geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Finder-BigSur-icoon.jpg
Tip: breng de ‘venstertitelsymbolen’ eenvoudig weer terug
Bij Apple zijn ze almaar bezig alles wat als overbodig gezien wordt in de besturingssystemen te verwijderen. Maar soms wordt daarbij voor sommige mensen het kind met het badwater weggegooid, dan verdwijnt plotseling iets waar je aan gehecht was.

Sinds macOS 11 Big Sur geldt dit voor de venstertitelsymbolen (proxy icons), het kleine icoontje van de folder waarin je je bevindt in de Finder bovenaan ieder venster. Als je de cursor op de titel van een venster laat staan verschijnt dat icoontje wel, maar je moet dan even wachten. Die wachttijd kan je verkorten met een Terminal-commando (onderaan dit artikel). Maar als je de meest recente versie van macOS 12 Monterey hebt op je Mac hebt vind je in Systeemvoorkeuren → Toegankelijkheid → Beeldscherm de mogelijkheid om deze optie weer definitief aan te zetten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TipProxyIconsMonterey.jpg
Tip: breng de ‘venstertitelsymbolen’ eenvoudig weer terug

klik op de afbeelding voor een grotere versie

Of je deze icoontjes nu wel of niet zichtbaar hebt, in alle gevallen kan je nog steeds op de titel van ieder Finder-venster klikken met de Command-toets ingedrukt om te zien waar een folder zich op je harde schijf of SSD bevindt.

Terminal

Heb je liever het icoontje niet zichtbaar maar wil je de wachttijd wel verkorten, dat kan met het volgende Terminal-commando.

defaults write -g NSToolbarTitleViewRolloverDelay -float 0



 #Tip
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Sjakelien
Hoera! Dank, dank, dank!
geplaatst door: Jakko W
als je de meest recente versie van macOS 12 Monterey hebt op je Mac hebt
Ook bij net wat oudere versies. Ik heb 12.2 (die update naar 12.3 moet ik toch echt eendaags eens installeren) en daar heb ik ook deze optie.

Maar bedankt voor de tip, ik miste die symbolen al sinds ik 10.14 vaarwel zei.
geplaatst door: DirtyMay
Snap niet goed waarover dit gaat.
In het venster staat toch al per definitie waar je je bevindt ?

geplaatst door: nnsa
Maar na 10.14 stond het icoontje (links) voor de tekst er niet (meer) bij…
geplaatst door: DirtyMay
Sorry, maar ben echt niet mee.
geplaatst door: orange
Wat een rare plek voor die optie(s) b.t.w..

Als ik wat in Finder wil aanpassen is 'Beeldscherm' niet bepaald de eerste optie waar je aan denkt.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
geplaatst door: nnsa
Wat een rare plek voor die optie(s).
Eens, komt meer voor. Jammer van deze logica. Om tekst in afbeeldingen/documenten te kunnen scannen moet je een radio-button aanzetten bij Taal en regio…
geplaatst door: Jakko W
Sorry, maar ben echt niet mee.
Het gaat om dit icoontje:

Icoon in Finder.png Tip: breng de ‘venstertitelsymbolen’ eenvoudig weer terug
geplaatst door: boiing
Even advocaat van de duivel (volgens mij bedoelt DirtyMay dit ook): Uiteraard zijn we gewoontedieren en willen we geen veranderingen, maar wat voegt dat icoon toe, wat heb je eraan? Het is altjd een blauw foldericoon, dus ik begrijp de meerwaarde ook niet eerlijk gezegd.
geplaatst door: PartyMarty
Is het toeval dat dit onderwerp ook op veel buitenlandse sites wordt getoond?
geplaatst door: boiing
Soms niet denk ik, je ziet wel vaker bepaalde berichten op gelijksoortige websites terug komen. Op Macfreak wel in het Nederlands, dat scheelt :wink:. In dit geval was het overigens handig om even over de grens te kijken:

