geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap
Ook van de nieuwe versie van macOS kregen we natuurlijk een preview tijdens de keynote, waarbij vooral één ding opviel. Sinds de overstap van Mac OS 9 naar Mac OS X (het latere macOS) hebben we altijd na de 10 doorgeteld. macOS 10.15 Catalina blijkt nu de laatste versie waarbij dat het geval was.

Want de nieuwe versie heeft als versienummer 11.0 en het lijkt er dus op dat we in het nieuwe decennium vanaf dit nummer door zullen gaan tellen. Als dit klopt dan zullen we dus volgend jaar waarschijnlijk versie 11.1 tegemoet kunnen zien. De naam Big Sur komt trouwens van een laaggebergte direct aan de kust van de Stille Oceaan ten zuiden van San Francisco, al jaren een toeristische trekpleister. De hoogste piek van het gebied is Cone Peak met een hoogte 1571 meter. Ook voor versie 11 blijft Apple dus nog steeds namen van bekende locaties in Californië gebruiken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS11.0BigSur.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap


Het design van Big Sur wordt aan de ene kant nog verder uitgekleed en strakker, en doet vaak aan iPadOS denken. Tegelijkertijd zijn bijvoorbeeld alle icoontjes van de programma’s vernieuwd, en hebben die juist meer diepte gekregen. De inspiratie van iPadOS zien we ook terug in het nieuwe bedieningspaneel en de extra opties in de berichtgeving.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArtmacOS-BigSurNotificationCenteControlCenterIcons.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap


Bij Safari zullen in eerste instantie vooral de nieuwe dingen in het uiterlijk opvallen, zoals de mogelijkheid om in de achtergrond van het startscherm een eigen foto te plaatsen. En de tabs laten nu niet alleen standaard favicons zien, als je de muis erboven laat staan krijg je een voorvertoning van de inhoud te zien. Hieronder van allebei een voorbeeld.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-BigSurCustomizedSafariStartpage.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-BigSurSafari-ImprovedTabs.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap


Maar dat is nog lang niet alles. Safari zorgt ervoor dat je nog beter kan zien of een website data van jou verzamelt, en als dat gebeurt door welke partijen dat is, terwijl Safari ze voor je blokkeert (als je dat wilt).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-BigSurSafariPrivacyreport.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap


Meer informatie vind je in Apple’s persbericht over Big Sur, en dat is hier te vinden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS11BigSurOverview.jpg
macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap


Op welke Macs kan Big Sur draaien

Eén van de belangrijkste vragen met een nieuwe versie van een besturingssysteem is altijd op welke modellen dat kan draaien, voor macOS 11.0 Big Sur zijn dat de volgende:

  • MacBook: 2015 en later
  • MacBook Air: 2013 en later
  • MacBook Pro: Late 2013 en later
  • iMac: 2014 en later
  • iMac Pro: 2017 en later
  • Mac mini: 2014 en later
  • Mac Pro: 2013 en later



 #macOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Kapotlood
Het lijkt wel iets 'snoeperiger' te worden weer, een beetje zoals de eerdere versies van OS X, maar ik moet zeggen dat ik er wel warm van wordt eigenlijk. Eindelijk een flinke stap naar meer gestroomlijnd design nadat skeuomorphic design was losgelaten (Mail icoon e.d. waren nog altijd skeuomorphic ten slotte), en zo te zien ook eindelijk weer écht iets nieuws waar je lekker een paar dagen mee kunt spelen om 't te leren kennen. Ik hou er wel van :-D
geplaatst door: Mac OS X
ik dacht al toen ik het zag gaan we terug naar OS X El Capitan
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: Kapotlood
Ja hè, ik ook! Maar toen begreep ik de keuze wel, want 't was nieuw en moest in het oog springen. Misschien voor 'n professional minder interessant, maar op zich zag ik de logica wel. En na een aantal jaren van marginale (persoonlijke mening overigen) veranderingen, heb ik bij Big Sur wel 't idee dat er echt veel vernieuwing in zit... zowel het schilletje als onderhuids :)
geplaatst door: Mac OS X
@Kapotlood iDD
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: doctor_apple
Ben weer eens onder de indruk van de ideeen. Alleen vind ik het bedieningspaneel te veel "iPad" en te weinig "Notebook/Desktop" aanzien. Zeker gelet op het verschil in interactie (muis, trackpad versus vinger). Dat vond ik juist een tijd lang bij Windows zo achtelijk: veel te grote knoppen waardoor je extra moest scrollen.

Maar goed, over het algemeen gloort er weer hoop voor de toekomst  :smile: ...

Universeel OS met verschillende gezichten. Ben alleen erg benieuwd of ook "Pro" toegang tot het OS blijft bestaan en in hoeverre het nieuwe OS dicht(er) gaat zitten dan het huidige macOS. Daarmee doel ik op terminal, CLI-opdrachten, maken van scripts en aanpassingen op laag niveau. Niet voor iedereen, maar wel wat (in mijn ogen) nodig voor en een beter begrip van het besturingssysteem alsmede voor bepaalde specialistische toepassingen.
geplaatst door: kebdarge
misschien lees ik er overheen, maar wanneer kunnen we al die OS-updates verwachten...?
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Is al bekend of deze versie AppleScript nog ondersteunt?
geplaatst door: fred44nl
misschien lees ik er overheen, maar wanneer kunnen we al die OS-updates verwachten...?
herfst 2020
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
geplaatst door: boiing
Is al bekend of deze versie AppleScript nog ondersteunt?
In de macOS Big Sur beta zit gewoon Applescript, dus geen reden om aan te nemen dat het verdwijnt.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

@boiing, ok, duidelijk. Bedankt.
geplaatst door: Timotheus
Totaal onbelangrijk, maar het lijkt me niet zeker dat we volgend jaar macOS 11.1 tegemoet kunnen zien, zoals hierboven wordt verondersteld.

