geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro16inch2019-2-icoon.jpg
Opvallend: 16-inch MacBook Pro als beste uit test Consumentenbond
Als je al een tijdje Mac-gebruiker bent dan is er een kans dat je de Consumentenbond niet zo waardeert. Daar zijn veel redenen voor te bedenken, bijvoorbeeld dat ze in het verleden Macs vaak niet eens meenamen in de testen omdat die op een ander besturingssysteem draaien.

Mogelijk is het door de positie van iOS en iPadOS dat ze tot inkeer zijn gekomen, inmiddels lijkt het daar gelukkig wel te zijn doorgedrongen dat er meer wegen naar Rome zijn. En dus deed de 16-inch MacBook Pro mee in de test van de beste laptops met schermen van 16-inch en groter, en die is dan ook meteen als winnaar uit de bus gekomen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookPro16inch2019DisplayConsumentenbondBesteUitDeTest.jpg
Opvallend: 16-inch MacBook Pro als beste uit test Consumentenbond


Hieronder het testoordeel van de Consumentenbond in zijn geheel:

Citaat
Goedkoop is hij zeker niet. Maar binnen de categorie 16 inch en groter wint deze MacBook Pro het van andere concurrenten.

De laptop is erg krachtig en snel. Hoewel Apple in de toekomst volledig overstapt op zijn eigen M-serie chips, hoef je je over de prestaties van deze Intel Core i7 zeker geen zorgen te maken. Maar heb je de iets oudere 15 inch-versie, dan zijn de verschillen in prestaties waarschijnlijk te klein om over te stappen.

Een reden om misschien wél over te stappen zijn het scherm en het toetsenbord. Het scherm is een stukje groter geworden, terwijl de laptop zelf niet veel is gegroeid. Dat komt doordat de randen om het scherm een stuk kleiner zijn.

De kwaliteit van het scherm is uitstekend. Het is geen 4K-scherm, maar de resolutie is hoog. Beelden zien er scherp en levendig uit en het scherm is erg helder voor een laptop.

Het toetsenbord voelt prettig aan en lijkt een stuk stabieler dan dat van eerdere MacBooks. Op het toetsenbord van eerdere MacBooks was veel kritiek en het lijkt erop dat Apple die kritiek ter harte heeft genomen.

De accuduur is ook goed. Bij normaal gebruik zoals internetten en tekstverwerken gaat de accu ruim 12 uur mee. Daarnaast beschikt hij over 4 USB 3/Thunderbolt 3-poorten (type c).


 #MacBookPro
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Kiiruna
De Consumentenbond is goed in het testen van wasmachines en strijkijzers, laten ze zich daar vooral bij houden.
MacBook Pro 14 inch - Apple M1 Pro - 16 GB - iPhone SE 1e gen. - 32 GB - Apple Watch series 7
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Voor velen geldt dat wanneer zijn merk slecht uit de test komt, de test niet deugt.
geplaatst door: botoo
Consumentenbond testen zijn inderdaad niet altijd even geweldig op de praktijk gericht. Ook in deze test hebben ze het over een winnaar van € 2349 en als alternatief kiezen ze een laptop van € 799. M.i. ben je dan appels met peren aan het vergelijken en degradeer je je test tot onzin.
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

(...) als alternatief kiezen ze een laptop van € 799. M.i. ben je dan appels met peren aan het vergelijken en degradeer je je test tot onzin.
Er worden geen appels met peren vergeleken. Er wordt duidelijk aangegeven dat wanneer je de kostprijs van de Mac te hoog vindt je kunt kiezen voor een goedkoper alternatief:

Citaat
Ga je liever voor een goedkoper model, dan is deze laptop van HP een goed alternatief. Hij presteert wel wat minder goed dan de Beste uit de Test, maar heeft nog steeds een prima rekenkracht. enz. enz.


