geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn
Later vandaag komt macOS 12 Monterey uit. Hier op MacFreak raden we meteen upgraden naar een compleet nieuw besturingssysteem altijd alleen maar aan als je een goede backup hebt. Liefst een backup waarvan je kan opstarten, bij problemen kan je dan nog relatief makkelijk terug.

Mocht je al upgraden en een Mac hebben met Intel processor, waarschijnlijk geldt dat nog voor de meesten van ons, dan zal niet alles wat Apple hierin heeft ingebouwd gaan werken. Om mogelijke tegenvallers te voorkomen vind je hieronder welke nieuwe functies met een Intel processor zullen ontbreken. Als je Apple’s eigen pagina over Monterey goed leest kan je die zelf ook ontdekken, maar dan moet je de kleine lettertjes allemaal wel heel goed lezen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyAppleMapsInteractiveGlobe.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Interactieve globe en meer details in de Kaarten-app

Nieuw in de Kaarten-app is de interactieve globe. Apple zelf schrijft hierover “Ontdek de schoonheid van de natuur met een informatieve en interactieve wereldbol. Verken gebergtes, woestijnen, bossen, oceanen en meer aan de hand van nieuwe, uitgebreide details.” Leuk, maar dit werkt alleen maar met Macs met een M1 chip.

Datzelfde geldt ook voor de extra 3D details in de Kaarten-app, die op een M1 Mac ook in zowel lichte als donkere modus te bekijken zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyAppleMapsMoreDetails.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn


Portretmodus in FaceTime

We kennen de portretmodus al sinds de iPhone X, op de support-pagina daarvan kan je (onderaan) zien op welke modellen die te gebruiken is. Met Monterey kan je deze modus ook gebruiken tijdens het FaceTime videobellen, maar op een Intel Mac zal je vergeefs naar die optie zoeken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyFaceTimePortraitMode.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn


Dicteren op het device zelf

Tot nu had je voor dicteren van tekst altijd een internet-connectie nodig, met Monterey op een M1 Mac is dat verleden tijd. Dat betekent meer privacy, maar op een Intel Mac wordt de vertaling naar tekst nog steeds op Apple’s servers gedaan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyDicterenTekst.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn


Meer talen waarin Siri tekst kan voorlezen

In Monterey heeft Siri er weer meer talen bijgekregen waarin voor blinden en slechtzienden tekst op het scherm voorgelezen kan worden. Dat zijn onder andere Deens, Fins Noors en Zweeds. Waarom deze talen alleen voor M1 Macs beschikbaar zijn is niet bekend, mogelijk gebruiken ze bij Apple nu een andere manier om deze functie te implementeren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SiriTextToSpeech.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn


Object Capture

Met Object Capture wordt het veel makkelijker om een echt voorwerp om te zetten in een foto-realistisch 3D model. Met iOS 15 of macOPS 12 Monterey hoef je alleen nog maar een serie foto’s of een video van alle kanten te maken, het besturingssysteem kan daar dan een 3D model van maken. Dit kan bijvoorbeeld met de app Photocatch. Maar je raadt het al, dit werkt alleen op M1 Macs.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PhotoCaptureMacBookPro16.jpg
Nieuwe dingen in Monterey die niet op Intel-Macs beschikbaar zullen zijn




 #Monterey #macOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: doctor_apple
Wel te verwachten natuurlijk, maar van een aantal zaken redelijk flauw ...

Voorbeeld: Photocatch-technologie (lees: het maken van een 3D model aan de hand van een foto: mijn Samsung Note 9 kon dit al jaren terug op een aanmerkelijk zwakkere processor, dus om hiervoor een Apple M(X) processor verplicht voor te stellen) ...

De portrait-modus tijdens facetime ...  :blink: ... enkel op Apple M(X)-processors?

En dan de 3D modellen ... Natuurlijk, ontegenzeggelijk zal het op een M(X)-processor perfect draaien, maar dat wil niet zeggen dat het niet heel behoorlijk of aardig kan draaien op een Intel processor.

Maar goed, soms is er dus een zekere marketing-drive nodig (klaarblijkelijk) ...

De M(X)-processor zijn natuurlijk kleine monstertjes van processors, maar dat wil niet zeggen dat een Intel processor nu opeens niets meer zou kunnen.  :sigh:
geplaatst door: Ziegler
Ik ben hem nu aan het installeren op mijn MacBook air. Vóórdat de VS wakker is dit keer . . . .
geplaatst door: orange
Ja, het 'Apple ondersteunt devices héél lang' komt wel met een serieuze kanttekening.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
geplaatst door: Ziegler
En die serieuze kanttekening is?
geplaatst door: aperitivo
What are the system requirements for PhotoCatch?
You must be running the macOS 12 Monterey Beta and have either:
An Apple Silicon Mac OR
An Intel Mac with 16GB of RAM and an AMD GPU with 4GB of VRAM
geplaatst door: RW076
Zeer flauw, en zo onnodig. De meeste mensen hebben een Intel Mac, die gaan echt niet opeens allemaal een M1 kopen omdat Apple deze futures niet wil converteren naar een Intel CPU.

Met andere woorden, dit zegt meer over Apple dan dat het voor goodwill gaat zorgen.