https://tidbits.com/2022/03/26/tipbits-always-show-window-proxy-icons/

Hier staat namelijk iets meer praktische achtergrond over wat er handig aan dat icoontje kan zijn. Ik begrijp nu beter waarom ik het nooit gemist heb: voor een paar van die handigheidjes gebruik ik in de Finder altijd de pad-balk onderin (wel even aanzetten). Vandaar dat ik de toegevoegde waarde van het venstericoon niet zag in mijn vorige post.
geplaatst door: Flix
Toch zie ik in dat lijstje niks wat nu ook niet kan zónder venstericoon. Of lees ik ergens overheen?
geplaatst door: iSan
Eens, komt meer voor. Jammer van deze logica. Om tekst in afbeeldingen/documenten te kunnen scannen moet je een radio-button aanzetten bij Taal en regio…
Ik dacht dat het alleen op de iOS kon. Weer wat geleerd, dank!!  :thumbs-up:
geplaatst door: nnsa
Toch zie ik in dat lijstje niks wat nu ook niet kan zónder venstericoon.
Dat klopt. Ik denk dat het meer een ‘nice to have’ item is voor ‘Maccers’ die er visueel aan gewend waren of visueel zijn ingesteld en net iets meer informatie uit hei icoontje halen (mits het er is ingestopt middels kleurtje en/of extra folder-icon). Het is dus erg individueel.
geplaatst door: boiing
Toch zie ik in dat lijstje niks wat nu ook niet kan zónder venstericoon.
Deze?

Citaat
Drag the proxy icon for a document to an email message (or app icon in the Dock) to attach that document to the message. That’s usually easier than finding the document in the Finder or navigating to it in an Open dialog. This trick also works for opening a document in any other app that can handle the document type.
Dat was de enige waarbij ik dacht, mm kan handig zijn. Je hebt bijvoorbeeld een plaatje open op je desktop maar even niet de Finder folder waar het vandaan kwam. Door met het icoon te slepen kun je het bestand ergens anders kwijt.
geplaatst door: Flix
Zelfs dat werkt in de default van nu; pak met je muis de eerste, tweede letter van de naam vast (wat dus de plek wordt van het icoon als je zou wachten tot ie tevoorschijn komt), dan heb je ook direct het icoon te pakken om bv in een mail te gooien.
geplaatst door: Jakko W
wat voegt dat icoon toe, wat heb je eraan? Het is altjd een blauw foldericoon, dus ik begrijp de meerwaarde ook niet eerlijk gezegd.
Het is vooral handig als je wel eens zelf een icoontje op een map plakt, lijkt me. Dat doe ik soms wel eens, om belangrijkere makkelijker uit elkaar te houden.
geplaatst door: boiing
Dat lukt me zo snel niet Jakko W (zelf geprobeerd? je zegt 'lijkt me'..) maar @Flix: dat wist ik niet! In dat geval geen enkele reden meer om deze instelling in te stellen :wink:.
geplaatst door: nnsa
geplaatst door: Flix
Dat lukt me zo snel niet...
Je kunt bv in een afbeelding in Voorvertoning een –stuk van een– afbeelding selecteert, ⌘C en dan in de Toon info van een map/folder in Finder de afbeelding bovenaan selecteert (komt een blauwe rand omheen) en dan ⌘V, dan heb je je afbeelding als map. Lukt dat dan niet? Of bedoelde je het anders?

Ik gebruik heel veel van deze aangepaste mapjes, maar dat het icoon ook zichtbaar is in de knoppenbalk, is niet per se van meerwaarde.
geplaatst door: boiing
Lukt dat dan niet? Of bedoelde je het anders?
Ja dat ken ik en lukt, ik denk dat ik Jakko W verkeerd begreep :blush:. Ik dacht dat hij dit via dat proxy icoon deed :wink:. Hij bedoelt alleen de presentatie van dat aangepaste icoon denk ik.

Het is mij eerlijk gezegd teveel moeite om map-iconen aan te passen. Een kleurtje is genoeg, dat dat niet op de ouderwetse manier kan (hele regel gekleurd in de Finder) vind ik al ergerniswekkend genoeg :happy:.
geplaatst door: GeorgeM
Je kan het proxy icon inderdaad ook voor andere dingen gebruiken, maar als je dat soort dingen wil doen dan ben je véél handiger en sneller uit met Default Folder X.

Kost iets, maar bespaart zoveel tijd dat je het er zo uit hebt.
geplaatst door: Jakko W
Ja dat ken ik en lukt, ik denk dat ik Jakko W verkeerd begreep :blush:. Ik dacht dat hij dit via dat proxy icoon deed :wink:.
Nee, ik bedoelde inderdaad gewoon kopiëren en plakken in het infovenster, zodat het mapsymbool vervangen wordt door de afbeelding. Soms vind ik dat wel handig, en bij zulke mappen is het dan weer net wat onhandig dat je het niet bij de venstertitel kunt/kon zien.