geplaatst door: RW076
Het is idd bijzonder, de CB (bekend van keukenapparatuur en ANWB leden 'goederen') is zelden tot nooit positief over Mac of i OS geweest. Ook nu kon men het blijkbaar niet laten om de prijs als negatief te bestempelen. En benoemd zij niet de echte voordelen van de Mac (en dat die ook gelden voor machines goedkoper dan de 16" MBP).
Maargoed, ik gooi hem voorlopig toch maar onder het kopje vooruitgang, mapje voortschrijdend inzicht.
Doe mij maar een iPhone Mini aub.
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Er staat:
Citaat
Goedkoop is hij zeker niet.
Is dit een negatief oordeel? Nee, eerder een waarheid als een koe.
Je kunt dit in een vergelijkende test niet negeren.
Voor veel mensen mag zo een Mac laptop heel fantastisch zijn om te bezitten. De prijs is daarbij vaak een domper op de feestvreugde. Ook voor doorgewinterde Apple liefhebbers. Ook voor mij.
geplaatst door: Max Gaav
De prijs is daarbij vaak een domper op de feestvreugde. Ook voor doorgewinterde Apple liefhebbers. Ook voor mij.
Ik denk dat een vergelijkbare Windows machine nauwelijks goedkoper is.

En nu Apple met ARM-processoren aan de slag is gegaan, kun je met de 'laagste' configuraties al toe. De instap 16" MBP straks is vast veroorloofbaar. En anders gewoon naar de komende 14" MBP met eventueel een monitor eraan vastgeknoopt.
My Mac is my second brain.
geplaatst door: Frans Richard
Er staat:Is dit een negatief oordeel? Nee, eerder een waarheid als een koe.
Je kunt dit in een vergelijkende test niet negeren.
Voor veel mensen mag zo een Mac laptop heel fantastisch zijn om te bezitten. De prijs is daarbij vaak een domper op de feestvreugde. Ook voor doorgewinterde Apple liefhebbers. Ook voor mij.

De uitspraak lijkt op zich waar, maar niet volledig. De Consumentenbond, net als veel mensen, letten teveel op de aanschafprijs zonder daar de levensduur van het product bij te betrekken.
De vraag die je moet stellen bij de aanschaf is wat is de TCO (Total Cost of Ownership), oftewel wat kost het product je gedurende de gehele tijd dat je het gebruikt? De volgende vraag is wat de bruikbare levensduur van het product is? De TCO en levensduur bepalen de kosten per tijdseenheid en dat is waar het om gaat. Wanneer je zo naar producten kijkt kan iets wat duur is in aanschaf toch minder gebruikskosten met zich mee brengen dan een product met een lagere aanschafprijs. Of iets duur of goedkoop is kan je dus niet zeggen op basis van de aanschafprijs alleen.
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Voor mijn Macs geldt een praktische levensduur van 3 tot hooguit 5 jaar. Niet omdat ze dan stuk zijn (helaas soms wel) maar omdat ze dan verouderd zijn. Dit zal bij PC's niet anders zijn.
Omdat de aanschafprijs een behoorlijke rib uit mijn lijf is geweest heb ik wel de neiging om een nieuwe aanschaf zo lang mogelijk uit te stellen. Ik kan mij voorstellen dat je bij een PC wel wat eerder een nieuw model aanschaft.
geplaatst door: Max Gaav
TCO (Total Cost of Ownership), oftewel wat kost het product je gedurende de gehele tijd dat je het gebruikt?
Daarbij is in het verleden het werken op PC en Mac wel vergeleken. Daaruit bleek dat Maccers productiever waren door de betere UI, het stabielere OS etc. Daarmee werd een Mac ten opzichte van een PC zelfs goedkoop.
My Mac is my second brain.
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

Vraag is of dat argument nu nog steeds opgaat. Windows 10 is m.i. ook zeer stabiel en heeft een prima UI. De beide OS-sen zijn in de loop der tijden behoorlijk naar elkaar toe gegroeid. Daarbij geldt voor je productiviteit maar wat je gewend bent.
Zo kan ik mij dergelijke vergelijkingen nog wel herinneren waarin ook werd vermeld dat een Windows gebruiker uiteindelijk veel meer haalde uit de programmatuur omdat hij/zij veel eerder de handleiding erbij pakt. Iets wat veel Mac gebruikers maar onzin vinden.
geplaatst door: Max Gaav
@ sluisje ; kan heel goed dat je vwb Windows 10 gelijk hebt hoor. Ik werk er niet mee. Al hoor ik nog steeds wel mensen zeggen dat Windows 10 niet zo lekker werkt als MacOS.