Het kan ook heel goed zijn dat de updates van Big Sur 11.1, 11.2 etc. zullen worden genoemd, en dat het OS van volgend jaar als macOS 12 zal worden aangeduid.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: GeorgeM
Of dat alleen het Apple Development Platform op versie 11.0 staat, en dat macOS straks 'gewoon' naar versie 10.16 gaat.
geplaatst door: boiing
Alles kan al verwacht ik dat laatste niet.

"Adding further fuel to the discussion fire, at the State of the Platform presentation after the keynote, Apple engineers explicitly referred to MacOS Big Sur as "macOS 11." (bron)


Trouwens, los van die 'nummertjes':

Ik ben benieuwd hoe groot het 'UI redesign' in Big Sur zal zijn. Als ik er even een plaatje van 'Big Sur' - Californië op nasla dan is het net ff anders, maar meer ook niet :smile:.
Eerlijk gezegd vind ik dat na de Keynote nog steeds :wink:. Ik heb er even mee gespeeld en samen met wat ik er over lees valt het wel mee met die veranderingen onder de motorkap. Het ziet er fris en modern uit, mooi zelfs. De veranderingen en verbeteringen zijn echter vooral visueel. De hoeken zijn rond, de icoontjes minder plat, er zit weer meer kleur in de interface en Safari is verbeterd.

Maar verder..? Ik zie geen schokkende veranderingen. Geen woord over stabiliteit, efficiëntere code, herschreven apps (Mail? Finder?), een Time Machine overhaul of échte user-interface verbeteringen waardoor je zaken beter, makkelijker of sneller kunt doen. Zeker na alle kleine en grotere Catalina problemen had ik op dit vlak iets meer verwacht. In ieder geval gehoopt.

Het zal wel bewaard worden voor Big Sur Snow of Big Sur Mountain :tounge:.

geplaatst door: Feek
Opstart chime is back :)

Ik dacht hem al te horen tijdens de keynote....
geplaatst door: boiing
Inderdaad, de boiing is back :biggrin:. Kon al eerder, maar nu weer officieel.

Ik heb er gisteren nog een uurtje mee gespeeld, het voelt allemaal erg prettig. Volkomen subjectief natuurlijk maar Big Sur werkt vlot en soepel. Apps lijken wat sneller te starten, grafisch ziet het er gelikt uit. 'Foto's' voelt vlot en Safari is écht merkbaar sneller geworden. Dit zegt natuurlijk weinig over 'onder de motorkap', de stabiliteit en de bugs. De transparante menubalk en de afgeronde hoeken vind ik persoonlijk de mooiste verandering. De dock icons zijn nu allemaal vierkant met afgeronde hoekjes zoals in iOS: ook mooi. Consistent in design (3D) zijn ze zeker niet (zie hier), dat is nou weer jammer maar wie weet verandert dat nog. Verder zit alles op dezelfde plek en is er weinig 'anders'.

Dat zijn leuke details, belangrijker is of het probleemloos draait en geen tweede Catalina wordt.
geplaatst door: gPod
Dat het "macOS 11" wordt is in ieder geval wel erg duidelijk als je deze recap hebt bekeken: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2020/10691/
g i d e on
geplaatst door: PS-MacGek
Opstart chime is back :)
Ik heb Big Sur op een externe ssd geïnstalleerd.
Leuke bijkomstigheid is dat als ik nu weer opstart van mijn interne ssd met Catalina (Mac mini 2018), de boing nog steeds aanwezig is.  :woot:
MacBook Pro Retina 16" M3 Pro (2024), MacBook Pro Retina 16" Intel (2019), Mac mini (2018), Mac mini (2012), iPad Pro 11" M1, iPhone 11.
Avatar made by Dale Humphries
geplaatst door: boiing
Klopt, want het is een NVRAM instelling die behouden blijft :thumbs-up:.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Jony Ive is nog maar kort weg of een deel van alle versimpelingen in ontwerp welke onder zijn leiding zijn doorgevoerd worden ongedaan gemaakt. Was men daar achteraf dan toch niet zo heel erg mee verguld? Voordat je het weer hebben we weer die regenboog Apple terug:
apple-logo-rob-janoff-01.jpg macOS 11.0 Big Sur: veel nieuw design, maar ook onder de motorkap
geplaatst door: Mac OS X
@peerzwart we gaan terug in tijd bij Apple

mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: GeorgeM
Ze gaan natuurlijk niet eindeloos vasthouden aan dat helemaal platte ontwerp, dingen evolueren nu eenmaal.

Daarbij zou het ook met toekomstplannen van Apple te maken kunnen hebben, denk bijvoorbeeld aan AR of VR...