geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch5Hartslag-icoon.jpg
Onderzoekers kunnen hartfalen detecteren met Apple Watch
Dat de hartmetingen van een Apple Watch erg betrouwbaar zijn is al vaker aangetoond, maar de onderzoekers van de Mayo Clinic in de VS zijn een grote stap verder gegaan. Een door hen ontwikkeld algoritme kan samen met een Apple Watch meten of er sprake is van hartfalen.

Bij hartfalen pompt het hart minder bloed rond dan normaal. Dit komt bijvoorbeeld doordat het hart minder goed kan persen, of omdat het zich minder goed met bloed vult. Het resultaat is dat het lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt, waardoor kortademigheid kan ontstaan, je extra vermoeid kan zijn of vocht kan vasthouden.


Tot negen procent van de mensen boven de zestig heeft hier last van, dat is tussen de twee en drie procent van de wereldbevolking in zijn totaal.

Net zoals atriumfibrillatie (of boezem-fibrillatie), dat een Apple Watch al kan detecteren sinds de Apple Watch 4 eind 2018 uitkwam, wordt hartfalen vaak niet ontdekt omdat er in veel gevallen geen symptomen merkbaar zijn. Zijn er wel symptomen, dan gaat het vaak om hartkloppingen en ademtekort.

Het is erg bijzonder dat het gelukt is om dit met een algoritme en een Apple Watch te detecteren, normaal gesproken is er voor deze diagnose een echocardiogram, een CT scan of een MRI nodig.

Herken je symptomen die hierboven genoemd worden, op deze pagina kan je meer lezen over de verminderde pompwerking van het hart, wat dus ook hartfalen genoemd wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Hartslag.jpg
Onderzoekers kunnen hartfalen detecteren met Apple Watch


De studie van de Mayo Clinic bestond onder andere uit 125.610 ECG’s die over een periode van zes maanden in 46 staten en 11 landen afgenomen werden. Iedereen diende meerdere ECG’s in, waarvan de beste gebruikt werden voor het algoritme.

Citaat
Approximately 420 patients had a watch ECG recorded within 30 days of a clinically ordered echocardiogram, or ultrasound of the heart, a standard test to measure pump strength. We took advantage of those data to see whether we could identify a weak heart pump with AI analysis of the watch ECG. While our data are early, the test had an area under the curve of 0.88, meaning it is as good as or slightly better than a medical treadmill test. AI analysis of the watch ECG is a powerful test to identify a weak heart pump.


 #AppleWatch
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: MacFrankie
Mooi dat dit kan!

Ik ben zeer blij dat de Apple Watch een "activity monitor" en "health monitor" is geworden, en niet (alleen) een mode-object, wat het idee van Jony Ive scheen te zijn.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Jurriaan
Als ik het goed begrijp is er voor deze studie ene app gemaakt met de gebruikte algoritme ritmes?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: Robert
@Jurriaan: klopt.

Het is natuurlijk te hopen dat dit algoritme in de toekomst voor iedereen beschikbaar komt, en dat er geen aparte app meer voor gebruikt hoeft te worden.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.