Maar het ging in principe over hardware... (ja ik begon zelf :) )

Ik vind overigens 'een praktische levensduur van 3 tot hooguit 5 jaar' wel kort. Mijn vriendin heeft een iMac 27" uit 2012 die, met SSD weliswaar, nog behoorlijk krachtig is. Hetzelfde geldt voor mijn Macbook Pro 15" uit 2015. Die trap ik soms flink op z'n staart, met video etc. Evengoed denk ik dat ik daar nog wel een paar jaartjes mee kan doen.

De komst van de ARM-processoren in Mac's heeft de Intel-machines overigens wel een knauw gegeven qua restwaarde.

De Consumentenbond in deze? Tja... men had op z'n minst even mogen vermelden dat er later dit jaar zeer waarschijnlijk nieuwe 16" Macbook Pro's verschijnen met ARM. De huidige 16" Macbook Pro is mijns inziens dan ook geen goede koop (meer).

Sterker, ik krijg de indruk dat de CB eerder deze 16" MBP gebruikt om de bijna 3x goedkopere HP naar voren te schuiven als 'vrijwel net zo goed'. Dus niks 'voortschrijdend inzicht' maar een villein trucje om Apple (weer) in een kwaad daglicht te stellen.
Bewerkt: 3 april 2021 - 18:02 door Max Gaav
My Mac is my second brain.
geplaatst door: MacMiep
Mijn ouders zijn jaren lid geweest, maar ermee gestopt omdat ze inderdaad niet alles meenamen in de test.
Bijvoorbeeld wasmiddel. Mijn moeder was pissed dat ze Sunil niet meenamen. Toen was het klaar.

De dokter adviseerde zelfs bij een zwerende vinger òf in sodawater te weken òf in Sunil.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

@MacMiep, Wanneer volgens de dokter Sunil vergelijkbaar is met soda kun je er maar beter niet je tere wasgoed mee doen  :biggrin:

@Max, Ja, klopt. Ik heb ook wel eens mensen horen zeggen dat ze maar niet aan de Mac kunnen wennen en weer teruggaan naar Windows. :cool:

En het klopt ook dat je met een 27" iMac van bijna 10 jaar oud nog wel uit de voeten kunt. Maar je kunt niet meer mee met latere ontwikkelingen. Zo draait Big Sur b.v. niet meer op een dergelijke iMac. De computer is verouderd.

Door hier en daar de machine nog wat op te tuigen kun je hem nog redelijk bruikbaar houden, het blijft echter een verouderde computer welke in principe iedere dag de geest kan geven. Bij een dergelijke iMac is de videokaart b.v. een zwakke schakel.

Maar toegegeven, wanneer de financiën ontoereikend zijn ga je zo lang mogelijk door met de verouderde computer. Bij een PC zal je veel eerder een nieuwe kopen met als voordeel dat je dan weer gebruik kunt maken van de nieuwste hardware en software.

Dat de CB het niet heeft over mogelijk later dit jaar te verschijnen M1 MBP's vind ik niet vreemd. Omdat zo'n Mac er nu nog niet is kunnen ze die niet in de test betrekken. Verder zijn specs en kosten evenmin bekend. Je moet in een testrubriek alleen de geconstateerde feiten vermelden en je verre houden van geruchten.

De laatste alinea in je post vind ik erg vermakelijk. Een complot-theorie, enkel en alleen om de integriteit van een test van de CB in twijfel te kunnen trekken? Dat gaat mij echt te ver.
geplaatst door: MacMiep
@Sluisje: mijn moeder is zeer precies op haar was, dus dat zal wel goed zitten LOL
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
geplaatst door: Max Gaav
En het klopt ook dat je met een 27" iMac van bijna 10 jaar oud nog wel uit de voeten kunt. Maar je kunt niet meer mee met latere ontwikkelingen. Zo draait Big Sur b.v. niet meer op een dergelijke iMac. De computer is verouderd.