Als ik of een van mijn gezinsleden een (nieuwe) computer nodig heeft, wordt het zonder nadenken een Apple Computer, en dat al minstens 20 jaar lang.
Door dit soort geintjes neemt mijn respect voor het bedrijf uit Cupertino echt af.

Onnodig.
Doe mij maar een iPhone Mini aub.
geplaatst door: boiing
En zo worden er weer makkelijk conclusies getrokken en Apple beschuldigd van 'dat doen ze alleen maar om nieuwe machines te verkopen'.

Citaat
As we’ve seen, most of these features rely on hardware that’s exclusive to Apple’s M1 chips, which is why many of them are also available on the iPad and iPhone. If you’re still using a new Intel Mac, this is probably annoying. On the other hand, nobody expects Apple to hold back on exploiting its own custom-designed hardware to do things that old Intel chips cannot. (bron)

Goh.. Zou dat misschien ook de reden kunnen zijn? En dat die features nog verder ontwikkeld en uitgebreid gaan worden? En dat Apple het niet of kwalitatief niet goed genoeg vindt werken op Intel processors, zeker in de toekomst niet? Nee vast niet. Het is een bewuste keuze om de consument te dwingen nieuwe hardware te kopen! Geldwolven zijn het! Boeh!

Ik word af en toe wel moe van dit (typisch Nederlandse) gezeur over Apple. Niet als het terecht is uiteraard, en fouten maken ze ook. Maar dit is borrelpraat.

De meeste mensen hebben een Intel Mac, die gaan echt niet opeens allemaal een M1 kopen omdat Apple deze futures niet wil converteren naar een Intel CPU.
Precies, je zegt het zelf al! Als jij dat kunt bedenken zal Apple dat zéker hebben gedaan. Waarmee je meteen het bewijs levert dat je redenering niet klopt.
geplaatst door: RW076
Beste boing, ik vind uw bijdrage altijd leuk om te lezen. Maar ik beschuldig u deze toch echt wel van enige naïviteit.

De er mee wat u wil, ik zal uw reacties er niet perse minder door gaan waarderen.
Doe mij maar een iPhone Mini aub.
geplaatst door: boiing
Maar ik beschuldig u deze toch echt wel van enige naïviteit. De er mee wat u wil, ik zal uw reacties er niet perse minder door gaan waarderen.
Dat mag, en gelukkig :thumbs-up:. Even goede virtuele vrienden RW076 :shakehands:!
geplaatst door: GeorgeM
De M(X)-processor zijn natuurlijk kleine monstertjes van processors, maar dat wil niet zeggen dat een Intel processor nu opeens niets meer zou kunnen.  :sigh:
Klopt, maar de Intel-processors zullen er steeds meer moeite mee krijgen (want de kans dat zulke functies verder uitgebreid gaan worden is groot), gebruikers gaan klagen over trage Macs met blazende ventilatoren etc. etc.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra investering in menskracht die er nodig is om deze functies ook voor Intel beschikbaar te maken.

Apple heeft het vizier altijd op de toekomst gericht gehad, als ik naar het succes van het bedrijf kijk lijkt dat me een juiste keuze.
geplaatst door: puk1980
Mijn 2cts. Jullie hebben allebei, boiing en RW076, in zekere zin gelijk.

Boiing citeert/legt uit dat sommige nieuwe features afhankelijk zijn van de nieuwe Ax/M1 hardware-blokken, en dat het dus logisch is dat die features niet (direct, automatisch, voor niks) beschikbaar zijn op systemen met oudere hardware.

Ja voor veel van dit soort "goodies" geldt dat ze óók op die oudere hardware te implementeren zijn, dmv software emulatie van het missende hardware-blokje etc. Maar zoiets kost geld, tijd en mensen. Het is niet vanzelfsprekend dat Apple er voor kiest daar hun geld aan te besteden.

Aan de andere kant kan dit natuurlijk leuk door Apple gebruikt worden als "unique selling point" van de nieuwe hardware, om mensen, als ze voor de keuze staan om een nieuwe snelle Mac te kiezen, een extra motivatie te geven om voor een M1 exemplaar te gaan. Dat kun je "geldwolven"-gedrag noemen, maar zo werkt onze hele economie natuurlijk al sinds jaar en dag.
geplaatst door: Flix
Volgens mij kunnen we hier een heel rijtje van Apple producten aanleggen, die allemaal zogenaamd bewust zijn gemaakt/aangepast/whatever, om mensen over te halen om een nieuwer stuk hardware te kopen. Ik hoor dit al zolang er Mac fora bestaan.
Vraag is dus of je bij de 'wakkeren' (RW076) of de 'naïevelingen' (boiing) hoort in wat je hiervan gelooft.

Ik geloof er geen reet van, dat dat strategie zou zijn. Ik geloof wel dat ze denken: 'als je dit nou echt in één keer zo ongekend belangrijk vind, koop je toch een M1 Mac, want we gaan niet alles backward doen'.
geplaatst door: puk1980
... want we gaan niet alles backward doen'.

"Investeren in het verleden", noemen ze dat. :wink:
geplaatst door: A Henket
Ach ja. Microsoft Office is ook niet feature complete op de Mac tov PC. Ik vermoed daar veel meer een keuze-element in dan hier waar sommige hardware meer kan dan andere. Zolang het niet om essentiële dingen gaat en dat lees ik hier dan is dat gewoon zo.