Vandaag is het World Backup Day
31 maart 2021 - 15:33   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/timemachine_logo.png
Vandaag is het World Backup Day
Het was je misschien ontgaan, maar vandaag is het World Backup Day. Dat is niet de dag waarop we een backup maken van de hele wereld, zou interessant zijn als dat kon, maar waarop het de bedoeling is dat iedereen nog eens herinnerd wordt aan het belang van een backup.

Want een kwart van de computergebruikers zou nog steeds geen backups maken. Dat is natuurlijk doodzonde, wat die mensen zich waarschijnlijk pas realiseren als ze plotseling erg veel foto’s van hun dierbaren kwijt zijn. Het lijkt voor de hand te liggen dat de meesten van dat kwart dat geen backup maakt met Windows werken, want Apple heeft al sinds het uitbrengen van Mac OS X 10.5 (Leopard) een uitstekend werkende en makkelijk te gebruiken optie ingebouwd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SystemPreferencesTimeMachineBigSur.jpg
Vandaag is het World Backup Day


Die oplossing is natuurlijk Time Machine, dat je kan vinden in de Systeemvoorkeuren en waarvan je hierboven een schermafbeelding ziet. Om Time Machine automatische backups te laten maken hoef je alleen maar een Mac-geformatteerde harde schijf of SSD met je Mac te verbinden, de rest gaat vanzelf.

Een andere optie is om je een backup van je Mac te maken in iCloud, uitleg over een backups via Time Machine of iCloud zijn te vinden op deze pagina. Gebruik je iCloud dan zal je al snel wat moeten betalen voor de ruimte die je gebruikt, de prijzen daarvoor zijn in de eurozone € 0,99 per maand voor 50 GB, € 2,99 voor 200 GB en € 9,99 voor 2 TB.

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/nl_NL/icloud/macos-big-sur-ios-14-iphone-12-pro-macbook-air-icloud-drive-hero.jpg
Vandaag is het World Backup Day


Een andere optie is Apple One, het combi-abonnement van Apple waar iCloud-opslag ook in zit. Voor € 14,95 per maand krijg je daar Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en 50 GB aan iCloud-opslag voor een individueel abonnement, voor een abonnement met maximaal zes gezinsleden krijg je voor € 19,95 hetzelfde, alleen wordt de iCloud-opslag dan uitgebreid naar 200 GB.

Alternatieven voor Time Machine

Naast Apple’s oplossing zijn er natuurlijk nog veel meer. De meest populaire zijn Carbon Copy Cloner en SuperDuper. De populariteit van die twee zijn vooral de mogelijkheid om een zogenaamde ‘bootable backup’ te maken. Dat is een backup op een externe schijf waar je vervolgens op van kan starten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.CarbonCopyClonerInterface.jpg
Vandaag is het World Backup Day


Let op, op dit moment is zo’n bootable backup met M1 Macs nog niet mogelijk. Meer daarover is te lezen op deze blog-post van de makers van Carbon Copy Cloner.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Vandaag is het World Backup Day
31 maart 2021 - 16:50    reactie #1
geplaatst door: bacon
World Backup Day. Welke idioot verzint zoiets! De Dag van de Mailtjes Lezen. De Dag van de Prullenmand Legen. De Dag van de Juiste Lettergrootte, De Dag van de Computer Uitzetten, enz. enz.
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
Vandaag is het World Backup Day
31 maart 2021 - 17:30    reactie #2
geplaatst door: puk1980
World Backup Day. Welke idioot verzint zoiets!

Ha ha! Er zijn zelfs idioten met nóg gekkere verzinsels !!!  :happy:  :biggrin:  :worship:  :cool:
Vandaag is het World Backup Day
31 maart 2021 - 19:45    reactie #3
geplaatst door: Cesar
Bij mij is het elke dag backup day. Als je alleen maar een backup neemt op world backup day ben je verkeerd bezig denk ik zo :) of je neemt graag wat risico in je leven.
Vandaag is het World Backup Day
1 april 2021 - 10:52    reactie #4
geplaatst door: Cenobyte
Ja hier ook. TimeMachine regelt alles en alles gaat meerdere keren per dag (incrementeel) naar een extern USB schijf die onder mijn bureau hangt.
Groetjes,
Mario  -
Vandaag is het World Backup Day
1 april 2021 - 17:00    reactie #5
geplaatst door: MacMiep
En voor wie niet backupt is er Tante Miep!

macmiep boos geen backup.jpg Vandaag is het World Backup Day
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!