Het verhaal van die Adrian is deels logisch, deels flauwekul.
De "backstory" (de ontwikkeling achter de schermen) ziet of weet de koper inderdaad zelden. En dat hoeft ook niet. Alle backstories van Apple's producten en diensten omvatten eindeloze discussies, hechte teams van de beste ontwikkelaars, een minutieuze uitwerking en selectie van alle varianten en facetten, en goeie deals met partners en leveranciers. En dat kost allemaal heel veel inspanning, tijd en ook interne strijd tot zover heeft Adrian beslist gelijk. Daarna zegt hij dat de media onterecht de indruk wekken dat Apple werd geleid door een halve gare guru of gesjeesde hippie en dat is dus deels niet waar. (Jobs is wel degelijk een halve gare guru en gesjeesde hippie.) Vervolgens lauwert hij Apple om hun beleid en succes prima.
Adrian stelt terecht dat zo'n groot bedrijf niet meer louter kan worden geleid op basis van "intuïtie" en "onderbuikgevoel", maar kan kennelijk niet geloven dat iemand als Jobs toch ook technisch en zakelijk een genie kan zijn. Dat heeft Jobs (zeker bij zijn terugkeer) namelijk onomstotelijk bewezen. En niet alleen bij Apple, maar ook bij NeXT en PiXAR. Al 35 jaar lang heeft die man verstand van en ervaring met het bedenken, fabriceren en verkopen van succesvolle digitale producten.
De kracht van Apple ligt in het combineren van essenties: goeie, elegante producten maken die daadwerkelijk verkocht en naar tevredenheid gebruikt worden. En niemand anders dan Jobs is/was beter in het rücksichtslos afbranden van 'zijn' (Apple's) eigen producten, als ze een van die essenties misten of zijn mensen niet durfden kiezen. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat in een bedrijf van die grootte de marketeers en managers elkaar helemaal murw maken met hun plannetjes en interne oorlogjes, en daardoor die essentiële aspecten soms niet meer zien en geen belangrijke keuzes meer durven maken. We zien dagelijks hoe kleine èn grote bedrijven daarin miskleunen...
Er zijn voorbeelden genoeg waarbij duidelijk blijkt dat Jobs keihard regeerde. Zoals die keer dat een trots team een interne presentatie van een nieuw product hield, en al na de 2e minuut door hem wordt teruggefloten. Jobs gaf haarfijn aan op welke punten ze problemen konden verwachten, die ze zelf nog niet hadden voorzien. Maar ook na de introductie van een product, toen hij het MobileMe-team een uitbrander gaf door hen te vragen wat de rol van iCal in MobileMe was. Het team mompelde braaf de bekende marketing bla-bla, zoals die ook op de website te lezen was. Waarop Jobs furieus reageerde: "En waarom dóet het dat dan niet???" (Er bleken nogal wat trubbels met agenda's in MobileMe...)
En zo wist hij keer-op-keer personen en teams met harde hand en duidelijke richtlijnen weer op het goede spoor te zetten. Natuurlijk kan één persoon absoluut niet àlles in de gaten houden, maar Jobs is/was de scherprechter die ingrijpt als zijn mensen Apple's koers en essenties uit het oog verliezen. Hij bekleedde die rol en was daar ijzersterk in. Hij zag dat ook als zijn voorrecht en gaf anderen niet of nauwelijks de kans om dergelijke taken op zich te nemen zolang hij de baas was.
Jobs heeft zijn beleid inmiddels voldoende getoond en hopelijk/waarschijnlijk bij zijn opvolgers erin gehamerd waarom hij die aanpak doorvoerde en steevast aanhield. En gaandeweg ook uitgelegd hoe hij tot zijn schrandere visies en scherpe oordelen komt. Dus is het nu Tims beurt om Apple op diezelfde wijze te blijven leiden.
John Gruber zegt het inderdaad helemaal goed:
Jobs' greatest creation isn't any Apple product. It is Apple itself.
@Robert: Denk je echt dat Jobs in zijn eerste 'regeerperiode' niet wist wat hij wilde bouwen ? Misschien niet qua concrete toekomstige producten, maar wel als bedrijf. En hij zag bij zijn terugkeer ook wat er mis kon gaan, maar vooral door zijn afwezigheid als oorzaak. Hij was pre-'85 misschien wel wat 'jongehonderiger' dan daarna, maar ik denk dat zijn filosofie m.b.t. producten, marketing en bedrijfsbeleid weinig gewijzigd is.
(Bewerkt door Peter Villevoye om 10:59, 6-09-2011)