
Apple informeert gebruikers over 'delen' data
Apple krijgt met enige regelmaat de vraag van Amerikaanse autoriteiten om data van gebruikers in te kunnen zien. Apple 'deelde' die data tot nu alleen als er ook een wettelijke grondslag voor was, maar het werd de gebruiker niet meegedeeld, op nadrukkelijk verzoek van diezelfde autoriteiten.
In The Washington Post kunnen we
nu lezen dat een aantal bedrijven, waaronder Apple, dit zat zijn en hebben besloten om voortaan gebruikers te laten weten dat de autoriteiten dat verzoek bij Apple hebben ingediend. Naast Apple gaat het trouwens om Microsoft, Facebook en Google (Yahoo kondigde dit al eerder aan).
Het openbaar ministerie en de NSA is hier niet bij mee, hun argument is dat criminelen op deze manier gewaarschuwd worden en dan hun digitale sporen zullen wissen. Maar de bedrijven zien met lede ogen dat steeds minder mensen hen vertrouwen, omdat ze min of meer als doorgeefluik gezien worden.
De enige mogelijkheid voor de autoriteiten om onze data te krijgen zonder dat wij ervan op de hoogte zijn is door een zogenaamde 'gag order', dus als een rechter het bedrijf nadrukkelijk verbiedt om een gebruiker op de hoogte te stellen. Maar dat betekent dat diegenen die de data willen hebben extra stappen zullen moeten ondernemen, en we nemen aan dat een rechter dit niet altijd zomaar toe zal wijzen.
De drempel lijkt hiermee een stuk hoger geworden voor het delen van data, en dat lijkt ons, in een tijd dat die drempel almaar lager lijkt te worden, goed nieuws.