks de prijs is er veel software voor het platform ontwikkeld.

De Newton werd een lachertje

De bekende striptekenaar Garry Trudeau maakte in 1993 in een een serie strips met de Newton in de hoofdrol. Een week lang werd de spot gedreven met de gekke handschriftherkenning-woorden die het apparaat produceerde. In één strip wil het hoofdpersonage Michael Doonesbury de woorden Catching on schrijven.

De Newton toverde echte egg freckles (ei met sproeten) op het scherm. Deze gekke bijnaam achtervolgde het apparaat nog jaren. Het werd zelfs door een Apple-ontwikkelaar als een ‘Easter Egg’ verwerkt in Newton OS 2.0.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/egg-freckles.gif
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton

De Newton werd bespot in een serie strips. De term ‘Egg freckels’ bleef wel hangen (klik/tap voor groter)

In de loop der jaren werd de handschriftherkenning steeds beter, maar Apple is niet meer van het ‘rare teksten’-imago af gekomen. Het bedrijf heeft zich al bijna 25 jaar niet aan aan ingebouwde handschriftherkenning gewaagd. Zelfs nu, met de komst van de iPad Pro met stylus, is de herkenning van handgeschreven teksten vooral het terrein van apps van andere ontwikkelaars.

🎦 Bekijk ook dit YouTube filmpje over de Newton eens:



Wil je nog meer lezen en zien over de Newton, in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak kom je dan aan je trekken.



 #Newton #UytDenOudenDoosch
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
28 september 2023 - 22:03    reactie #1
geplaatst door: nnsa
Leuk artikel 👍
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
28 september 2023 - 23:32    reactie #2
geplaatst door: orange
Ik had het eerste model (de enige echte, want die opvolger is spuuglelijk).

Voor de handschriftherkenning was er een app waarbij je je handschrift aanpaste aan de Newton, zodat de herkenning een heel stuk beter werd. Maar dat kwam er wel op neer dat je een beetje opnieuw moest leren schrijven. ;)
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
29 september 2023 - 09:16    reactie #3
geplaatst door: anraadts
Heb die app ook nog ooit gebruikt, maar kan me niet meer herinneren hoe die heette. Volgens mij werd die daarna ook gebruikt op de Palm Pilot.

Maar de handschriftherkenning op de Newton 2000 en 2100 was oneindig veel beter dan op de modellen tot en met de 130. Doordat de Newton toen veel krachtiger werd groeide die ook wel een stuk, en werd inderdaad nooit meer zo mooi als die allereerste.

Was die allereerste Newton trouwens een ontwerp van Jony Ive?
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
29 september 2023 - 10:21    reactie #5
geplaatst door: SmurfGTL
De Newton was voor mijn tijd, maar ik heb zelf nog wel met een PDA rondgelopen. Leuk speelgoed destijds, ik gebruikte het ook voor met machines te verbinden om zo de status te controleren.

Als ik er nu op terug kijk bedenk je vooral hoe weinig die dingen konden en dat er vaak maar weinig meerwaarde was tegenover een papieren zakagenda. Dat laatste had ik overigens tot 2014 denk ik steeds op zak.
iMac late 2017 - 21,5" - i5 iMac late 2013 - 21,5" - i5  iPhone SE 2016  iPhone 13 mini  iPad Air 3 WiFi  iPod nano 7  en nog wat Windows en Android dingen.
Uyt den ouden doosch: De Apple Newton
1 oktober 2023 - 19:16    reactie #6
geplaatst door: Robert
Heb die app ook nog ooit gebruikt, maar kan me niet meer herinneren hoe die heette. Volgens mij werd die daarna ook gebruikt op de Palm Pilot.
Klopt, en dat heette Graffiti:

https://en.wikipedia.org/wiki/Graffiti_(Palm_OS)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.