Door hier en daar de machine nog wat op te tuigen kun je hem nog redelijk bruikbaar houden, het blijft echter een verouderde computer welke in principe iedere dag de geest kan geven. Bij een dergelijke iMac is de videokaart b.v. een zwakke schakel.
Bij de iMac 2012 is de videokaart inderdaad een 'known issue'. Gelukkig niet bij dit exemplaar. En Mac's geven niet zomaar de geest. We hebben hier nog een MBP 13" uit 2010 die het gewoon doet en zelfs een MacBook White die nog draait. En lees hier op het forum maar eens wat er allemaal aan oudere machines nog probleemloos draait.

Mijn MBP 2015 gebruik ik dagelijks probleemloos voor mijn werk. Als je daarentegen de verhalen las over de MBP's 2016-2019... Dat is de reden dat ik twee jaar geleden mijn mid 2015 MBP 15" kocht in plaats van een nieuwe machine.

Op de iMac draait max. High Sierra, maar dat wordt nog ondersteund met security updates. Uitstekend systeem overigens, dat bewezen heeft langere tijd beter te functioneren dan Catalina. Op mijn MBP gebruik ik Mojave. Catalina voegt wat mij betreft daaraan niks toe. En Big Sur, dat ik gewoon zou kunnen installeren op mijn MBP, is voor mij echt nog een no go.

Maar toegegeven, wanneer de financiën ontoereikend zijn ga je zo lang mogelijk door met de verouderde computer. Bij een PC zal je veel eerder een nieuwe kopen met als voordeel dat je dan weer gebruik kunt maken van de nieuwste hardware en software.
We gebruiken beiden onze Mac's vooral voor werk. Financiën spelen daarom een ondergeschikte rol (btw-aftrek, afschrijving). Als machines gewoon goed de taken doen waarvoor je ze inzet, is het onzinnig ze te vervangen toch?

Maar een nieuwe iMac komt nu wel in zicht ja. Vanwege een veel beter scherm, snelheid, USB-C etc. Tegelijkertijd, de verplichting Big Sur daarop te draaien is daarbij juist een remmende factor. Ik ben er helemaal niet blij mee dat ik niet een ouder systeem op een nieuwe Mac kan zetten. Dat is wat mij betreft een van de grootste nadelen van een nieuwe Mac.

Dat de CB het niet heeft over mogelijk later dit jaar te verschijnen M1 MBP's vind ik niet vreemd. Omdat zo'n Mac er nu nog niet is kunnen ze die niet in de test betrekken. Verder zijn specs en kosten evenmin bekend. Je moet in een testrubriek alleen de geconstateerde feiten vermelden en je verre houden van geruchten.
Op zichzelf ben ik dat wel met je eens. Maar de geruchten zijn al vrijwel feiten. Bij MacRumors kun je de stand van zaken lezen rond de nieuwe MBP's.
Bewerkt: 6 april 2021 - 12:15 door Max Gaav
My Mac is my second brain.
geplaatst door: GeorgeM
Dat de CB het niet heeft over mogelijk later dit jaar te verschijnen M1 MBP's vind ik niet vreemd. Omdat zo'n Mac er nu nog niet is kunnen ze die niet in de test betrekken. Verder zijn specs en kosten evenmin bekend. Je moet in een testrubriek alleen de geconstateerde feiten vermelden en je verre houden van geruchten.
Maar daar hebben ze het toch wel over?

De laptop is erg krachtig en snel. Hoewel Apple in de toekomst volledig overstapt op zijn eigen M-serie chips, hoef je je over de prestaties van deze Intel Core i7 zeker geen zorgen te maken. Maar heb je de iets oudere 15 inch-versie, dan zijn de verschillen in prestaties waarschijnlijk te klein om over te stappen.
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

@GeorgeM, Het wordt genoemd, ze hebben het er niet over. Toch wel een verschil vind ik.

@Max, zakelijk kunnen en zullen financiën vaak een belangrijke factor zijn: Geef je monteurs voor onderweg MBP's of een HP mee bijvoorbeeld. Zelf zit ik in een branche waar de software regelmatig nieuwe eisen stelt aan OS en daardoor hardware. Voor particulier gebruik ligt dat idd anders maar dan kun je het m.i. moeilijk over TCO noch ROI hebben.