geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M3-chip-icoon.jpg
TSMC is begonnen met de productie van de eerste N3 chips
Bij DigiTimes hebben ze geen erg goede reputatie wat betreft voorspellingen op de wat langere termijn. Maar ze laten keer op keer wel zien dat ze korte lijntjes hebben binnen de industrie, en als ze rapporteren dat iets op dit moment gaande is dan is het een zeer betrouwbare bron.

Datzelfde DigiTimes schrijft nu (betaallink) dat ze bij Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) begonnen zijn met een pilot-productie van de eerste chips die met een nog kleiner 3 nanometer-proces gemaakt worden. Deze N3 chips zijn hoogstwaarschijnlijk kandidaat voor de generatie snelle krachtpatsers die Apple in 2023 wil gaan uitbrengen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ProDisplayXDRenMacPro.jpg
TSMC is begonnen met de productie van de eerste N3 chips


Een fijner graveerproces betekent niet alleen meer rekenkracht, maar ook dat ze geleverd kunnen worden met een lager stroomverbruik. Dat lijkt op het eerste gezicht alleen maar voordelig voor mobiele computers waar dat erg welkom is zoals bijvoorbeeld de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro.

Maar ook bij krachtige desktop computers  is die combinatie voordelig, vraag maar aan iemand met een M1 Mac mini wat de voordelen zijn. Dat is niet alleen dat alles altijd heel erg snel reageert, maar ook dat zwaardere klussen op maximale snelheid uitgevoerd kunnen worden, zonder dat er iets ‘geknepen’ moet worden omdat componenten anders te heet worden.

Met als extra voordeel dat er geen ventilatoren te horen zijn, wat ook nog eens veel prettiger werkt.

Nog even geduld a.u.b.

Dat deze pilot nu gestart is betekent dat als alles goed gaat de iPhone 15 hier in 2023 de vruchten van zal plukken, en mogelijk ook Macs met M3 chips. Die laatsten zouden mogelijk een 40-core CPU krijgen, de huidige M1 Pro heeft er 8 en de M1 Max levert enorme prestaties met 10 van die cores.

De iPhone 14 en Macs met M2 chips zullen waarschijnlijk nog met het N4 proces gemaakt worden, wat een doorontwikkelde versie is van het 5 nanometer proces.



 #AppleSilicon
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
TSMC is begonnen met de productie van de eerste N3 chips
19 augustus 2022 - 08:04    reactie #2
geplaatst door: puk1980
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-initiates-3nm-chips-production-next-month

Citaat
TSMC to Begin 3nm Chip Production Next Month

TSMC will begin mass producing chips using its leading-edge N3 (3nm-class) manufacturing process this September, according to a Commercial Times report that cites equipment manufacturers. The contract chipmaker will deliver the first products made using its N3 node to its customers early next year.

Traditionally, TSMC begins its high-volume manufacturing (HVM) of a new node sometime in the March to May timeframe to produce enough chips for Apple's latest iPhones, which typically launch in September. But the development of TSMC's N3 node took longer than usual, which is why Apple's upcoming smartphone chips will use a different node.

meer ...

Discussie op HN